Enerji devinin CEO’su, mevcut koşulların devam etmesi halinde ciddi bir petrol kıtlığı yaşanabileceğini belirtti.

Yapılan açıklamalarda, özellikle Orta Doğu’daki çatışmalar ve kritik enerji geçiş noktalarındaki risklerin arz üzerinde büyük baskı oluşturduğu vurgulandı. Küresel petrol ve doğalgaz taşımacılığının önemli bir bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’nda yaşanabilecek kesintilerin, piyasalar için “çok ağır sonuçlar” doğurabileceği ifade edildi.

Uzmanlara göre, bu tür bir senaryoda sadece petrol fiyatlarının yükselmesi değil, aynı zamanda küresel ekonomide ciddi dalgalanmalar da kaçınılmaz olabilir. Uzun süreli arz kesintilerinin hem üretim hem de tüketim zincirlerini doğrudan etkileyerek ekonomik büyümeyi baskılayabileceği belirtiliyor.

Enerji sektörü temsilcileri, halihazırda bazı bölgelerde yakıt tedarikinde aksaklıkların başladığını ve bu durumun zincirleme bir etki yaratarak farklı kıtalara yayılabileceğini dile getiriyor. Özellikle Asya’da başlayan tedarik sorunlarının Avrupa’ya doğru ilerlediği ve küresel çapta hissedilebileceği ifade ediliyor.

Uzman değerlendirmelerinde, küresel enerji arzında yaşanacak büyük çaplı bir kesintinin enflasyonu artırabileceği, üretim maliyetlerini yükseltebileceği ve ülkeleri enerji tasarrufu önlemleri almaya zorlayabileceği vurgulanıyor.

Tüm bu gelişmeler, enerji güvenliğinin yeniden küresel gündemin en üst sıralarına taşındığını gösterirken, hükümetlerin ve şirketlerin olası bir kriz senaryosuna karşı hazırlıklarını hızlandırdığı belirtiliyor.

Kaynak: Göktürk Dergisi