İnternette RTÜK denetimi başladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu internet üzerinden yayın denetimlerine dün itibariyle başladı

03 Eylül 2019 Salı 10:49
636 Okunma
İnternette RTÜK denetimi başladı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internet ortamında sunulan radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayınları dünden itibaren denetlemeye başladı.

Ağustos başında yayımlanan ve kamuoyunda daha çok dijital dizi platformlarına denetim getirileceği temelinde tartışılan yönetmelik ile internet üzerinden görüntülü haber yayınlayan kuruluşlara lisans alma zorunluluğu getirildi.

EN ÇOK TALEP İNTERNET RADYOLARINDAN GELDİ

Deutsche Welle’de yer alan habere göre; Lisans başvurusu için verilen bir aylık süre tamamlandı. Bu süre zarfında lisans almak için başvuranların sayısı 590'a ulaştı. Lisans için en çok talep ise 298 başvuruyla internet radyolarından geldi. Bu ay itibariyle lisans almış kuruluşlara yönelik denetleme başladı.

Peki ya internet televizyonlarında RTÜK denetimi neyi kapsıyor?

İnternet televizyonları üzerine RTÜK denetimi resmen geldi. RTÜK isterse internette yayımlanan bir dizinin ilgili bölümünün de erişimini engelleyebilecek. ‘Mücbir bir sebep’ görmesi durumunda kurumların yayın lisansını iptal edebilecek. Dizilerin ilgili bölümleri talep edilmesi dahilinde RTÜK’e gönderilecek.

NETFLIX TÜRKİYE’DE ŞİRKET KURMAK ZORUNDA

Düzenlemeye göre internetten yayın yapmak isteyen yurt dışı menşeli kurumlar Türkiye’de şirket kurmak ve lisans başvurusu yapmak zorunda.Yani şirket merkezi Hollanda’da olan Netflix, lisans almak için Türkiye’de şirket kurmak durumunda olacak.

LİSANS ALMADAN YAYIN YAPANA NE OLACAK?

RTÜK lisans almayan yayın yapan platformu tespit edip internet sitesinde duyuracak. 72 saat içinde lisans almak için kanal harekete geçmezse söz konusu platformla ilgili erişim engelleme talebinde bulunacak. Kanalın ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunulacak.

LİSANS ÜCRETİ NE KADAR OLACAK?

İnternetten radyo yayını yapmak için 10 bin TL lisans ücreti ödenecek. İnternet üzerinden televizyon yayını yapmak için 100 bin TL lisans ücreti ödenecek. İnternet üzerinden alışveriş konulu tematik yayın yapanlar 500 bin TL ödeyecek. RTÜK abonelik ile internet üzerinden TV yayını yapan şirketlerin yıllık gelirinin binde beşini de talep ediyor. Ödemeler peşin veya taksitle olabilecek. Yayın lisansı sonlandırılan kuruma kalan gün hesabına bakılarak ücreti iade edilecek.

LİSANS SÜRESİ NE KADAR?

İnternet yayın lisansının yıllık ücreti olacak fakat lisans başvurusu 10 yılda bir yapılacak. Lisans dolma süresine iki ay kalaya kadar yenileme başvurusu yapılamayacak.

YAYINLAR RTÜK’E GÖNDERİLECEK

İnternet üzerinden yayın yapan kuruluş geçmiş bir yıla ilişkin verdiği medya hizmetini kayıt edecek. İstendiğinde kayıtlar RTÜK’e gönderilecek. Gerektiğinde diziler RTÜK’ün kayıt sistemine de kayıt edilecek.

İnternet Medyası

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24