Marmaris yangınında sabotajcıdan itiraf! Bakan Koca bilançoyu duyurdu

Muğla'nın Marmaris ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor. Bakan Soylu yangınla ilişkili olarak bir kişinin gözaltına alındığını ve bu şüphelinin ormanı yaktığını itiraf ettiğini açıkladı. Öte yandan Meteoroloji'den korkutan haber geldi. İşte detaylar...

24 Haziran 2022 Cuma 10:42
891 Okunma
Marmaris yangınında sabotajcıdan itiraf! Bakan Koca bilançoyu duyurdu

Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan ve 400 hektarı aşkın alanda etkili olan orman yangınında 3. güne girildi. Alevlere 45 helikopter ve 14 uçakla havadan; 253 arasöz, 26 su tankeri, 2 bin 604 orman işçisi ve çeşitli kamu kuruluşlarına ait 598 araçla da karadan müdahale ediliyor. İşte dakika dakika bölgede yaşananlar...

10.07: Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangını çıkardığı iddiasıyla gözaltına alınan şüpheli S.A. sağlık kontrolünün ardından adliyeye sevk edildi.

07.00: Meteoroloji'den gelen son bilgilere göre yangın bölgesinde rüzgar şiddetlenebilir. Güney Ege'de rüzgarın batı ve kuzeyden kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor. Marmaris'te bugün en düşük hava sıcaklığı 24 derece, en yüksek hava sıcaklığı ise 34 derece olacak. Nem oranı ise en düşük yüzde 31, en yüksek yüzde 73 olarak tahmin ediliyor.

00.35:  Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Marmaris'teki yangınla mücadelede Bakanlık çalışmaları hakkında bilgi paylaşarak, "Bölgedeki vatandaşlarımızın acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımıza 200 bin TL aktardık" dedi.

23.53: MSB, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Marmaris’te devam eden yangını söndürmek için devletimizin diğer kurum ve kuruluşları ile omuz omuza mücadeleye devam ediyoruz. Aksaz Deniz Üs Komutanlığımızdaki Mehmetçiklerimiz de beraberindeki yangın söndürme araçları ile bölgede aralıksız görev yapıyor” ifadelerine yer verildi. Bakanlık, söndürme çalışmalarının görüntüsünü de paylaştı.

Marmaris yangınında sabotajcıdan itiraf Bakan Koca bilançoyu duyurdu



'YANGINDAN 29 KİŞİ ETKİLENDİ'

23.30: Bakan Koca yaptığı açıklamada "Muğla’nın Marmaris ilçesi Hisarönü Bördübet mevkiinde meydana gelen orman yangınında, son durum itibariyle yangından 29 kişi etkilendi. Bunlardan 12’si olay yerindeki ambulanslarla hastaneye nakledildi, 17 kişi ise nakle ihtiyaç duymadı. Hastanede tedavisi devam eden 2 kişi var." ifadelerini kullandı.

23.09: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Marmaris yangınında evleri tahliye edilen ailelere 3 bin TL ödeme gerçekleştirildiğini açıkladı.

21.20: Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Muğla Marmaris'teki orman yangınını söndürme çalışmalarına 21 TOMA, 103 araç ve 312 personelle destek verildiği açıkladı.

Marmaris yangınında sabotajcıdan itiraf Bakan Koca bilançoyu duyurdu

BAKAN SOYLU DUYURDU: ŞÜPHELİ ORMANI ATEŞE VERDİĞİNİ KABUL ETTİ

18.12: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Muğla'nın Marmaris ilçesinde 3 gündür devam eden ve 3 bin hektar alanda etkili olan orman yangınıyla ilgili gözaltına alınan şüpheli 34 yaşındaki S.A.'nın suçunu itiraf ettiğini söyledi. Bakan Soylu, açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"1988 doğumlu S.A. isimli şüpheli suçunu itiraf etti. Olay yerinde 2 adet benzin bidonu ele geçirildi. Şüpheli, ailesiyle arasındaki ticari bir husumetten dolayı olayı gerçekleştirdiğini söyledi. Hatta kendisini öldürmek istediğini de belirtti. Şu anda şüpheli gözaltında" 

Marmaris yangınında sabotajcıdan itiraf Bakan Koca bilançoyu duyurdu

3 AYRI YERE İZMARİT ATMIŞ

S.A.'nın hakkında tehdit, basit yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma ve trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçlarından 5 adet kaydının bulunduğu tespit edildi. S.A.'ya ait telefonun yangının çıktığı gün 23.30 itibariyle kapandığından sinyal bilgilerine ulaşılamadığı, kişiye ait sosyal medya hesabında yapılan incelemede de yangın öncesinde yangın çıkış noktasından konum paylaşarak facebook hesabında mal, mülk davası ile ilgili ailesine hitaben tehdit cümleleri sarf ettiğinin tespit edildiği bildirildi.

S.A., ilk sorgusunda ailevi sorunlar yaşadığını, babasının bölgede bulunan arazisini sattığını ve kendisini dışlandığı için yangın bölgesinde 3 ayrı noktaya sigara izmariti atarak yangını çıkarttığını itiraf etti. S.A., kendisinin de ateşin içine girerek intihar etmek istediğini ifadesine ekledi.  Orman yangınının başladığı Küfre mevkisinde yakalanan şüphelinin olay anında alkollü olduğu da öğrenildi. Olayla ilgili adli soruşturmanın başlatıldığı aktarıldı.

Marmaris yangınında sabotajcıdan itiraf Bakan Koca bilançoyu duyurdu

YÜZLERCE GÖNÜLLÜ CANLA BAŞLA SAVAŞIYOR

Muğla’nın Marmaris ilçesinde çıkan ve 3 bin hektara yakın alanda etkili olan orman yangını 3. günde de tam olarak kontrol altına alınamadı. Yaklaşık 3 bin hektarı etkileyen yangında alevler beş noktada ilerlerken kontrol altına alınan bazı bölgelerde rüzgarın etkisiyle yeniden yükseliyor. Yangını söndürmek için binlerce görevlinin yanı sıra aralarında kadınların da yer aldığı yüzlerce gönüllü de canla başla savaşıyor.

Bördübet mevkisinde Küfre Koyu’ndaki kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda 21 Haziran’da 20.02’de çıkan yangın dün Değirmenyanı, Bördübet, Amazon Yedi Adalar, Okluk Koyu ve Çubucak mevkilerine ilerledi. Be noktada etkili olan alevlere günün ilk ışıklarıyla 27 helikopter ve 14 uçakla havadan müdahaleye tekrar başlandı. Karadan da 253 arazöz, 26 su tankeri, 2 bin 604 orman işçisi, yüzlerce gönüllü ve çeşitli kamu kuruluşlarına ait 598 araçla söndürme çalışmaları sürdürüldü.

Marmaris yangınında sabotajcıdan itiraf Bakan Koca bilançoyu duyurdu

UÇAN KULE GÖREV BAŞINDA

Milli Savunma Bakanlığı, yangın söndürme çalışmalarına üç helikopter ile destek verildiğini duyurdu. Helikopterler arasında Kara Kuvvetleri Komutanlığı emrindeki ‘uçan kule’ CH-47 tipi Chinook da yer alıyor. Tek seferde 10 ton su atabilen çift motorlu Chinook helikopteri, manevra kabiliyeti ve yüksek hızıyla yangına havadan müdahalede etkili bir görev üstleniyor.

"İKLİM KRİZİ MEGA YANGINLARI ARTIRACAK"

Türkiye Ormancılar Derneği (TOD) Başkanı Hüsrev Özkara, geçen sene meydana gelen mega orman yangınlarından ders çıkarılmadığını ve iklim kriziyle mega orman yangınlarının artabileceğini söyledi.

Özkara, geçen seneki mega yangınlar öncesinde meteorolojik koşullara ilişkin uyarıların yapıldığını, 40-20-40 kritik eşiklerinin hatırlatıldığını belirterek, “Sıcakların 40 dereceleri bulacağı, bağıl nemin yüzde 20’lerin altına ineceği yönünde uyarmıştık. Hatta geçen sene yüzde 10’ların altına indiğini biliyoruz. Rüzgar ise kararsız, hep aynı yönde esmiyor, hızı 40 kilometreleri geçerse tehdittir. Geçen sene saatte 60-70 kilometreleri buldu. Bu değerler olduğu sürece yangın ‘geliyorum’ der. Geçen sene de böyleydi, bu sene de böyle” dedi.

Geçen seneki yangınlarda ciddi bir organizasyon hatası olduğunu vurgulayan Özkara, “Eğer amfibik değilse uçaklarımız, bu bir sıkıntı. 5 bin kişinin alındığı söylendi. Bunlar gerçekten iyi bir eğitimden geçti mi? İklim kriziyle birlikte orman yangınları mega yangınlara dönüşebilir” diye konuştu.

DHA

Anahtar Kelimeler:
YangınItirafMarmaris
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.