Eyfel için ürperten iddia

Paris’in sembolü Eyfel Kulesi’nin paslandığı, bunun da yönetim tarafından bilindiği ama tam bir onarım yerine 2024 Olimpiyatları için sadece “makyaj” yapıldığı, sonucun kötü olacağı öne sürüldü.

06 Temmuz 2022 Çarşamba 12:26
928 Okunma
Eyfel için ürperten iddia

Fransa’da basına sızan bir rapora göre, başkent Paris’in simge yapılarından Eyfel Kulesi paslandı ve tamire ihtiyaç duyuyor. Fransız “Marianne” dergisine sızdırılan gizli raporda, Fransız mimar Gustave Eiffel tarafından inşa edilen ve 1889’da açılan kulenin tam bir onarıma ihtiyacı olduğu, ancak bunun yerine Paris’teki 2024 Olimpiyat Oyunları için sadece “makyaj” yapıldığı iddia edildi. Kuledeki isimsiz bir yönetici dergiye “Gustave yaşasaydı ve yaptığı kuleyi ziyaret etseydi kalp krizi geçirirdi” dedi.

‘SÖKÜLMESİ LAZIMDI’

324 metre yüksekliğindeki 7 bin 300 tonluk demir kule, 1889 dünya fuarı için inşa edilmiş ve sadece 20 yıl için müsaade almıştı. Kulenin 1909 yılında sökülmesi gerekiyordu. Ancak iletişim için çok uygun yüksekliğe ulaştığından ve yeni yüzyılda Atlantik ötesi haberleşmeye imkan tanıdığından kulenin kalmasına izin verildi.

O dönem mühendis Eiffel, pasın yayılmaması ve kulenin uzun ömürlü olması için her 7 yılda bir boyanması gerektiğini söylemişti.

‘TURİZM GELİRİNİ KAYBETMEMEK İÇİN BAKIMA ALINMIYOR’

Eyfel Kulesi’yle ilgili 2016’daki üçüncü bir raporda da 884 hata bulunduğu ve bunlardan 68’inin yapının “dayanıklılığı” için risk oluşturduğu ifade edildi. Kuleyi denetleyen, yüzde 99’u belediyeye ait olan Sete şirketinin kaybedeceği turist geliri nedeniyle Eyfel’i uzun süreli kapatmamak için kulenin tam bir bakıma alınamadığı düşünülüyor. Yılda yaklaşık
6 milyon ziyaretçisi olan Eyfel, Disneyland, Louvre Müzesi ve Versailles Sarayı’ndan sonra Fransa’da en çok ziyaret edilen 4. kültür alanı konumunda. 2020’de Kovid-19 karantinası döneminde kulenin kapalı olması 52 milyon euroluk bir gelir kaybına yol açmıştı.

‘SOYULMASI GEREKİRDİ’

Eyfel Kulesi Paris’te yapılacak 2024 Olimpiyatları için 60 milyon euroya 20. kez boyandı. Buna rağmen uzmanlar kulenin tamamen eski boyasının soyulup yeniden boyanması gerektiğini söyledi. Marianne dergisine konuşan uzmanlar, çalışmanın sadece kozmetik olduğunu ve nihai sonucun “acı verici” olacağını belirtti. Uzmanlar, eski boyanın üzerine yapılan boyamanın paslanmayı daha da kötüleştirdiğini ifade etti.

Boya şirketi Expiris’in başkanı Bernard Giovannoni, “2014’te paslanmaya karşı aşırı bir aciliyet olduğunu düşündüm. Kulenin soyulup yeniden boyanmasını tavsiye etmiştim” dedi.

DHA

Anahtar Kelimeler:
PARİSEyfelTeori
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24