Ukrayna'dan korkuyu körükleyen bir açıklama geldi: "Sovyetler geri dönüyor."

Televizyonların canlı yayınladığı konuşmasında Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk yönetimlerinin bağımsızlığını tanıyan Rusya lideri Vladimir Putin, dünyayı uçurumun kenarına sürükledi. Kağıt üstündeki yönetimlere destek için ordusunu Ukrayna'ya gönderen Rusya liderine neredeyse tüm ülkeler tepki gösterdi, yalnızca Çin, Suriye, Nikaragua ve Yemen'deki isyancı Husiler destek verdi. Diğer ülkelere ayrılıkçı bölgeleri tanımaları için çağrı yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, "Ukrayna'nın egemenlik hakkı yok" açıklamasını yaptı. Batılı ülkeler bugün Rusya'yı hedef alan yeni yaptırımları açıklamaya başlıyor.

22 Şubat 2022 Salı 13:43
807 Okunma
Ukrayna'dan korkuyu körükleyen bir açıklama geldi: "Sovyetler geri dönüyor."

Ukrayna'yı haftalardır sayısı 190 bini bulan askerle kuşatma altında tutan Rusya lideri Vladimir Putin, ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ı bağımsız devlet olarak tanıma kararı aldı. Kararını televizyonların canlı yayınında imzalayan Putin, bir adım daha ileri giderek Donbas'a Rus askerlerini gönderdi. Putin'in attığı imzalar, tüm dünyada şok etkisi yarattı. 

13.20 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, dünyaya acil yardım çağrısında bulunarak Rusya ile diplomatik ilişkilerin kesilmesinin gündemde olduğunu söyledi. Zelenskiy, "Savaş olmayacağına ve gerilimin genele yayılmayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

13.10 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Ukrayna'nın egemenlik hakkı yok" dedi. Lavrov'un sözlerini uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla duyurdu. 

12:30 : Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, 2008’de Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlığını tanımak gibi zor bir karar aldıklarını, askeri güç ve siyasi iradesiyle Rusya’nın buralarda yüzbinlerce kişinin hayatının kurtarılmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Rusya-Ukrayna krizinin perde arkası: Dünya iki ateş arasında mı kalacak? -  Son Dakika Haberler

“NATO ve ABD’ye, Rusya vatandaşlarına karşı saldırganca amaçları olan herkese örnek bir ders verdik” diyen Medvedev, ancak NATO’nun bu dersi pek iyi öğrenmeyip Rusya sınırlarına yaklaşmaya devam ettiğini kaydetti.

12:10 : Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov, Kremlin'in 'yeni bir Varşova Paktı ve Berlin Duvarı'yla' Sovyetler Birliği'ni kurma amacı için bir adım daha attığını vurguladı. Reznikov, insanların duygusal olarak kaotik bir noktaya sürüklenebileceğini ancak buna izin vermeyeceklerini vurguladı.

12:04 : Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB dışişleri bakanlarının bugün öğleden sonra toplanacaklarını ve Rusya'nın Ukrayna'nın ayrılıkçı bölgelerini tanıması ve bu bölgelere asker göndermesi nedeniyle yaptırım kararı alınacağını söyledi.

Borrell, gazetecilere verdiği demeçte, Moskova'nın ayrılıkçı bölgelere asker göndermesini "tam teşekküllü bir işgal" olarak nitelendirmediğini, ancak AB'nin bu bölgeyi Ukrayna toprağı olarak gördüğünü ve "Rus birliklerinin Ukrayna topraklarında olduğunu” söyledi.

LAVROV: UKRAYNA'NIN EGEMENLİK HAKKI YOK

11:55 : Fransa ve İtalya dışişleri bakanları, Rusya'ya yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Yaptırımlara alışığız" dedi ve Batı'nın tepkisini zaten beklediklerini belirtti.

"Avrupalı, Amerikalı, İngiliz meslektaşlarımız sözde 'Rusya'nın cezalandırılması' için tüm imkanları tükenene kadar sakinleşmeyecekler. Zaten bizi her türlü yaptırımla, şimdi 'bütün yaptırımların anası' dedikleri şeylerle tehdit ediyorlar" diyen Lavrov, "Ukrayna'nın egemenlik hakkı yok" açıklamasını yaptı.

11:50: Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri, Putin’in Lugansk ve Donetsk bölgelerini tanıma kararının ardından Rusya’ya yönelik olası yaptırımları görüşmek üzere bugün toplanıyor.

11:25 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Putin'in topyekün işgale hazırlandığını söyleyerek "Rus lider korkunç bir hesap hatası yaptığını anlayacak" dedi.

Başbakan Johnson şöyle devam etti: "Yaptırım paketini hemen devreye sokacağız. Kırım'ı ilhak ettiklerinde yeterince sert karşılık vermedik. Şimdiki yaptırımlarımız Rusya'yı çok sert vuracak. Bir işgal durumunda ise daha da fazlasını yapacağız. Rus gazına bağımlılığımızdan kurtulmalıyız."

Johnson Ukrayna ordusuna daha fazla yardım edebilmek için neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi. İngiltere Sağlık Bakanı Javid de Ukrayna'ya askeri ekipman desteğini sürdüreceklerini açıkladı.

11.05 : Ukrayna-Rusya krizinin tedarik zincirlerini etkileyeceği endişesiyle petrol fiyatlarında artış yaşanıyor. Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanımasının ardından, Salı günü Brent ham petrolünün fiyatı son yedi yılın en yüksek seviyesi olan 98 dolara ulaştı.

Suudi Arabistan'ın ardından dünyadaki ikinci büyük ham petrol ihracatçısı durumunda olan Rusya, aynı zamanda dünyanın en büyük doğal gaz üreticisi.

ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere bazı Batılı devletler, halihazırda Rusya'ya yönelik yaptırımları görüşüyor.

11.00 : Polonya lideri Andrzej Duda, Rusya'ya karşı acil yaptırım talep etti. Duda, Twitter hesabından "Saldırganı yalnızca Ukrayna'nın sağlam duruşu ve siyasi koruma durdurabilir. Yaptırımlar, hemen, şimdi" mesajını paylaştı.

10:20 : Rusya Merkez Bankası, finansal istikrarın sağlanması için gerekli önlemleri almaya hazır olduğunu ve durumun kontrol altında olduğunu duyurdu.

10:09 : İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, Rusya'nın Ukrayna işgalinin başladığını ve bu nedenle İngiltere'nin yaptırımları devreye alacağını söyledi.

İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin şimdiden başladığını ve İngiltere'nin Rusya'ya yaptırım uygulayacağını söyledi. Sky News'e konuşan Javid, "Ukrayna işgalinin başladığı sonucuna varabilirsiniz" dedi. 

Rusya'nın Ukrayna'ya tank ve asker gönderdiğini söyleyen Javid, "Avrupa'da çok karanlık bir güne uyanıyoruz. Bugün gördüklerimiz ve öğrendiklerimiz, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saldırmaya karar verdiğini çok açık gösteriyor" ifadesini kullandı.

Javid, "Ukrayna'daki bu ayrılıkçı doğu bölgelerini tanıdığını gördük ve tanklar ve askerler gönderdiğini şimdiden söyleyebiliriz, bu yüzden sanırım bundan Ukrayna'nın işgalinin başladığı sonucuna varabilirsiniz" diye ekledi.

09.45 : Wall Street Journal'ın kıdemli muhabiri Yaroslav Trofimov, İkinci Dünya Savaşı'na atıfta bulunduğu Twitter mesajında, "Putin temel olarak Ukrayna'nın var olmaması gerektiğini söylüyor. 'İstikrarlı bir devlet olma durumu oluşmadı.' Bu sözler, Stalin'in 1939'da Polonya hakkında kullandığı ifadelerin hemen hemen aynısı" dedi.

09.35 : RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın, bölgelerin kesin sınırları gibi konuları tartışabilmesi için önce Ukrayna'nın iki ayrılıkçı bölgesiyle olan dostluk anlaşmalarını onaylaması gerektiğini söyledi.

PUTİN'E EN SERT TEPKİ

09:25 : Litvanya Başbakanı Ingrida Šimonytė, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki iki ayrılıkçı Moskova yanlısı bölgeyi tanıma hamlesinin “Kafka ve Orwell'i utandırdığını” söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Putin, Kafka ve Orwell'i bile utandırdı: Bir diktatörün hayal gücünün sınırı yok, onun için hiçbir alçaklık yeterince alçak, hiçbir çizgi geçilemeyecek kadar kırmızı değil. Bu gece tanık olduklarımız demokratik dünya için gerçeküstü görünebilir. Ancak vereceğimiz tepki gelecek, nesiller açısından bizi tanımlayacak.”

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis Twitter hesabından yazdığı mesajda, Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ı tanımasının “uluslararası hukuk ve BM tüzüğünü tamamen hor gördüğünü kanıtladığını” belirtti.

Rusya lideri Putin'in NATO'dan talep ettiği güvenlik talepleri arasında, eski SSCB üyesi Litvanya da bulunuyor. Putin, uluslararası ittifaktan eski SSCB ülkelerindeki füzelerini, silahlarını ve birliklerini çekmesini istiyor.

AB, RUSYA YAPTIRIMLARI KONUSUNDA BİRLİĞİ BİR ARADA TUTABİLİR Mİ?

Son dakika: Rusya el yükseltti Ukraynanın egemenlik hakkı yok

08.15 : BBC Avrupa Editörü Katya Adler, "Böl ve yönet taktikleriyle tanınan Putin'in eylemleri, aslında Batılı müttefikleri birbirine yakın tutmaya olanak tanıdı" diyor:

ABD: PUTİN MİNSK ANLAŞMASINI PARAMPARÇA ETTİ

07.10 : Fransa'nın çağrısıyla acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi'nde söz alan ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Moskova yönetimi tarafından alınan Ukrayna'nın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıma kararını kınadı ve sonuçların Ukrayna, Avrupa ve dünya çapında korkunç olacağı konusunda uyardı.

Moskova'nın işgali durumunda insani yardımın önemli ölçüde artacağını belirten ABD'li büyükelçi, Putin'in 'Minsk anlaşmasını paramparça ettiğini' ve Washington'un Putin'in 'bununla yetineceğine' dair inancı olmadığını söyledi.

ABD Büyükelçisi, Rusya'nın Doğu Ukrayna'ya barış gücü gönderme kararını 'saçma' olarak değerlendirdi. Benzer bir yorumu Avustralya Başbakanı Scott Morrison da yapmıştı.

"Gerçekte ne olduklarını biliyoruz" diyen Thomas-Greenfield, Lugansk ve Donetsk'in tanınması kararının, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmek için bir bahane yaratma hedefinin bir parçası olduğunu söyledi.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vasily Nebenzya ise, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmasında Moskova'nın 'diplomasiye açık' olduğunu savundu, Ukrayna'yı saldırganlıkla suçlayarak ayrılıkçı bölgeleri bu saldırganlık karşısında savunmak gerektiğini vurguladı. Nebenzya, 'Donbas'ta yeni bir kan banyosuna izin vermek niyetinde olmadıklarını' söyledi.

Çin’in BM Büyükelçisi Zhang Jun ise, Güvenlik Konseyi görüşmelerinde Ukrayna konusunda tüm tarafların itidalli davranması ve olayları tırmandırabilecek herhangi bir eylemden kaçınması gerektiğini söyledi.

Büyükelçi Jun, Çin'in diplomatik çözüm adına her türlü çabayı memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

TÜRKİYE: TANIMA KARARINI REDDEDİYORUZ

 02.00 : Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ı 'bağımsız ülkeler olarak tanıma kararını' reddettiklerini duyurdu.

Yapılan yazılı açıklamada kararın Minsk Anlaşmaları’na aykırı olduğu ve Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün açık ihlali anlamına geldiği vurgulandı.

Taraflara sağduyu ve uluslararası hukuka riayet çağrısı yapan Dışişleri Bakanlığı, "Bu vesileyle Ukrayna’nın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına bağlılığımızı vurguluyoruz" ifadelerini kullandı.

 01.00 : Tanıma kararının ardından tüm dünyadan tepkiler yükseldi, ardı ardına kınama açıklamaları yapıldı. Rusya lideri Vladimir Putin, bir adım daha ileri giderek kağıt üstündeki Donetsk ve Lugansk yönetimlerine destek için ordu birliklerine Ukrayna'nın doğusuna giriş emri verdi. Dakikalar sonra Donbas'a giren Rus birliklerinin ilk görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

PUTİN CANLI YAYINDA İMZALADI
Son dakika: Rusya el yükseltti Ukraynanın egemenlik hakkı yok

22.45 : Televizyona çıkan Rusya lideri Vladimir Putin, barış görüşmelerini fiilen sona erdirerek Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Lugansk'ın 'bağımsız ülkeler olarak tanınma' talebini kabul ettiklerini açıkladı.

Pazartesi akşamki duyurusunun ardından bir saatlik bir konuşma yapan Putin, Donbas bölgesinin tarihsel olarak Rusya toprağı olduğunu savundu ve "Modern Ukrayna'nın mimarı Lenin'dir" dedi.

1991 yılında Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle birlikte ülkesinin 'soyulduğunu' söyleyen Putin, kukla bir hükümet tarafından yönetildiğini vurguladığı Ukrayna'yı 'Amerikan kolonosi' olmakla suçladı ve insanların mevcut yönetim altında acı çektiğini savundu.

İnternet Medyası

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.