Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak: "850’den fazla ilaca erişilemiyor"

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, tedarik edilemeyen ilaç sayısının 850’yi aştığını, tedarik sorunu nedeniyle 10 reçeteden 8’inin karşılanmadığını söyledi.

20 Ocak 2022 Perşembe 10:09
845 Okunma
Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak: "850’den fazla ilaca erişilemiyor"

Evrensel Gazetesi'nden Eylem Nazlıer ile konuşan Erdoğan Çolak, “Eczanelere gelen 10 reçetenin 7-8’i ilaç yokluğu nedeniyle karşılanmıyor. Önceki yıllarda döviz kurundaki makas az açıldığı için şubat ayında bulunmayan ilaç sayısı 100 bazen de 150 kalem oluyordu. Aralık ve ocak aylarında bu tip olaylar gündeme gelmeye başlıyordu. Bu yıl ise ekim itibariyle 300-350 kalem ilaçta sorun yaşandı. Kasımda 450 kalem, aralıkta 650 kalem, şu anda da 850 kalemi geçmiş, 900 kaleme yaklaşmış vaziyette” dedi.

'Öksürük şuruplarında bile sıkıntı var'

Daha çok ithal ilaçlarda sorun yaşandığını söyleyen Çolak, “Öksürük şuruplarında bile sıkıntı var. Diyabet, Hipertansiyon, Astım gibi kronik hastalıkların ilaçları yok. Ağrı kesicilere de baksanız ilaçlar yok. Zaten eczaneler ortalama 1000 kalem ilaçla dönüyor” diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'ndan 'ilaç tedariki' açıklaması: 17 ecza deposu ile 144  eczane hakkında işlem başlatıldı - Yeni Şafak

İlaç sorununun kaynağında ülkenin yerli ilaç üretim politikasının olmaması olduğunu ifade eden Çolak, “Yerli ve milli ilaç, diyoruz ama böyle bir ilaç üretimimiz yok. Biz eşdeğer ilaç üretiyoruz. İthal ürünlerin eşdeğerini üretiyoruz. Ağırlıklı olarak ithal ve eşdeğeri olmayan ürünlerde sıkıntımız var. Uluslararası ilaç şirketleri şubatta beklenen kur kararını manipüle etmek için bu yöntemi tercih ediyorlar, ama esas sorun Euro'daki büyük yükseliş” dedi.

Türkiye’nin ilaçta dışa bağımlı olduğunu söyleyen Çolak, “Hem mamul ilaçlarda hem hammaddede dışa bağımlıyız. Eşdeğer ürettiğimiz ürünlerin hammaddesini de yüzde doksan yurt dışından alıyoruz. Hammadde de Euro ile alınıyor.” bilgisini paylaştı.

İnternet Medyası

Son Güncelleme: 20.01.2022 10:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24