Kar Geri Geliyor! Bu tarihlere dikkat!

Meteoroloji uzmanları, perşembe sabahından itibaren 5 gün boyunca İstanbul’da etkili kar yağışının görüleceğini belirterek, özellikle kar lastiği olmayan araçların bu tarihlerde yollara çıkmaması uyarısında bulundu.

08 Mart 2022 Salı 10:02
749 Okunma
Kar Geri Geliyor! Bu tarihlere dikkat!

İstanbul’da geçtiğimiz ocak ayında hayatı felç eden soğuk hava dalgası ve kar yağışı geri dönüyor. Sibirya’dan gelecek kar fırtınasının Karadeniz üzerinden giriş yaparak Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’de etkili kar yağışına yol açacağı, kar kalınlığının kent merkezinde bile 30 santimi geçeceği uyarı yapıldı. 

MERKEZ İLÇELERDE BİLE 30 SANTİM KAR

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Perşembe sabah soğuk hava dalgası Karadeniz üzerinden İstanbul, Marmara’nın doğusu ve Batı Karadeniz’e giriş yapacak. Kar yağışı 5 gün aralıklarla sürecek ancak cumartesi günü İstanbul için kuvvetli kar yağışı bekliyoruz. Soğuk hava dalgası 24-25 Ocak’taki tablodan daha soğuk olacağını da vurgulamak gerekir” dedi. Gece buzlanma riskine de dikkat çeken Prof. Dr. Şen, “Gece yarısı sıcaklık değerleri sıfırın altına inecek ancak hissedilen sıcaklık eksi 6-8 olacak. İstanbul’un yanı sıra Batı Karadeniz, Kocaeli, Sakarya, Bursa’da da şiddetli kar yağışı etkisini gösterecek. Yeni soğuk hava dalgası 16 Mart tarihine kadar etkisini sürdürecek. Kış lastiği olmayan vatandaşlar çarşamba günüden itibaren araçlarıyla yola çıkmaması gerekir. Yeni soğuk hava dalgası cumartesi İstanbul’un merkez ilçelerinde bile 30 santimetrelik kar örtüsü yapacaktır. Yüksek kesimlerde kar  yarım metreyi geçebilir” diye konuştu.

KRİTİK 3 GÜN!

Edirne ve Kırklareli'nde kar yağışı

İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetim Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da uzman olmayan bazı kişilerin sosyal medya üzerinden abartılı söylemlerde bulunduğuna dikkat çekerek, “İstanbul için 1987 kışı benzetmesi yapanların hangi verilerle bunu söylediklerini anlamış değilim. Polar Vortex akımını gündeme getiriyorlar. Polar Votex akımının İstanbul’a gelmesi gibi bir durum söz konusu değil. Kar yağışının perşembeden itibaren başlaması bekleniyor ancak cumartesi günü şiddetli yağış söz konusu. Özellikle haftasonu mecburi olmadıkça kış lastiği olmayanların dışarı çıkmamasını öneririm. Kar yağışı haftasonu şiddetini arttırır. Veriler haftabaşından itibaren itibaren sıcaklık değerlerinin artacağını gösteriyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü gerekli uyarıları yapacaktır. Cuma, cumartesi, pazar kar yağışının şiddeti açısından kritik 3 günlük periyot olacak gözüküyor” ifadelerini kullandı.

BUGÜNE DİKKAT

Meteoroloji Genel Müdürlüğü yağışların, genellikle yağmur ve sağanak; İç Ege, Toroslar mevkisi, İç Anadolu’nun kuzeyi, Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunda karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülmesi bekleniyor. Karadeniz'in iç ve yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu'da yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riski bulunurken, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Hava sıcaklığının Kuzey ve iç kesimlerde yağışla birlikte 2 ila 4 derece azalacağı, diğer yerlerde önemli bir değişiklik olmayacağı tahmin ediliyor.

Rüzgarın ise genellikle batı ve güneybatı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi bekleniyor.

İSTANBUL VALİSİ YERLİKAYA’DAN KAR UYARISI

İstanbul hava durumu! Kar kaç gün sürecek? - GÜNCEL Haberleri

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açılamada, “Kıymetli hemşehrilerim Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nden alınan verilere göre İstanbul’da 9 Mart Çarşamba gecesi karla karışık yağmur. Perşembe gününden itibaren yer yer kuvvetli kar yağışı beklenmektedir. Oluşabilecek olumsuzluklara karşı tedbirli ve dikkatli olalım" ifadelerini kullandı.

İBB'DEN KAR UYARISI

Meteoroloji’den sonra İBB'de uyarıda bulundu: "AKOM verisine göre Çarşamba akşamdan itibaren İstanbul, Sibirya soğuk hava dalgasının etkisi altına girecek. Hafta başına kadar etkili olması beklenen dondurucu soğuklar ve kar yağışına karşı ekiplerimiz teyakkuzda olacak. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları noktasında uyarırız."

TÜM HAFTA SÜRECEK

İstanbul başta olmak üzere yurdun tamamına yakın bölümü Sibirya kökenli soğuk hava dalgasının etkisi altına girmeye hazırlanıyor. Karadeniz üzerinden Marmara bölgesine giriş yapması beklenen sistem nedeni ile hâlihazırda mevsim normalleri altında (5-8 derece) seyreden sıcaklıkların Çarşamba akşam saatlerinden itibaren 0 dereceler civarı ve altına gerileyeceği, beraberinde il genelinde yer yer kuvvetli kar yağışı geçişlerinin yaşanacağı, soğukların tüm hafta süreceği tahmin ediliyor.

KAR KALINLIĞI OLUŞABİLİR

AKOM’un paylaştığı bilgilere göre; kuvvetli (40-60km/s) kuzeyli rüzgârların Karadeniz üzerinden geçerken nem ile beslenecek olması sebebi ile Ocak ayında yaşanan kar yağışına yakın kar kalınlıklarının oluşma ihtimali bulunuyor. Yapılan açıklamada, İstanbulluların soğuk ve yağışla havaya karşı hazırlıklı olması, yapılacak uyarıları takip etmesi istendi.

İnternet Medyası

Son Güncelleme: 08.03.2022 10:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24