Kiev'de Bayraktar İmzası

Erdoğan Kiev'de arabuluculuk teklifini tekrarladı! Ürkütücü kriz için itidal çağrısı. Ukrayna-Rusya krizi konusunda yangına körükle gidilmemesi ve tansiyonun düşürülmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır" diye konuştu. Erdoğan'ın ziyaretinde Türk İHA'larıyla ilgili de kritik bir anlaşmaya imza atıldı.

04 Şubat 2022 Cuma 09:59
616 Okunma
Kiev'de Bayraktar İmzası

DHA, İHA / KİEV - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna ve Rusya arasındaki krize ilişkin "Daha önce de vurguladığım üzere Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır" dedi.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin daveti üzerine Türkiye ile Ukrayna arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in 10'uncu Toplantısı’na katılmak üzere Kiev’e gitti. Erdoğan ve Zelenskiy, yaklaşık 3 saat 10 dakika baş başa görüştü. İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşme gerçekleştirildi. Erdoğan, özetle şunları kaydetti:

HASSAS BİR DÖNEM: İki yıl aradan sonra stratejik ortak Ukrayna'yı tekrar ziyaret etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Ziyaretimiz hassas bir döneme tekabül ediyor. Kırım da dahil olmak üzere Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam ettiğimizi tekrarlamak istiyorum.

Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kiev'de kritik açıklamalar - Dünya  Haberleri

TAKDİRLE KARŞILIYORUZ: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy başta olmak üzere Ukraynalı yöneticilerin sağduyulu ve diyalogu öne çıkaran mesajlarını takdirle karşılıyoruz. Daha önce de vurguladığım üzere Türkiye, Karadeniz'den komşu olduğu iki dost ülke arasındaki krizin sonlandırılması için üzerine düşeni yapmaya hazırdır. Liderler seviyesinde bir zirveye ya da teknik düzeyde görüşmelere memnuniyetle ev sahipliği yapabileceğimizi bir kez daha vurguladık. Zira Türkiye olarak yangına körükle gitmek yerine tansiyonu nasıl düşürürüz mantığıyla hareket ediyoruz. Donbass ihtilafının kontrolü noktasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu'nun rolünü önemsiyoruz. Kuruluşundan bu yana tüm tarafların güvenine mahsar olmuş Türk büyükelçilerce idare edilen misyona desteğimiz tamdır. Krizin, Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve uluslararası hukuk temelinde Minsk Anlaşmaları çerçevesinde barışçıl ve diplomatik yöntemlerle sona erdirileceğine samimiyetle inanıyoruz.HEDEF 10 MİLYOR DOLAR: Geçtiğimiz sene yüzde 60'a yakın artışla 7 buçuk milyar dolara ulaşan ticaret hacmimizi 10 milyar dolar hedefine yükseltmek için atılabilecek adımları değerlendirdik. Az önce imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın bizi bu hedefe hızlı bir şekilde taşıyacağına yürekten inanıyoruz. Geçtiğimiz yıl 2 milyondan fazla Ukraynalı dostumuzu ağırladık. Bu sene de yeni rekorlar kıracağımıza eminim.

KAZAN-KAZAN TEMELİ: Ülkelerimiz arasında tarihi bir dostluk köprüsü oluşturan Kırım Tatarları başta olmak üzere soydaşlarımızın durumunu da değerlendirdik. Bugünkü toplantılarımız ve imzaladığımız anlaşmalar stratejik ortaklığımızı daha ileri noktaya taşıma irademizin birer sembolüdür. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kazan-kazan temelinde ikili işbirliğimizi her alanda güçlendireceğimize inanıyorum.

Ukrayna'da Bayraktar'lara Nazi işbirlikçisi Bandera'nın adının verilmesi  gündemde | soL haber

Sekiz alanda iş birliği anlaşması

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti sırasında 'Türkiye Cumhuriyeti ve Ukrayna Arasında İleri Teknolojiler, Havacılık ve Uzay Alanında İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın imzalandığını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "İki ülke arasındaki ortak çalışma alanları genişletilecek. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Türk yatırımlarına 2035 yılına kadar Kurumlar Vergisi, Katma Değer Vergisi, Gümrük Vergisi istisnaları sağlanacak. Yatırım yapan Türk firmalarına gümrük ve vergi teşvikleri gibi bir dizi önemli imkan sunulacak" ifadelerine yer verildi.

Baykar Ukrayna'da üretim yapacak

Zelenskiy de, “Savaşı bitirme yolunda, Ukrayna-Rusya arasında arabulucu olma inisiyatifi için Erdoğan’a teşekkür ediyorum. Bugün imzaladığımız anlaşma, BAYKAR Makina İHA’larının Ukrayna’daki üretimini genişletecek” dedi. Zelenskiy, “Bu ziyaret Ukrayna’nın dostunun kim olduğunu, bizim yanımızda kimin durduğunu gösteriyor. Ukrayna bunu her zaman hatırlayacaktır” diye konuştu.Baş başa görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana eşlik eden Emine Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy’nin eşi Olena Zelenskiy ile baş başa görüştü. Emine Erdoğan, Olena Zelenskiy ile birlikte Kiev’de okul ziyareti gerçekleştirdi ve Aziz Sofya Katedrali için Türkçe sesli rehber projesinin açılışına katıldı.

İnternet Medyası

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24