Son dakika... Trump'ın evine baskın! 'Kırarak açtılar'

Onlarca gizli servis ajanının katıldığı baskın ABD tarihinde bir ilk, Trump destekçisi New York Post 'Die Hard filminden bir sahne gibi' manşetiyle çıktı. Popüler tatil merkezindeki FBI baskınında ajanların ne aradığı da ortaya çıktı.

09 Ağustos 2022 Salı 10:42
1016 Okunma
Son dakika... Trump'ın evine baskın! 'Kırarak açtılar'

Dünya ve ABD, eşi benzerine rastlanılmayan baskını gece yarısı Türkiye saatiyle 01.53'de duydu. Onlarca FBI ajanı, ünlü tatil beldesindeki tesise ABD saatiyle akşamüstü geldi.

Yer, ABD'nin Güneşli Eyaleti Florida. Palm Beach'de yer alan Mar-a Lago tatil tesisindeki adrese Amerikan Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) ajanları kafile halinde ulaştı.

Amerikan New York Post gazetesinin 'Kuşatma altında-Die Hard(Zor Ölüm) filminden bir sahne gibi' manşetiyle verdiği, CNN International'ın ise 'FBI izin belgesiyle Mar-a Logo'da arama yaptı' manşetini kullandığı baskın sırasında, ev sahibi adresinde değildi.

New York Times gazetesi, yalnızca ABD'yi değil dünyayı sarsan baskını 'Beyaz Saray'dan alınan belgeler odak noktası gibi görünüyor' manşetiyle sundu. Ünlü dergi Politico ise, manşetinden FBI baskınının daha önce örneğinin görülmediğini duyurdu.

FBI ajanlarının hedefinde, ABD'nin bir dönem en güçlü ismi olan eski başkan Donald Trump'ın Florida'daki popüler tatil tesisinde bulunan eviydi.

Son dakika... Trumpın evine baskın Kırarak açtılar

Uluslararası haber ajanslarının 'acil' koduyla duyurduğu baskın sırasında, ajanlar Donald Trump'a ait bir kasayı kırarak açtı.

'ALTINI ÜSTÜNE GETİRDİLER'

Eski başkanın oğlu Eric Trump, FBI ajanları tarafından babasının ofisinin altına üstüne getirildiğini söyledi. Gizli servis ajanları harekete geçmeden önce kendisine bir telefon geldiğini belirten Eric Trump, hemen sonrasında babasını arayarak baskını haber verdiğini aktardı.

Donald Trump destekçiliğiyle bilinen Fox News yayınına katılan oğul Trump, ajanların babasına ait elbise dolaplarını da aradığını bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan Trump, bir sonraki seçimde aday olmasının önüne geçilmek istendiğini savundu:

"Evim çok sayıda FBI ajanı tarafından işgal edildi. Böyle bir saldırı sadece üçüncü dünya ülkelerinde olabilir.Ulusumuz için karanlık günler. Palm Beach’teki güzel evim şu anda kuşatma altında ve çok sayıda FBI görevlileri işgal etmiş durumda. Daha önce bir ABD Başkanı’nın başına bunun gibi bir şey gelmedi.Bu ve Watergate arasında ne fark var? Bu kez Demokratlar ABD’nin 45. Başkanı’nın evine giriyor. Bu baskın hem gereksiz hem de hiç uygun değil."

Son dakika... Trumpın evine baskın Kırarak açtılar

YÜZLERCE KM UZAKTAYDI

CNN International'a göre, Trump baskın sırasında New York'ta Trump Tower binasındaydı. Biden yönetiminden yetkililer de baskın hakkında önceden bilgi sahibi olmadıklarını söyledi.

FBI ve ABD Adalet Bakanlığı'ndan henüz konuyla ilgili bir açıklama yok.

Son dakika... Trumpın evine baskın Kırarak açtılar

KASADAKİ BELGELER

Baskına dair en kritik detay, gizli servis ajanlarının Trump'ın Mar-a Logo'daki evinde bulunan bir kasayı zorla kırıp açtıkları. Donald Trump, yazılı açıklamasında kasanın açıldığını doğruladı ancak başka bir ayrıntı paylaşmadı.

Amerikan medyasındaki haberlerde, baskının, Trump'ın geçen yıl Ocak ayında Beyaz Saray'dan ayrıldığında bazı gizli belgeleri almasıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor. CBS Televizyonu ise, baskının, Trump'ın bazı resmi belgeleri kullanma biçimiyle ilgili soruşturma kapsamında yapıldığını bildiriyor.

Eski Başkan Donald Trump, uzun açıklamasında aramanın neden yapıldığına değinmedi.

Trump'ın oğlu Eric Trump ise, ABD Adalet Bakanlığı'nın soruşturmasının, babası Ocak 2021'de Beyaz Saray'da ayrıldığında götürülen bazı belgelerle ilgili olduğunu söyledi.

Son dakika... Trumpın evine baskın Kırarak açtılar

ESKİ FEDERAL SAVCI: CİDDİ BİR ADIM

Eski bir federal savcı olan Renato Mariotti, BBC'ye verdiği demeçte FBI baskınını 'ciddi bir adım' olarak tanımladı, söz konusu hamleyle Amerikan Adalet Bakanlığı'nın soruşturmanın bir yere varacağına inandığı yorumunu yaptı.

Son dakika... Trumpın evine baskın Kırarak açtılar

TARAFTARLARI ÖFKEDEN DELİYE DÖNDÜ

Haber ajansları AFP ve AP, baskının yanı sıra Mar-a Logo çevresinde Trump'a destek gösterisi yapan taraftarlarının fotoğraflarını dünyaya geçti. Ellerinde ABD bayrakları olan göstericiler, ayrıca 'Biden benim başkanım değil' yazan pankartlar da taşıdı.

BBC Kuzey Amerika muhabiri Peter Bowes ise, ABD siyasetinde bu gibi hassas zamanların seyrek yaşandığını aktarıyor.

Başkanlık seçimlerine henüz iki yıl olduğunu ancak ara seçime yalnızca üç ay kaldığını belirten Bowes, Kasım ayındaki sonucun Trump'ın yeniden yarışa katılmasını tetikleyebileceğini kaydediyor. BBC muhabiri, "Bilmediğimiz çok fazla şey var ancak Trump taraftarları yaşananlar nedeniyle öfkeden deliye dönmüş durumda" diyor.

Son dakika... Trumpın evine baskın Kırarak açtılar

BİRÇOK BELGEYİ YIRTTI!

ABD Adalet Bakanlığı'nın Trump’ın resmi başkanlık kayıtlarını Florida’daki tesisine götürmesine ilişkin bir soruşturma yürüttüğü biliniyor. ABD Ulusal Arşiv Dairesi, Şubat ayında Amerikan Adalet Bakanlığı'ndan, bu konuda soruşturma başlatmasını istemişti.

Resmi devlet kayıtlarının muhafaza edildiği ABD Ulusal Arşiv ve Kayıt İdaresi, söz konusu dönemde Kongre’yi Trump’ın Florida’daki evinde 15 kutu Beyaz Saray belgesine ulaşıldığına ilişkin bilgilendirdi.

ABD Başkanları ilgili yasa gereği görev süreleri boyunca yazdıkları tüm mektupları, görevleriyle ilgili resmi belgeleri ve elektronik posta yazışmalarını Ulusal Arşiv Dairesi'ne göndermek zorunda.

Son dakika... Trumpın evine baskın Kırarak açtılar

Trump'ın yasa dışı şekilde başkanlık döneminden kalma birçok belgeyi yırttığı iddia ediliyor.

Ulusal Arşiv Dairesi, yırtılan bazı belgelerin yapıştırıldığını açıklamıştı.

Trump ise resmi belgeleri uygunsuz kullandığına yönelik iddialarla ilgili olarak, "Bunlar sahte haber" demişti.

Amerikan Kongresi de halen 6 Ocak 2021'de Kongre binasına düzenlenen saldırıyı soruşturuyor. Soruşturmanın odağında ise Trump bulunuyor.

Trump'ın saldırıyı televizyondan izlediği ortaya çıkmış; Temsilciler Meclisi'nde Demokratların öncülüğünde oluşturulan komisyonda ifade veren bazı eski Beyaz Saray yetkilileri, Trump'ın, çocuklarının ve yardımcılarının 'kendisine müdahale etmesi için yalvarmasına' rağmen harakete geçmediğini söylemişlerdi.

DHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24