Sefo'nun 'Bilmem Mi?' şarkısının 100 milyonu devirmesinin sırrı ne?

Bir yıl önce yayınladığı 'Bilmem Mi' şarkısıyla adım adım tüm dağları delen Sefo, bu şarkısıyla dijital müzik platformlarında geçtiğimiz günlerde 100 milyonluk dinlenmeyi de devirmeyi başardı. Peki Sefo'nun 'Bilmem Mi?' şarkısının 100 milyonu devirmesinin sırrı ne?

24 Haziran 2022 Cuma 11:55
1245 Okunma
Sefo'nun 'Bilmem Mi?' şarkısının 100 milyonu devirmesinin sırrı ne?

Türkçe sözlü popüler şarkıları takip ediyorsanız, radyo dinliyorsanız, dijital müzik platformları hayatınızın merkezindeyse Sefo'nun adını duymamış olamazsınız. Sefo, son yılların en güçlü çıkışlarından birine imza atmış durumda. Trap esintili rap şarkılar furyasında kimlerin uçucu kimlerin kalıcı olacağını zaman gösterecek. Ama iyi kötü hepimizin birer tahmini var. Ezhel'den Murda'ya birçok isimle tanıştığımız bu süreçte birçok dikkat çeken şarkı dinledik. Ama bu isimlerden hiçbiri Sefo kadar geneli kucaklayamadı. Evet, Murda ve Ezhel ortaklığı 'Aya' pandemi öncesinde yavaş yavaş ses getirmeye başlamıştı. Türkçe pop ağırlıklı yayın yapan Türk radyolarının bu şarkıyı keşfetmesi ise pandemi sürecinin başlangıcına denk düşmüştü. 'Aya' sevildi ve fark edildi. Keza Ezhel'in diğer şarkıları da. Ancak ortada bir Sefo gerçeği var. Ve artık Sefo'nun başarısına biraz daha yakından tanıklık etmemiz gerekiyor. Çünkü 2021 yılında 'Bilmem Mi?' şarkısıyla büyük bir çıkış yakalayan Sefo, geçtiğimiz günlerde dijital müzik platformlarında 100 milyon dinlenme rakamını devirmiş durumda. Peki bu başarının sırrı ne?

Sefonun Bilmem Mi şarkısının 100 milyonu devirmesinin sırrı ne

Çünkü bize 'kontrastlık' lazım artık!

Öncelikle Sefo'nun müziğini biraz kurcalamamız gerekiyor. Sefo, trap esintili rap şarkıları rüzgârı içinde nasıl oldu da bir anda 'Bilmem Mi?' ile bu kadar çok kendini gösterdi? Şarkıcı, sonrasında gelen 'Affettim' ve 'Tutsak' gibi şarkılarıyla da dikkat çekse de 'Bilmem Mi?'de çok daha başka bir tat var. 'Bilmem Mi?' henüz ilk dinlemede dinleyiciye "Bu kim?" dedirtmeyi başarıyor. Son dönemde birbirinin tekrarı haline gelmiş 'dijital platform yıldızları'ndan farklı olarak tek bir tipe, tek bir türe kendini hapsetmiyor bu şarkı. Şöyle gitarlı latin pop şarkısı tadı da var, Latin Amerika'yı esir alan reggaeton tadı da, pop da, rap de, her şeyin bir karışımı var bu şarkıda. Nakaratı dillere dolanıyor, daha da önemlisi bir inşası var şarkının. Şarkı yazmak yüzde 50 his, yüzde 50 matematik işi. 'Bilmem Mi?'de hem çok doğru bir iniş-çıkış-alçalış-yükseliş matematiği var hem de sözlerinin nokta atışlığı sayesinde hepimiz rahatlıkla ilk saniyeden itibaren şarkıya eşlik edebiliyoruz, kalbimize değmeyi başarıyor. Ama bence 'Bilmem Mi?'deki asıl sır, şarkının 'kontrast' havasında. Reggaeton şarkılarındaki kontrastlığa Türkçe bir yorum kazandırıyor şarkı. Kolombiyalı şarkıcı Maluma'nın 'Hawái'si ya da İspanyol şarkıcı Enrique Iglesias'ın 'El Baño' gibi bir yerde 'Bilmem Mi?' şarkısı. Mutlu gibi ama bir yandan da mutsuz gibi. Hareketli bir altyapı ile tamamen zıt sözler muazzam bir etki yaratıyor dinleyicide. İşte 'oyuncak' dediğimiz de tam olarak bu.

Sefonun Bilmem Mi şarkısının 100 milyonu devirmesinin sırrı ne

'Kayıtsız kalınması teklif dahi edilemez'lik bir isme dönüşebilir

Reggaeton şarkıları tam da bu 'oyuncaklık' yüzünden tutuyor, daha da önemlisi bu yüzden kalplere değiyor, bu yüzden seviliyor. Çünkü herhangi bir 'doğru üretim' bünyesinde kontrastlık da barındırmalı. Yüzde 100 mutlu, yüzde 100 öfke, yüzde 100 heyecan, yüzde 100 melankoli barındıran şarkıların, işlerin devri çoktan geçti. Müzikte son yıllarda küresel çapta reggaeton işlerin ses getirmesinin sebebi tam da bu. Dünyayı baştan fethetmeden, eldeki malzemeleri daha farklı bir şekilde bir araya getirip daha farklı bir pasta yapım yöntemi izleniliyor. 'Bilmem Mi?' gibi 'kontrast' şarkıları dinleyen dinleyicideki bu 'ferahlık' hissinin sebebi bu. Sanki ilk defa böyle bir şey dinliyoruz gibi. Çünkü o kadar alışmışız ki melankolik sözlere duygusal altyapıların eşlik etmesine. Ya da 'kop kop' altyapı eşliğinde toksiklik sınırında mutlu sözler duymaya. Bu dönem geçiyor artık. Artık bize yeni 'oyuncak'lar lazım. Sefo'nun 'Bilmem Mi?'si hem kalbe değen hem de doğru bir iş. Daha da önemlisi zengin Türkçe müziğe katkı sağlayan, "Bakın bir de böyle bir şey var" dedirten, bize bir perspektif kazandıran bir iş. Henüz daha bir yılı dolmadan 100 milyonu devirmesi ne sürpriz ne de büyük bir başarı. Şaşırtıcı değil. Olması gereken de bu. Sefo'nun 'Bilmem Mi?'nin de üstüne çıkacağına eminim. Çünkü bir boşluk dolduruyor. Sadece dijitalde Z kuşağı dinlemiyor onu. Açın radyoları. Birçok radyoda onun muhakkak bir şarkısına denk geleceksiniz 1-2 saat içinde. Aşırı gecikmeli bir şekilde yavaş yavaş genç işlere yönelmeye başlayan ancak 'klasik tat'tan da vazgeçmeye çok gönüllü olmayan radyolar Sefo'yu çoktan benimsedi bile. Hiçbir 'yeni dönem trap/rap'çinin başaramadığını Sefo başardı. Çünkü Sefo, özellikle de 'Bilmem Mi?'de yakaladığı kusursuzlukta her dinleyiciyi yakalamayı başardı. 'Affettim' ve 'Tutsak' doğru devam şarkıları olsa da, bu iki şarkı da 'Bilmem Mi?'yi tamamlasa da onun şimdi biraz daha farkını net ortaya koyması gerekiyor. Tıpkı 'Bilmem Mi?' gibi Türkçe sözlü müzik için yenilikçi ama herkesi kucaklayan bir şekilde ana akımda dominant bir figür haline dönmesi lazım. Yapabilir mi? Ben Sefo'ya yürekten inanıyorum. Tek bir şarkıyla Y ve Z kuşağını yakalamayı başarmak Sefo'nun yeteneğinin kanıtı. İvme kaybı olmadan daha da güçlü prodüksiyonlarla Sefo çok değil birkaç yıl içinde 'kayıtsız kalınması teklif dahi edilemez'lik bir isme dönüşebilir.

DHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24