TCMB'nin Kasım Ayı Politika Faizi Kararı Belli Oldu!

Merkez Bankası geçen ayki faiz kararı sonucu Dolar TL kuru rekor üstüne rekor kırmıştı. Bu ayki toplantının sonrasında açıklanan karar ile politika faizi belirlenmiş oldu. Peki, Kasım 2021 Merkez Bankası faiz kararı ne kadar, yüzde kaç oldu?

18 Kasım 2021 Perşembe 15:05
514 Okunma
TCMB'nin Kasım Ayı Politika Faizi Kararı Belli Oldu!

MERKEZ BANKASI KASIM 2021 FAİZ KARARI AÇIKLANDI

TCMB Para Politikası Kurulu toplantı takviminde yer alan bilgilere göre kasım ayı toplantısı 18 Kasım 2021 Perşembe günü (bugün) gerçekleştirildi. Gözler yeni görevlendirmeler sonrasında ikinci toplantıdan çıkacak karardaydı. Piyasaların gözünü çevirdiği kararın bugün saat 14:00’te açıklanması bekleniyordu fakat tüm Türkiye nefesini tutmuş bu ayki faiz politikası kararını beklerken haber 14:00 yerine 14:06-14:07 sularında geldi. 

Kasım ayı politika faizi 100 baz puan indirilerek yüzde 15'e çekildi.

TCMB

2021 YILI MERKEZ BANKASI FAİZ KARARLARI

2021 yılında Ocak ve Şubat aylarında faiz yüzde 17’lerde sabit tutulmuş Mart ayında ise 200 baz puan artırılarak yüzde 19’a çıkarılmıştı. Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki toplantılarda ise yeni bir karar alınmadı ve faizler yüzde 19’da sabit tutuldu. Eylül ayında ise faizler yüzde 19’dan yüzde 18’e çekildi.

Ekim ayında politika faizi 200 baz puan indirilerek yüzde 18'den yüzde 16'ya çekildi. 

GOLDMAN SACHS'IN BEKLENTİSİ YÜZDE 15'ti

Goldman Sachs geçen ayki faiz kararından sonra TCMB'nin politika faizini 2022 yılı ortasına kadar kademeli olarak yüzde 15'e indirmesini beklediğini açıklamıştı, politika faizi mevcut olarak yüzde 16.

Goldman faiz indirim kararından önce para politikasındaki gevşeme döngüsünün aralık ayında başlayacağını tahmin ediyordu. Goldman analistleri Eylül ayı politika faizi toplantısından sonra yayımladıkları notta, "Bugün alınan
kararın ardından, artık ekim ve kasım'da 50 baz puanlık bir indirim ve ardından yüzde 15'lik nihai faiz oranına ulaşılana kadar ayda 25 baz puanlık bir indirim bekliyoruz" demişti, beklentilerin aksine TCMB, faiz politikası konusunda çok sert atılımlar gerçekleştirdi.

Goldman Sachs: Delta varyantının talebe etkisinin geçici olacağı temel  senaryomuzu devam ettiriyoruz - EKOTÜRK

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 18.11.2021 15:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24