Bekçiler ve korucular okullarda görev alacak
Yeni düzenlemeye göre, gece bekçileri ile geçici köy korucuları okul çevrelerinde ve gerekli görülen noktalarda güvenlik amacıyla görevlendirilecek. Ayrıca, bugüne kadar yılda iki kez yapılan okul güvenliği toplantıları artık her ay düzenli olarak gerçekleştirilecek.
Bakanlık tarafından hazırlanan ve yedi başlıktan oluşan genelgenin kısa süre içinde valiliklere gönderileceği ifade edildi. Bu kapsamda okullar için risk analizleri güncellenecek, fiziki güvenlik önlemleri güçlendirilecek ve erken uyarı mekanizmaları devreye alınacak.
Öğrenciler için erken uyarı sistemi
Yeni uygulamada, öğrencilerin davranışsal durumları da yakından takip edilecek. İçe kapanıklık veya riskli davranışlar sergileyen öğrenciler, rehber öğretmenler ve güvenlik birimleri tarafından birlikte izlenecek. Böylece olası risklerin erken aşamada tespit edilmesi hedefleniyor.
Yetkililer, kurumlar arası koordinasyonun artırılmasının bu süreçte kritik rol oynayacağını vurguluyor.
Ruhsatlı silahlar için yeni düzenleme gündemde
Çiftçi, ruhsatlı silah edinimiyle ilgili mevcut uygulamalarda da değişiklik planlandığını açıkladı. Buna göre, belirli sayının üzerindeki silah alımlarına sınırlama getirilmesi ve kamu görevlileri için ek harç uygulaması gibi seçenekler değerlendiriliyor.
Siber suçlarla mücadele genişletiliyor
Dijital alandaki suçlara karşı da önlemler artırılıyor. Emniyet ve jandarma bünyesinde görev yapan siber devriye ekiplerinin sayısı yükseltilecek. Yapılan açıklamaya göre, kısa süre içinde yüzlerce suç içerikli hesap tespit edilirken, çok sayıda kişi hakkında da işlem başlatıldı.
Yetkililer, internet ortamının da hukukun dışında olmadığını vurgulayarak suç ve suç propagandasına karşı kararlı mücadele mesajı verdi.
Gülistan Doku dosyasında yeni inceleme
Bakan Çiftçi, uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan Gülistan Doku dosyasına ilişkin de bilgi paylaştı. Olayın tüm yönleriyle incelenmesi için müfettişlerin görevlendirildiğini belirten Çiftçi, ihmali bulunan kişi veya süreçlerin ortaya çıkarılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Ayrıca, dosyada adı geçen şüphelilerden birinin yurt dışında olduğunun tespit edildiği ve iadesi için çalışmaların devam ettiği kaydedildi.
“Yeni nesil suç örgütleri” vurgusu
İçişleri Bakanı, sokak çeteleri ve benzeri yapılanmaları “yeni nesil suç örgütleri” olarak tanımladı. Bu grupların sosyal medya üzerinden görünürlük sağlamaya çalıştığını ve gençleri etkilediğini belirten Çiftçi, 2026 yılının bu yapılarla mücadele yılı ilan edildiğini açıkladı.
Yetkililer, bu tür örgütlere karşı klasik yöntemlerin ötesine geçilerek daha kapsamlı ve teknolojik bir mücadele yürütüleceğini ifade ediyor.
Operasyonlar ve silah yakalamaları arttı
Paylaşılan verilere göre, güvenlik güçleri son dönemde çetelere yönelik operasyonlarını artırdı. Çok sayıda suç örgütüne müdahale edilirken, binlerce ruhsatsız silah ele geçirildi ve ilgili kişiler hakkında işlem yapıldı.
Bakanlık, kamu düzenini tehdit eden unsurlara karşı mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.





