Güneş Tutulması Bugün Yaşanacak.

Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta? Güneş tutulması Türkiye’de görülecek mi?

25 Ekim 2022 Salı 09:23
1292 Okunma
Güneş Tutulması Bugün Yaşanacak.

Yılın son güneş tutulması bugün gerçekleşecek. Güneş tutulması, saat 12.40 - 15.05 arasında meydana gelecek ve Türkiye'nin birçok şehrinde güneşin yüzde 50'si ay tarafından örtünecek şekilde görülecek. Türkiye'den gözlenebilecek bir sonraki güneş tutulması 2 Ağustos 2027 tarihinde parçalı tutulma olarak gerçekleşecek ve güneşin yaklaşık %80’i örtülecek.

Yılın ikinci ve son güneş tutulması 25 Ekim günü gerçekleşecek. Güneş tutulması, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çoğu Avrupa ülkesinden, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya’nın bazı bölgelerinde görülecek. Güneş tutulması, 2022'nin son güneş tutulması ancak genel olarak son tutulma olmayacak. 8 Kasım'da ay, Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve kuzey ve doğu Avrupa'nın bazı bölgelerinden görülebilecek bir tam ay tutulmasında Dünya'nın gölgesinden geçecek.

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? TÜRKİYE’DE GÖRÜLECEK Mİ?

Bu yıl ilk güneş tutulması 22 Nisan günü yaşanmıştı. Gökyüzü, 25 Ekim günü yılın son güneş tutulmasına sahne olacak.

TUBİTAK verilerine göre Türkiye’de Güneş'in yaklaşık yüzde 50'si Ay tarafından örtülecek ve tüm tutulma yaklaşık 3 saat sürecek.

Türkiye saati ile 12.40 – 15.05 arasında meydana gelecek olan bu tutulmanın maksimum evresi saat 13.50'de meydana gelecek ve Güneş diskinin yaklaşık yüzde 50'si örtülmüş olacak.

Bazı illerimize göre 25 Ekim 2022 Güneş tutulması için saatler ve örtülme oranları şu şekilde olacak;

Adana; Tutulma başlangıcı saat 12:48’de olacak. Maksimum örtülme oranı yüzde 41 olacak ve 14:03’te meydana gelecek.

Ankara; Tutulma başlangıcı saat 12:40’da olacak. Maksimum örtülme oranı yüzde 42 olacak ve 13:55’te meydana gelecek.

İzmir; Tutulma başlangıcı saat 12:37’de olacak. Maksimum örtülme oranı yüzde 32 olacak ve 13:49’da meydana gelecek.

İstanbul; Tutulma başlangıcı saat 12:34’de olacak. Maksimum örtülme oranı yüzde 38 olacak ve 13:47’de meydana gelecek.

Maksimum örtülme oranının en yüksek gözlenebileceği şehirler yüzde 52 ile Erzurum ve Hakkari olacak. Saat 14:07 ve 14:15 saatlerinde gözlemlenebilecek.

25 Ekim'de merkezi tutulma noktası, güneşin %82'sinin tutulacağı kuzey kutbunun üzerinden geçecek. Rusya'dan güneşin %80'e kadarı tutulacak, bu oran Çin'de %70'e, Norveç'te %63'e ve Finlandiya'da %62'ye düşüyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

GÜNEŞ TUTULMASI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK, saat kaçta bitecek? 25 Ekim Güneş  tutulması Türkiye'den izlenecek mi? Güneş tutulması depremi tetikler mi? -  Gündem Haberleri

Güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakmayın. Astrofotoğrafçılar ve gökbilimciler, güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi güvenli bir şekilde gözlemlemek için özel filtreler kullanırlar.

Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi uman gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak gibi başka bir dolaylı görüntüleme yöntemi kullanabilirler.

PROF. DR. NACİ GÖRÜR GÜNEŞ TUTULMASI AÇIKLAMASI

Prof. Dr. Naci Görür, güneş tutulmalarının depremlere olası etkisine dair önemli açıklama yaptı…

Güneş tutulmasıyla ilgili takipçilerinden gelen soruları yanıtlayan Görür, şu ifadelerini kullandı:

*Kimi takipcilerim soruyor. Bu ay güneş tutulması olacak . 17 Ağustos 1999 depreminden önce de olmuştu.

*Endişeliyiz hocam ya tekrar olursa diyorlar. Ay Dünya ile Güneş arasına girdiğinde bu olay gerçekleşir.

*Bu olay sırasında üç gezegen de aynı sırada olduğu için Dünya üzerine daha fazla çekim uygularlar. Bu çekim hem hidrosferde hem de litosferde kabarmalara neden olur.

*Kimi zaman litosferdeki kabarma 25-30 cm varabilir. Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz.

*Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir. Sevgiyle.

GÜNEŞ TUTULMASI BURÇLAR VE HAYATIMIZ ÜZERİNDE ETKİSİ NELER OLACAK?

Tutulmaların kadersel olduğunu yinelersek güçlü başlangıçlar getirecektir. Venüs Güneş ve Ay'la kavuşumda olduğundan, kimi birlikteliklerde önemli kararları, kimilerinde kangren olan bir ilişkinin bitişini, kimilerinde ise tutkulu ve derin aşk başlangıçlarını tetikleyebilir. Önümüzdeki 6 ay ila 1 sene arasında tutulmanın etkisi altındayız. Kararlı olacağız, yeni adımlar atacağız ve bir parça krizlerle yoğrulacağız. Bu süre zarfında kimseye manipülasyon uygulamamalı, kimseyi baskı altına almamalı ve sizi ele geçirebilecek kuruntulardan kaçınmalısınız.

Korkularınızla yüzleşmek, Güney ay düğümü yönündeki konumla işe yaramayanı bırakmak, hizmet etmeyeni bırakmak, acı vereni bırakmak ya da zararlı bir alışkanlığı bırakmak.. Neye yorarsanız eksik olanları tamamlayabilirsiniz.. Maddi anlamda yatırımlardan şans elde edilebilir, ticarette yeni atılımlar desteklenebilir, borç-alacak konularında mücadele verilebilir.

Yeni bir finansal ortaklık, vergi yapılandırılması, kredi düzenlemeleri, ailenizle ilgili çözülmemiş mirasın sonuçlanması, eşle ortak kaynakların doğru yönetilmesi söz konusu olabilir.

ORTA ŞİDDETTE DEPREMLER, TERÖR FAALİYETLERİ VE UÇAK KAZALARI ÖNÜMÜZDEKİ 6 AY YANKI UYANDIRABİLİR

Global etkileriyle 2 Akrep burcunda meydana gelen tutulmalar sudan gelebilecek felaketler, terör olayları, aşırı yağış kaynaklı seller, savaş, ölüm, ihanet, ticaret, cinayet, kadınlara yapılabilecek cinsel saldırılar, cinsellikten bulaşan hastalıkları meydana getirebilir. Depremlere vurgu yapmalıyız. Boğa-Akrep hattı üzerinde gerçekleşen tutulmalar toprağın genel olarak hareketlenmesini, doğanın kendini yenileme arzusunu, bununla birlikte volkanik hareketleri, maden patlamalarını tetikleyebilir.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDEN OLUR?

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.

Sözcü

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24