İstanbul’da akıllı metro dönemi

Üsküdar-Ümraniye metro hattı önceki gün kullanıma açılırken, vatandaşlar yeni metrodan memnun olduklarını söyledi. Sürücüsüz metroda güvenlik önlemi olarak peronlara cam kapılar yapılması dikkat çekiyor.

17 Aralık 2017 Pazar 08:41
1130 Okunma
İstanbul’da akıllı metro dönemi

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosunun birinci etabı olan Üsküdar-Ümraniye metrosu, önceki gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle vatandaşların kullanımına açıldı. Saatte 65 bin yolcuyu taşıma kapasitesine sahip metro, Üsküdar’dan Ümraniye’ye erişimi 17 dakikaya indiriyor. 10.5 kilometre uzunluğundaki hat; Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Bulgurlu, Ümraniye, Çarşı ve Yamanevler olmak üzere dokuz istasyondan oluşuyor. Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro istasyonu olma özelliğini taşıyan Üsküdar-Ümraniye metrosunu test ettik.

Marmaray’a entegre

Sabah saat 08.25’te Ümraniye Yamanevler istasyonundan metroya giriş yapıyoruz. Yürüyen merdivenlerden metroya doğru inerken diğer metrolardan farklı olarak duvarların ve tavanın mozaik kaplı olduğu görülüyor. Vatandaşların güvenliğini sağlamak için peron boyunca yerleştirilen cam kapılar, yolcu vagonlarına iniş ve biniş sırasında açılıyor. Metroda görmeye alışık olduğumuz sürücü kabinleri Üsküdar-Ümraniye seferi yapan metrolarda bulunmuyor. Bu bölüm ayakta seyahat edecek yolculara ayrılmış durumda. Her durakta ortalama 20 saniye bekleyen metro, Fıstıkağacı ile Üsküdar arasında birkaç saniye durmasının dışında sorunsuz olarak güzergâhı tamamlıyor. Saat 08.45’te Üsküdar istasyonundan çıktığımız metronun Marmaray’a entegre şekilde hizmet vermeye başladığı da görülüyor.Metro hattını ilk kullananlardan biri olan Aydın Oral, güzergâhın büyük kolaylık sağlayacağını ifade ederek, “Hat tamamlandığında daha da iyi olacak. Sürücüsüz olması bir şey ifade etmiyor. Çok memnun kaldım” dedi.

‘1.5 saatte gidiyordum’

Arnavutköy’deki işine gittiğini söyleyen Mesut Gültekin de, metroyu ilk kez kullanacağı için heyecanlı olduğunu belirterek, “Ümraniye-Üsküdar arasını 45 dakika ile 1.5 saat arasında gidiyordum. Metro sayesinde daha kısa sürede işe gideceğim” dedi.

DHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24