Rusya'dan 'nükleer' gerektiren 4 senaryo!

Geçtiğimiz günlerde Rus yetkililerden gelen, nükleer silah kullanımıyla ilgili tehditkar açıklamaların ardından, eski başbakan Dmitri Medvedev, İngiliz "The Guardian" gazetesine Rusya'nın "hangi koşullarda nükleer silah kullanacağı"na ilişkin bilgi verdi.

30 Mart 2022 Çarşamba 09:11
571 Okunma
Rusya'dan 'nükleer' gerektiren 4 senaryo!

Euronews'un aktardığına göre, Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcılığı'nı yürüten Medvedev ülkesinin konvansiyonel silah kullanan ülkelere de nükleer silahla karşılık verilebileceğini kaydetti. Medvedev, Rusya'nın nükleer silahları kullanması için şu 4 senaryoyu sıraladı:

- Rusya'nın nükleer füze ile saldırıya uğraması,

- Rusya ya da müttefiklerine başka tür nükleer silah kullanılması,

- Rusya'nın nükleer caydırıcılığını aksatacak "kritik altyapılara" yönelik bir saldırı olması,

- Rusya ya da müttefiklerinin varlığını tehlikeye atan saldırgan eylemlere kalkışılması... Bununla birlikte Medvedev, konvansiyonel silahla yapılan saldırgan eylemlerin de 4. koşulu tetiklediğini dile getirdi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Haziran 2020'de imzaladığı nükleer caydırıcılık alanında devlet politikasına ilişkin belgeyle,

Rusya veya müttefiklerine karşı nükleer silah veya kitle imha silahı kullanılması durumunda nükleer silah kullanmasının önünü açmıştı.

RUSYA'NIN NÜKLEER SİLAHLARI

Nükleer silahlarla ilgili bütün rakamlar esasen tahmini. Fakat Amerikan Bilim İnsanları Federasyonu'na göre Rusya'nın 5 bin 997 savaş başlığı -nükleer patlamayı tetikleyen mekanizması- var. Ama bu sayıya ıskartaya ayrılmış ya da söküm emri verilmiş 1500 civarında başlık da dahil. 

Geriye kalan 4 bin 500 civarındaki savaş başlığının çoğunun ise balistik füze ya da roketler yani uzun mesafeyi vurabilen stratejik nükleer silahlar olduğu düşünülüyor. İşte nükleer savaş dendiğinde anlaşılan silahlar da bunlar.

Geri kalanlar ise daha küçük, tahrip gücü daha düşük kısa menzilli, savaş alanında ya da denizde kullanılabilen nükleer silahlar. Fakat bu Rusya'nın binlerce uzun menzilli füzesinin fırlatılmaya hazır halde beklediği anlamına gelmiyor.

Uzmanlar şu anda yaklaşık 1500 savaş başlığının kullanılmaya hazır bir şekilde karadaki üslerde ya da denizaltılarda konuşlandırılmış olduğunu tahmin ediyor.

Nükleer silah sayısı azaldı, tehdit büyüdü | DÜNYA | DW | 15.06.2015

DİĞER ÜLKELERİN NE KADAR NÜKLEER SİLAHI VAR?

Dünyada nükleer silahı olduğu bilinen 9 ülke var: Çin, Fransa, Hindistan, İsrail, Kuzey Kore, Pakistan, Rusya, ABD ve İngiltere.

Bunlardan beşi, Çin, Fransa, Rusya, ABD ve İngiltere Nükleer Silahların Yaygınlaşmasını Önleme Anlaşması'nı (NPT) imzalayan 191 ülke arasında.

Bu anlaşma kapsamında teorik olarak nükleer başlık kapasitelerini azaltmaları ve giderek nükleer silahsızlanmayı hedeflemeleri gerekiyor.

Anlaşma sayesinde bu ülkelerdeki savaş başlıklarının sayısı 1970'li ve 80'li yıllarda azaltıldı.

Hindistan, İsrail ve Pakistan hiç bir zaman anlaşmayı imzalamadı, Kuzey Kore ise anlaşmadan imzasını 2003 yılında çekti.

Dokuz nükleer güç arasında hiç bir zaman bu silahlara sahip olduğunu resmen kabul etmeyen tek ülke İsrail. Ama onun da nükleer başlıkları olduğu artık geniş bir çevrede kabul ediliyor.

Ukrayna'nın ise Putin'in suçlamalarının hilafına nükleer silahı yok. Bu silahlara sahip olmayı denediğine dair bir kanıt da yok.(BBC)

İnternet Medyası

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24