Erdoğan açıkladı; Suriyeli'lere Gönüllü Dönüş Teşvik Edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “1 milyon Suriyeli’nin gönüllü dönüşü” ile ilgili açıklamasının perde arkasında, Suriyeli sığınmacılarla ilgili özellikle büyükşehirlerde son dönemde artan rahatsızlığın olduğuna işaret ediliyor.

05 Mayıs 2022 Perşembe 08:28
888 Okunma
Erdoğan açıkladı; Suriyeli'lere Gönüllü Dönüş Teşvik Edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’deki 1 milyon Suriyelinin ülkelerine “gönüllü dönüşüyle” ilgili hazırlık yapıldığını açıklamasının ardından Türkiye’nin “yeni” Suriye politikası şekillenmeye başladı. AK Parti kurmayları, parti içinde yapılan değerlendirmelerde son dönemde yaşanan hayat pahalılığının da etkisiyle Suriyelilerle ilgili özellikle büyükşehirlerde ciddi bir rahatsızlığın ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

Erdoğan, “Suriyeli kardeşlerimizin gönüllü ve onurlu geri dönüşleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” açıklamasını yapmıştı. Son açıklamasının ardından siyaset kulislerinde Erdoğan’ın “Suriye ile yeni dönem” mesajı verdiği konuşulmuştu.

Zaytung - Beş Yıldır AB'yle Yaşanan Her Krizde Avrupa'ya Gönderilme Müjdesi  Alan Suriyeli Mülteciler, Artık Umutlarını Yitirmeye Başlıyor...

PEYDERPEY ADIMLAR

Erdoğan’ın ardından Cumhur İttifakı ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de partisinin TBMM Grubu toplantısındaki konuşmasında “Suriyeli sığınmacıları güvenli ve gönüllü bir şekilde geldikleri gibi uğurlamak bizim şaşmayacağımız hedefimizdir. Misafirin ve misafirliğin süresi sınırlıdır” dedi.

AK Parti içinde yapılan değerlendirmelerde, hayat pahalılığı sorunu ile birlikte Suriyelilerle ilgili özellikle büyükşehirlerde ciddi bir rahatsızlığın ortaya çıktığına işaret edilirken, Suriyeli sığınmacı sorununun “gönüllü” çözümü ile ilgili bundan sonraki süreçte peyderpey adımların atılacağı belirtiliyor. Burada yapılan vurgunun ise “popülist söylemden uzak, insani bir geri dönüş” olduğu ifade ediliyor. AK Parti içindeki pek çok ismin, “kontrolsüz göç akınının” Türkiye’nin demografik yapısında değişikliklere neden olabileceği endişesini dillendirdiği de belirtiliyor.

Türkiye Üzerinde Mülteci Dağılımı

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Verilerine Göre Türkiye'deki Suriyeliler -  bianet

NORMALLEŞME GÜNDEMDE

Parti içindeki toplantılarda öne çıkan en çarpıcı başlıklardan birisi ise Türkiye’nin Mısır, İsrail, Ermenistan, BAE, Suudi Arabistan gibi ülkelerle başlattığı normalleşme sürecinin önümüzdeki günlerde Suriye ile de başlayabileceği yönündeki değerlendirmeler. AK Parti kurmaylarının, “Konuya Esad ile normalleşme, barışma gibi bakmamak lazım. Türkiye ile Suriye ilişkisi olarak bakmak lazım. Konu ülkemizdeki Suriyelilerin sulh içinde huzurla ülkelerine dönebilmeleridir” yorumu dikkat çekiyor.

İnternet Medyası

Son Güncelleme: 05.05.2022 08:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24