Patent Nedir? Nasıl Alınır? Faydaları Nedir?

Patent, buluşa ait bir belge ve endüstriyel uygulanabilirlik içeren yeni bir buluşta devlet tarafından sınırlı bir süre için verilen münhasır bir haktır.

07 Şubat 2020 Cuma 14:05
800 Okunma
Patent Nedir? Nasıl Alınır? Faydaları Nedir?

Patent, buluşa ait bir belge ve endüstriyel uygulanabilirlik içeren yeni bir buluşta devlet tarafından sınırlı bir süre için verilen münhasır bir haktır. Patent, bir buluşun fonksiyonel ve teknik yönlerini ilişkilendirmeyi amaçlayan bir endüstriyel mülkiyet başlığıdır. Bu unvan, en fazla 20 yıl süreyle sadece geçici olarak verilir. Zaman sınırına ek olarak, patent sadece tescil edildiği ülkede geçerlidir.

Prensipte, patent sahibi, başkalarının patentli buluştan ticari olarak yararlanmalarını önleme veya durdurma münhasır hakkına sahiptir. Başka bir deyişle patent koruması, buluşun patent sahibinin izni olmadan başkaları tarafından ticari olarak yapılamaz, kullanılamaz, dağıtılamaz, ithal edilemez veya satılamaz. Genel olarak, patentlerle karşılaştırıldığında, faydalı model sistemleri daha az sıkı gerekliliklere (örneğin, daha düşük yaratıcı adım seviyesi) uygunluk gerektirir, daha basit prosedürlere sahiptir ve daha kısa koruma süresi sunar.

Öncelikle yerel yenilikçilerin ihtiyaçlarına cevap vermek üzere tasarlanan koruma sağlamak için gereklilikler ve prosedürler ve koruma süresi ülkeden ülkeye değişmektedir. Grup Ofis olarak hem faydalı model hem de patent konularında yanınızdayız. Aynı zamanda teşvik sistemleri ile ilgili de bilgilendiriyoruz. Marka, patent, faydalı model, tasarım tescil belgesi almak için yapılan ödemelerin %50’si teşvikler ile işletme sahiplerine geri ödeniyor. Böylece daha fazla buluş patent işlemi de destekleniyor. Teşvikler, işletmelerin ihracattaki paylarını arttırır.

https://www.grupofis.com/

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.