Dünya'dan Yaklaşık 13 Milyar Işık Yılı Uzaklıkta Su Molekülüne Rastlandı!

Bilim insanları, Dünya'dan 12.8 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir gökadada yaşamın ana kaynağı olan su molekülüne rastladı.

04 Kasım 2021 Perşembe 11:11
793 Okunma
Dünya'dan Yaklaşık 13 Milyar Işık Yılı Uzaklıkta Su Molekülüne Rastlandı!

Gökbilimciler, Dünya’dan 12.8 milyar ışıkyılı uzaklıktaki bir gökadada hayatın ana kaynağı olan suya dair izler tespit edildiğini duyurdu.

Kozmosun şimdi 780 milyon yaşında olduğu vakitteki hali gözlemlenebilen devasa gökada ‘SPT0311-58’de bir dizi molekül bulundu.

Illinois Üniversitesi’nden bilim insanları, Şili’deki Atacama Çölü’nde bulunan Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizisi (ALMA) isimli teleskoptan yaptıkları gözlemlerde, sözgelimi galakside su moleküllerine rastladı. Bu, ayrıyeten Dünya’ya en uzak noktada tespit edilen su.

Daily Mail’de yer alan habere nazaran takım, su molekülleri tespit etmenin, takıma cihanın ne kadar süratli değiştiğine dair bir fikir verdiğini söyledi.

Moleküllerin bulunduğu alan olan SPT0311-58, iki galaksiden oluşuyor ve birinci olarak 2017’de fark edilmişti.

Dünya’dan 12.8 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan gökadanın, ‘Yeniden İyonlaşma Çağı’ olarak bilinen periyottaki hali gözlemlendi.

Bu çağda birinci yıldızların ve galaksilerin doğduğu biliniyor.

Araştırma grubunun başkanı Sreevani Jarugula, yaptığı açıklamada, “SPT0311-58 olarak bilinen gökadadaki moleküler gaz üzerinde yüksek çözünürlüklü ALMA ile yapılan gözlemlerde iki gökadadan daha büyük olanında hem su hem de karbon monoksit molekülleri tespit ettik” dedi.

Jarugula, “Özellikle oksijen ve karbon, birinci jenerasyon elementlerdir ve karbon monoksit ve suyun molekül formları, bildiğimiz üzere ömür için kritik kıymete sahiptirler” sözlerini kullandı.

Jarugula’ya nazaran, SPT0311-58 ve erken kainatın galaksileri hakkında öğrenilecek çok şey var.

SPT0311-58 şu anda kozmosun erken periyoduna ilişkin bilinen en büyük gökada ve öbür genç gökadalardan daha fazla toz ve gaza sahip.

Öte yandan Ulusal Bilim Vakfı’nda astrofizikçi ve ALMA Program Yöneticisi Joe Pesce de, “ALMA’nın gücünü gösteren bu heyecan verici sonuç, erken devir Cihan’a ait giderek kalabalıklaşan müşahede koleksiyonuna katkıda bulunuyor” diye konuştu.

Su, cihanda moleküler hidrojen ve karbon monoksitten sonra en bol bulunan üçüncü moleküldür.

İnternet Medyası

Son Güncelleme: 04.11.2021 11:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24