İsveç’e NATO üyeliği göründü! ABD’den peş peşe Türkiye kararı geldi

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı. Gelişme sonrası ABD Başkanı Biden açıklama yaparak, "Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım" dedi.

11 Temmuz 2023 Salı 10:39
605 Okunma
İsveç’e NATO üyeliği göründü! ABD’den peş peşe Türkiye kararı geldi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson görüşmesi sonrası Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yaktı.

Görüşme sonrası yapılan açıklamada, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya Katılım Protokollerini TBMM'ye sevk edeceği ve onaylanması için yakın işbirliği içinde olacağı ifade edildi.

BIDEN: ÇALIŞMAYA HAZIRIM

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylamak üzere TBMM’ye iletme taahhüdü dahil Türkiye, İsveç ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg tarafından yayımlanan açıklamayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

Avrupa-Atlantik bölgesinde savunma ve caydırıcılığı geliştirmek için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye ile birlikte çalışmaya hazırım.” ifadesini kullanan Biden, İsveç’i NATO’nun 32. müttefiki olarak karşılamayı sabırsızlıkla beklediğini kaydetti.

Biden, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’e de kararlı desteği için teşekkür etti.

ABD DIŞİŞLERİ: F-16 SATIŞINI AÇIKTAN DESTEKLİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, günlük basın toplantısında, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İsveç’in NATO üyeliği ile F-16 satışının iki ayrı konu olduğunu aktaran Miller, “F-16’ların satışı konusunda bir süredir Türkiye’yi desteklediğimizi kamuya açıkladığımız gibi, özel görüşmelerde onlara da söylüyoruz. Fakat biz her ne kadar inanmasak da bu konunun oradaki NATO üyeliğiyle bağlantılı olması gerektiğine inanan bir grup Kongre üyesi var.” ifadelerine yer verdi.

Miller, İsveç’in, NATO üyeliği konusunda Türkiye’nin endişelerini gidermek adına, “anayasasını değiştirdiğini, yeni bir yasa çıkararak terör zanlılarını tutukladığını ve soruşturmalara devam ettiğini” belirterek, bunların Türkiye’nin endişelerini gidermeye yeterli olduğuna inandıklarını ifade etti.

İsveç’in NATO üyeliğinin zamanının geldiğine inandıklarını kaydeden Miller, “Ancak bunun çok yakın bir gelecekte olması gerektiğine inanmamızın dışında, kesin bir tahminde bulunmak istemiyorum.” diye konuştu.

“Üst düzey Türk yetkililerle görüşmelerin devam edeceğini” belirten Sözcü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in son 5-6 gün içinde üç defa görüştüğü Türk mevkidaşı Hakan Fidan ile “uygun bir zamanda yeni bir görüşme yapacağına emin olduğunu, konunun ABD için yüksek bir öncelik taşıdığını” kaydetti.

Miller, soru üzerine,Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) hedeflerini desteklemeye devam edeceklerini, bu konunun AB ile Türkiye arasındaki bir mesele olduğunu kaydetti.

BLINKEN’DEN TÜRKİYE PAYLAŞIMI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, sosyal medya hesabından konuya ilişkin mesaj paylaştı.

İsveç’in NATO’nun 32. üyesi olmasının hem ittifakı güçlendireceğini hem de Avrupa’nın güvenliğine katkı sağlayacağını kaydeden Blinken, Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya Katılım Protokollerini TBMM’ye sevk edeceğini açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Sözcü

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24