100. saatte enkazdan çıkarıldılar...

Türkiye, 6 Şubat saat 04.17'de merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan 7,7'lik depremle sarsıldı. Ciğerimizi yakan bu korkunç afetin şokunu henüz atlatamamışken bu kez de Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğündeki ikinci depremi yaşadık. Maalesef benzerini görmediğimiz bu felakette binlerce canımız gitti, on binlerce yaralımız var... Her şeye rağmen kısa süre içinde tek yürek olan ülkemizde şimdi tüm gözler enkaz altından gelecek güzel haberlere çevrildi. Adıyaman’da iki çocuk annesi bir kadın 87 saat sonra enkazdan canlı olarak çıkartıldı. Hatay’da da enkaz altında kalan 13 yaşındaki Kerem’in ardından annesi Nazlı Ezer’de kurtarıldı. 46 yaşındaki Ayşegül isimli bir kadın, kucağında kedisi ile Kahramanmaraş'taki enkazdan canlı olarak çıkarıldı. O anlar CNN Türk ekranlarına yansıdı... Yine Kahramanmaraş'ta gece gündüz enkaz başında görev yapan ekipler yıkılan binanın enkazından 78 saat sonra Hatice İğde ve 2 çocuğunu sağ olarak kurtardı. Ekiplerin 15 saat önce sismik dinleme ile ulaştığı öğretmen Hatice İğde ekiplerden ilk olarak çocuklarını kurtarmalarını istedi. 94. saatte güzel haber Gaziantep'ten geldi. 17 yaşındaki genç enkazdan canlı olarak kurtarıldı. 100. saatte Hatay ve Diyarbakır'da 4 kişi enkazdan çıkarıldı.

10 Şubat 2023 Cuma 09:20
1514 Okunma
100. saatte enkazdan çıkarıldılar...

Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 10 ili etkiledi. Depremlerin ardından bölgeye yönlendirilen çok sayıda kurtarma ekibi enkaz altında kalanları kurtarmak için canla başla çalışmalarını sürdürüyor. 

İşte mucize kurtuluşlar:

08:40 100. SAATTE PEŞ PEŞE MUCİZELER: 4 KİŞİ SAĞ ÇIKARILDI

Hatay'daki 600 Konutlar Sitesi'nden Hikmet Yiğitbaş ve bir kişi daha enkaz altından kurtarıldı. Diyarbakır'da da 2 vatandaş enkaz altından sağ çıkarıldı.

03.45 Gaziantep’te, 94. saatte tüm umutların yeniden yeşerdiği bir an yaşandı. Enkazda yapılan çalışmalarda ses duyan ekipler, hemen bölgeden sessiz olunmasını isteyip dikkatli dinleme yaptı. Yapılan dinlemenin ardından ekipler, 17 yaşındaki Adnan Muhammet Korkut’a ulaştı. Bir süre kendisi ile konuşan ekipler, Adnan’ı bulunduğu yerden alıp sedyeyle hastaneye taşıdı.

Adnan’ı kurtaran ekibin başında bulunan AFAD ekip lideri Yusuf Bülent Gündüz, o anları anlattı. Ses duyumundan önce serum taktırdığını kaydeden Gündüz, “Gittik bir serum taktırdık, iyi ki taktırmışım. Tekrardan cana geldim. Arabada tam dinlenme esnasına geçmiştim. Ekip arkadaşlarım abi sen biraz dinlen biz sana bir şey olursa Haber veririz dediler. O arada canlı var sesi gelince hemen giyinerek tekrardan enkaza geçtim. Yaptığımız çalışmaların ardından çok kısa bir süre sonra Adnan’ı bulunduğu yerden aldık. Adnan’la iletişim halinde çok güzel konuşmalarımız oldu. Dinlemede en ufak bir ses aldığın zaman artık onu değerlendirmek lazım. Ethem arkadaşımızın aldığı sesle tekrardan dinlemeyi hızlandırdık. Birkaç noktadan Adnan’ın sesini duymaya çalıştık. İletişim sağladık, bunun sonucunda da birkaç yerden almayı denedik” diye konuştu.

ENKAZ ALTINDA NAMAZ KILMIŞ, HAYATTA KALMAK İÇİN KENDİ İDRARINI İÇMİŞ

En doğru noktanın yan taraftan girerek Adnan’ı almak olduğuna karar verdiklerini dile getiren Gündüz, “Adnan ayaktaydı, hareket edebiliyordu ve yürüyebiliyordu. Bizim ışık tuttuğumuzu görünce oraya gelince çok kısa sürede Adnan’ı oradan aldık. Bize söylediği şuydu, ağabeyi sizin çalışmalarınızın hepsini duyuyordum, size ses veriyordum ama demek ki sesim size gelmiyordu. Bize ulaştıramıyordu demek ki sesini, enkazda başkalarının da sesi geliyordu o arada. O süre içinde hiç hayattan kopmadığını namazını kıldığını hatta son artık susuz kaldığı anda da kendi idrarını içerek hayatta kaldığını söyledi. Bizi çok mutlu etti, umut kesilmiyor. Umutla yaşamak en güzel şey. Sağ tarafta kalan cephemde apartmanın bir bodrum kısmı var, bodrumdaki galerilerin olduğu yerde, o boşlukta kendine bir yer bulmuş. Yanında bir masa olduğunu söyledi. O masanın etrafında oturduğunu hatta bizim çalışmalarımız sırasında kendisine zarar gelmesin diye kendisini bir noktaya çekerek koruduğunu anlattı. Bu da güzel bir çalışma. Bu konuda bilinçli olması da işimize yaradı. Çalışmalar sırasında kendini korumuş. Tamam biz bugün enkazdan Adnan’ı çıkarttık, hayata kavuşturduk ama Adnan’ın hayata kavuşmasında bir takım çalışması var. Eğer o takım çalışması olmazsa zaten Adnan kesinlikle o enkazdan çıkamazdı. Bu bir takım çalışması inancıyla hareket ederek olan bir çalışma. İnşallah bundan sonra böyle bir afet yaşamayalım. Ama yaşadığımız zaman da şunu unutmamak lazım el ele vermediğimiz sürece hiçbir şey olmuyor’’ şeklinde konuştu.

00:01 90 SAAT SONRA SAĞ KOLU KESİLEREK ENKAZDAN ÇIKARILDI

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ile Elbistan ilçeleri olan ve 10 kenti etkileyen 7.7 ile 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra bölgeye giderek arama kurtarma çalışmalarına başlayan ekiplerden 4'üncü günde mucize kurtarılış haberleri geliyor. Hatay’ın Antakya ilçesi, General Şükrü Kanatlı Mahallesi’nde 7 katlı bir apartmanın enkazında olduğu tespit edilen 10 yaşındaki Hilal Bilgi, enkaz altından 90 saat sonra sağ olarak kurtuldu.

BETON BLOK ALTINDA KALAN SAĞ KOLU KESİLDİ

Karaman Kazımkarabekir Belediyesi ve Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleri Hilal ile temas kurduktan sonra, saatler süren çalışma başlattı. 32 saatlik çalışmanın ardından açılan galeriden ulaşılan Hilal'in sağ kolunun beton bloğun altında kaldığı belirlendi. Kurtarma ekipleri, bloğun kaldırılmaya çalışılmasının Hilal'in hayatını tehlikeye atabileceği ve mevcut durumundaki sağlığının daha da kötüye gidebileceği endişesiyle, kolunun kesilmesine karar verdi. Akrabalarının onayı alındıktan sonra enkaz altında yapılan operasyonla Hilal'in sağ kolu kesildi. Blok ile bağlantısı koparılan Hilal, depremden 90 saat sonra yaralı olarak enkazdan çıkarıldı. 

AİLESİNDEN KURTULAN OLMADI

Bu arada Hilal’in anne ve babası ile 3 kardeşinin, deprem sırasında kaçmaya çalışırken merdiven boşluklarında enkaz altında kalarak yaşamını yitirdikleri belirlendi. 

23:00 5 KİŞİLİK AİLE SAATLER SONRA ENKAZDAN SAĞ KURTARILDI

Hatay'ın Belen ilçesinde yıkılan Hisar Apartmanı'ndan ses geldiğini belirleyen Konya AFAD ile Konya 3'üncü Ana Jet Üs Arama Kurtarma personeli, apartmanın zemininde açtıkları boşluktan 5 kişilik bir aileye ulaştı. Hafif yaralı olarak 88 saat sonra enkazdan çıkarılan aile, hastanelere sevk edildi.

22:47 POLİS BABA VE 4 YAŞINDAKİ OĞLU 89 SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILDI

Hatay'ın Antakya ilçesine bağlı Odabaşı Mahallesi'nde bulunan Prestij Apartmanı'ndan deprem sonrası enkaz altında kalan polis memuru Tolga Doğan ve 4 yaşındaki oğlu Alparslan Doğan, 7 saatlik kurtarma çalışmasının ardından Polis Arama Kurtarma ve Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş (UEDAŞ) arama kurtarma ekipleri tarafından 89 saat sonra kurtarıldı.

21.50 YUSUF, ENKAZDAN 89 SAAT SONRA KURTARILDI

Kahramanmaraş’ta bulunan bir ekip, bir binanın enkazından ses tespit etti. Ekipler, uzun süren enkaz kaldırma çalışmalarının ardından, isminin Yusuf olduğu öğrenilen bir kişiye ulaştı. Ulaşılan depremzedenin etrafında bulunan beton bloklar titizlikle temizlendi. Depremzede, 89 saat sonra bulunduğu yerden sağ olarak çıkarıldı. İsminin Yusuf olduğu öğrenilen kişi, tedavisi için hastaneye götürüldü. 

20:16 87 SAAT SONRA ENKAZDAN SAĞ ÇIKTILAR

Merkez üsleri Kahramanmaraş'ın Elbistan ile Pazarcık ilçeleri olan ve 10 ili etkileyen depremlerin büyük hasara yol açtığı Karama kurtarma çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor. Arama kurtarma çalışmalarının 87’nci saatinde sevindirici bir gelişme yaşandı. AFAD koordinasyonunda yapılan çalışmalarda bir enkazdan ses duyulması üzerine zamana karşı mücadele veren ve Sakarya’dan bölgeye gelen Sakarya Arama Kurtarma Timi ve Madenci ekipleri, enkaz altında kalan Serkan ve Emel Kocaoğlu’nu kurtarmak için çalışmalarını hızlandırdı.

İnternet Medyası

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24