I LIKE WOOL İLE FARKLI BİR YÜN MASALINA NE DERSİNİZ?

I LIKE WOOL kendimizin ve çocuklarımızın sağlığı adına hassas, özenli ve çevre bilinçli yün ürünleri üretiyor.

17 Ocak 2020 Cuma 15:10
2960 Okunma
I LIKE WOOL İLE FARKLI BİR YÜN MASALINA NE DERSİNİZ?

Hepimizin içinde bulunduğu doğa için muhteşem bir materyal olan yün ürünlerinin masalını gelin birde I LIKE WOOL şirketinin sahibi Sibel Çökelek’ten dinleyelim.

Biz 3 kız kardeş olarak yeni bir girişimde bulunduk. Aslında çok basit bir başlangıç oldu. Biz faydalandık, neden başkaları da fayda sağlamasın ki’ den çıktı hikâye. Taa Orta Asya’dan taşınan bir bilgiyi güncelledik diyebiliriz.

Benim kronik astım ve bronşektazi rahatsızlığım var. 6 yıl önce, özellikle kış mevsiminde çok ağır seyrediyordu. O dönem tüm doktorlar ameliyat ile akciğerimin bir bölümünün alınması gerektiğini söylüyordu. Köprüden önce son çıkış gibi düşünebilirsiniz.

O dönem yaşım 45 ve küçük 2 erkek çocuk annesiydim. Bu tür kararlarda kolay verilebilecek kararlar değil tabi. Çünkü ameliyat da çözüm olmayacaktı. Büyük olan kız kardeşim araştırarak ve bir profesörün tavsiyesi ile yatağıma yün keçe koymanın faydası olabileceğini öğrendik, bende denemek istedim. (Benim her hasta olmamda akciğer hücrelerim hasar alıyordu. Sonuç olarak asla hasta olmamam gerekiyordu.)

Ve hikâye böyle başladı.6 senedir, yatağımda yaz kış keçe ped kullanıyorum ve 6 yıldır hasta olmuyorum, ameliyatta olmadım, hastalığım da ilerlemedi. Sonrasında kız kardeşim bebekleri oldu, onlar da doğduklarında beri yataklarında 100% yünden keçe pedleri kullanıyorlar. Bu yıl tüm aileme de yaptırmak istedim ve araştırmaya başladık. Fakat Türkiye’de bunu yapabilecek usta sayısı 10-15 i geçmiyor. Çok bilindik birkaç yer var fakat bunlarda turistik amaçlı süs, hatıra ürünleri alanında üretim yapıyor. Bir de çok ilkel ortamda yapanlar var ama onlarda at eyeri ve çoban kepeneği olarak yapıyor. Bu ustalar genellikle yerli yün kullanıyorlar, yerli yün maalesef ithal edilen yünlere göre hem daha kirli gözüküyor, hem de yerli koyunların yünü daha kısa olduğundan bitmiş ürün yapıldığında daha uçuşan bir hal alıyor.

 Ve çok daha önemlisi ülkede 30 yıl sonra bunu yapabilecek kimse kalmayacak olması. Çünkü son 10 yılda usta sayısı %30 azalmış. Tüm bu konuları araştırırken o kadar çok bilgi edindik ki; bu bilgiler de bizi medikal alanda üretime sürükledi. Yatak pedlerimizde ithal yün kullanıyoruz hem daha temiz hem de yerli yüne göre daha kokusuz oluyor.

 Hepimiz sentetikte yatıyor, sentetikte oturuyor ve bedenlerimize giyiyoruz. Yediğimiz içtiğimiz her şey bozulmuş. Kendimizi koruyabilecek alanlarımız, seçeneklerimiz çok ciddi şekilde azalmış durumda. Kimilerimiz bu konuda daha titiz olmak istiyor. Bizde bu konuda hassasız.

 Geçen gün bir arkadaşımla konuşuyordum, bir bey kulak misafiri olmuş. Konunun dışında kalmak istemedi ve bana ‘nenem gibi konuşuyorsunuz, nenem yatağınıza yünden başka bir şey almayın, sadece yünde yatın, yün örtün diye yıllardır sürekli ısrar ediyor ve en son tek vasiyetim torunlarımı yünde yatırın örtün bari diyor. Kendisi de 103 yaşında benden sağlam ‘dedi. Kısmen neneyi dinliyorlarmış en azından.

 Düşünsenize yüzyıllardır Orta Asya’dan beri insanlar her türlü sağlık sorunları için yün ve hayvan derisi kullanmış. Yün keçe çadırda yaşamışlar -30,-40 derecede, ayaklarına giymişler, üstünde oturmuşlar, yatmışlar. Dünyadaki ilk tekstil ürünü. Bebeklerini sarmışlar keçeye. Eskiden ‘deriye çekme ‘ diye bir kavram varmış. Ağır hasta ve yaralıları hayvanı kesip derinin içine sararlarmış. Hastalığa göre ya da yaralanmanın ciddiyetine göre bazen koyun bazen sığır kestikleri olurmuş. Kırık çıkıklara yünden alçı yaparlarmış. Teknik olarak bakıldığında Orta Asya’da -30,-40 derece soğuğa dayanabilen tek hayvan koyun olduğu için ve koyun kılının yüzeyi keratin kaplı olmasından dolayı sağlık alanında ciddi faydalar sağlıyor. Ne yazık ki günümüzde de koyun ırkımız melezleştirildiği için kendine has bazı özellikleri kaybetmiş. Tabi konu ile ilgili çok fazla detay ve bilgi var aslında.

 İnsanlar genelde yünün; kışın sıcak tuttuğunu, yazın ise terlemeyi engellediğini bilmiyor. Yünün iklimlendirme, vücut ısısını koruma ve nefes alan bir lif özelliği var. Yaz kış vücut ısısını sabit tutar. İşte bu özellikten dolayı ben hasta olmuyorum. Yazın terlemiyorum, kışında üşümüyorum. Vücut ısım hep stabil. Bu özellik sürekli yatan hastalar için faydalı, çünkü yatak yarası olmaz ve terleme problemi olan kişilerde faydalanabilir. Üstünü örtmeyen çocuklar için kullanılabilir. Bazı nöroloji doktorları günümüzde de bel fıtığı rahatsızlıklarında hastalarına tavsiye ediyor. Yine sonradan öğrendiğime göre nem çeken hayvansal ürünler içinde, ağırlığının %30 u kadar nemi çekebilen tek ürün koyun yünüymüş.

Bu bilgi aynı zamanda romatizma hastalarının kullanabileceği çok değerli bir bilgi ve vücut ağrılarına iyi geliyor.

Gece uykularım çok daha kaliteli oldu. Yine yüne teşekkür ediyorum, çünkü yün vücuttaki negatif elektriği alıyor. Nöroloji doktorları ve fizyoterapistler tedavilerinde bu yüzden yün kullanıyor. Felç geçirmiş hastalarda beyin ve sinir uçlarındaki statik elektriği alması için 100% yünden keçeleştirilmiş yün toplar kullanmalarını öneriyor. Bunu da dikkate alarak 8cm çapında yün toplar da üretiyoruz. Onunda bir kaç şekilde kullanım alanı var.

 3 yaşında atopik hassas cilde sahip minik bir yeğenim var. Onun yatağında da 100% yünden keçe yatak pedini korkmadan kullanıyoruz. Çünkü bilinenin tersi yün anti bakteriyel ve eğer spesifik olarak yün alerjisi yoksa hiç bir zararı yok. Eskiden yün yataklarda kullanılan yün elyaflarından kırılan partiküller serbest, uçuş uçuştu, biz ise yünü su ve sabun ile keçeleştirme yöntemi ile kullandığımız için uçan partiküller olmuyor. Çocuğunda kullanmak isteyen ama emin de olamayan hassas bir arkadaşım keçe yatak pedini poşet içinde arada bir vakumlayarak kullanıyor. Keçe ses, ısı, radyasyonu emdiği için yalıtım malzemesi olarak ta kullanılıyor. Vücudun radyasyondan alacağı zararı en aza indiriyor.

Günümüzde de hala çobanlar yaz kış kepenek kullanıyor. Çünkü onlar için yaşamsal önemi var. Güneşten, soğuktan korurken yağmur geçirmiyor, yıldırım ve şimşekten de korunuyor aynı zamanda. Yazın tehlikeli olan yılan akrep vs böcek ve hatta bit pire, kene haşeratlardan ( keçenin dokusundan dolayı üzerine gelmez )korunurken, güneşte gölge yaparak güvenli uyumalarını sağlıyor.

Temizliği konusunda ise sadece güneş altında havalandırıyoruz, başka bir şey yapmıyoruz. Senede 2 kere havalandıralım, çok gerekmedikçe yıkamayalım zaten. Yün kendi kendini temizler, nefes alan bir malzemedir. Çünkü yıkama ve kimyasal yünün yapısındaki kertini yok eder. Bizim için sağlık anlamında yünü değerli yapan kertin maddesi. Doğada ise çok kolay dönüşür. Tamamen çevreci bir materyal.

Eskiden yaşamların %80 i yün ve keçe üstüne kuruluyken günümüzde evlerimize baktığınızda bu ürünlerin kapladığı yer çok çok az ve yeni nesil bilmiyor bile. Sadece süs ve aksesuarda kullanım alanı var. Ama önem ve değerine baktığımızda çok fonksiyonel ve aslında ihtiyacımız var. Sağlığımız, evlatlarımız aynı zamanda hepimizin içinde bulunduğu doğa için muhteşem bir materyal.

Hikâye başladı ve bizde geliştiriyoruz işte. Sizler bu bilgileri paylaşma imkânı sağladınız bizim için çok değerli, teşekkür ederiz. Biz biraz heyecanlıyız, aslında çok bilinçli çıktığımız bir yol değildi, tesadüfen bizim yolumuz oldu. Ama geriye baktığımda çok kısa sürede biraz hızlı yol kastetmişiz. Bir yandan şirket, patent vs ile uğraşırken, üretimi çeşitlendiriyoruz, çevrimiçi satış alt yapısı, tanıtım faaliyetleri, doktor ve fizyoterapist ile bilgi alışverişleri ihracat ile ilgili alt yapı çalışmaları derken yoğun bir tempodayız. Bir an önce bilginin ve ürünlerin yayılmasını istiyoruz. Ben kendi sağlığımı korumaya çalışırken, yünün faydalarını görünce, bunu paylaşmak için yepyeni bir yola da adım atmış bulundum. Bu bilgilerin ve ürünlerimizin pek çok kişi için faydalı olmasını ve arzu edenlerin ‘bir de bunu deneyelim ‘ diyenler için de olumlu sonuçlar almasını diliyorum. Kendim fayda sağladım herkes fayda sağlamasın istiyorum. Ürünlerimizi kullanmak için sağlıksız olmak da gerekmiyor, hassas, özenli, çevre bilinçli, doğal ürünleri seven ve inanan arkadaşlarımız, dostlarımız içinde doğru bir seçenek olduğunu düşünüyoruz.

Kısaca 100% yün keçe yatak pedlerimizin özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • 100% ithal yün
  • Vucut ısısını korur ve dengeler , kışın sıcak tutar, yazın terlemeyi önler.)
  • Nefes alan bir üründür )
  • Nemi emer)
  • Yatak odasında bulunan allerjenleri azaltır , hipo alerjiktir ve küfe dayanıklıdır.)
  • Anti bakteriyeldir)
  • Kullanılan sentetik yatak pedlerine göre ateşe daha dayanıklıdır)
  • Kimyasal içermez)
  • Statik elektriği azalttığı için vücuttaki stresi azaltır.)
  • Uzun ömürlüdür.)

İletişim: 

Web: www.ilikewool.com

Adres:  Demirciköy Mah. Demirciköy Cad. No: 64 G Sarıyer 34450 Sarıyer/İstanbul

Telefon: +90 533 454 88 24

Mail: [email protected]

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 17.01.2020 15:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.