Filistin’de ağır bilanço: 43 ölü

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırıların bilançosu ağırlaşıyor. Nitekim 3 günde 43’ten fazla kişi ölürken, 360 yaralı var... Taraflar arasında ateşkes sağlanırken, BM’ye, İsrail saldırılarının araştırılması isteği iletildi.

08 Ağustos 2022 Pazartesi 13:27
1138 Okunma
Filistin’de ağır bilanço: 43 ölü

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının üçüncü gününde, kan akmaya devam etti. Son 3 günde aralarında 15 çocuğun yanı sıra İslami Cihat üst yöneticisi Halid Mansur’un da bulunduğu 43 Filistinli hayatını kaybederken, Mısır’ın arabuluculuğunda bir ateşkes tesis edildiği bildirildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne başlattığı saldırılar ve militanların savunma amaçlı karşı saldırıları sürüyor. İsrail, Filistin İslami Cihad Hareketi’nin önde gelen isimlerinden komutan Halid Mansur’un, Gazze Şeridi’nde yer alan Refah kentinde bir hava saldırısı sonucu öldürüldüğünü duyurdu. Mansur’un son birkaç gündür İsrail’e yönelik bir roket saldırısı üzerinde çalıştığı iddia edilirken, saldırıda, örgütün bazı üst düzey isimlerinin de öldürüldüğü, bunların arasında Mansur’un yardımcısının da bulunduğu kaydedildi.

"OPERASYON SÜRECEK"

Cuma günü İslami Cihad Hareketi’ne karşı İsrail’in başlattığı geniş çaplı askeri operasyonda, örgütün önde gelen bir diğer ismi Taysir el-Cabari’nin ve diğer örgüt üyelerinin yanı sıra aralarında 15 çocuğun da bulunduğu 43 sivilin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, 360 kişinin de yaralandığını, ölenler arasında 4 kadının da bulunduğunu bildirdi.

İsrail Hükümet Başkanı Yair Lapid, pazar günü yaptığı açıklamada, operasyonun “gerektiği kadar süreceğini” vurguladı. Lapid, çatışmalarla ilgisi olmayanlara zarar gelmemesi için de çaba gösterdiklerini belirtti. İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz’ın da, İslami Cihad’ın yurt dışındaki yöneticilerinin de aynı şekilde bedel ödeyeceğini savunduğu, ayrıca İsrail ordusu, ülkenin istihbarat ve tüm güvenlik birimlerine İslami Cihad Hareketi’ne büyük zarar verilmesi emrini verdiğini de iddia edildi.

İsrail ve Filistin’in, Mısır arabuluculuğunda ateşkes konusunda anlaştığı bildirildi. Ateşkes dün gece saat 23.30’da başladı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, İslami Cihat’ın geçtiğimiz cuma gününden bu yana İsrail’e 780 roket ve havan fırlattığı, Demir Kubbe hava savunma sisteminin ise saldırıların 270’ini engellediği belirtildi.

Bu arada Fanatik Yahudilerin, işgal altındaki Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediği kaydedildi. Mescid-i Aksa çevresinde toplanan fanatik Yahudilerin, Süleyman Mabedi’nin yıkılışının yıldönümü olarak kabul ettikleri ve “Tişa BeAv” adını verdikleri matem günü nedeniyle İsrail polisinin himayesinde Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlediği bildirildi. Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, 2 bini aşkın kişinin Mescid-i Aksa baskınına katıldığını açıkladı. Filistinlilere ve basın mensuplarına da saldıran fanatik Yahudiler, daha sonra ayin yaptı. Bununla birlikte Birleşmiş Milletler Özel Raportörü Francesca Albanez, BM’ye çağrıda bulunarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında uluslararası kanunları çiğneyip çiğnemediğinin araştırılmasını istedi.

TÜRKİYE'DEN KINAMA

Türkiye, İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik saldırılarının yanı sıra Mescid-i Aksa’da ibadet girişimlerinde bulunulmasını şiddetle kınadı. Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in, 5 Ağustos günü Gazze’ye yönelik başlattığı ve çocuklar dahil çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan saldırılarına ilaveten, bugün İsrailli milletvekili Itamar Ben-Gvir ile fanatik Yahudi gruplar tarafından İsrail polisinin koruması altındaki Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlendiği öğrenilmiştir. İsrail’in halen devam etmekte olan sivillere yönelik saldırılarını ve Mescid-i Aksa’da ibadet girişimlerinde bulunulmasını şiddetle kınıyoruz” denildi.

DHA

Anahtar Kelimeler:
FilistinBilançoölümHaber
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24