Jeopolitik Riskler Fiyatları Yukarı Taşıyor
Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında süren diplomatik ve askeri gerilim, yatırımcıların risk algısını artırmış durumda. Politico tarafından yayımlanan bir haberde, ilk askeri adımın İsrail tarafından atılabileceği öne sürüldü.
Bölgedeki askeri hareketlilik dikkat çekiyor. ABD'nin Orta Doğu’daki askeri varlığını artırması ve petrol ile savunma sanayine yönelik yaptırımları genişletmesi, piyasalarda belirsizliği derinleştirdi. Cenevre’de planlanan nükleer temaslar öncesinde tansiyonun yükselmesi, güvenli limanlara talebi hızlandırdı.
Trump Cephesinde Strateji Tartışmaları
Donald Trump yönetimindeki bazı üst düzey isimlerin, doğrudan bir ABD müdahalesi yerine İsrail’in ilk adımı atmasını daha olası gördüğü iddia ediliyor. Bu yaklaşımın, olası bir İran misillemesi sonrası Washington yönetimine iç kamuoyunda destek sağlayabileceği değerlendiriliyor.
Öte yandan ABD’nin küresel ticaret politikaları da piyasaları etkiliyor. Ek gümrük vergilerinin gündemde tutulması, ticaret ortakları arasında yeni belirsizlikler yaratmış durumda.
Fed Beklentileri Değişti
Enflasyon endişelerinin sürmesi nedeniyle yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) olası faiz indirimi takvimini daha ileri bir tarihe öteledi. Faiz indirimi beklentisinin Eylül ayına kayması da değerli metallerdeki fiyatlamayı etkileyen unsurlar arasında yer alıyor.
Güncel Fiyatlar
ONS ALTIN
Güne 5.151 dolar seviyesinden başlayan ons altın, gün içinde 5.198 dolara kadar yükseldi. İşlemler 5.190 dolar civarında devam ediyor.
GRAM ALTIN
Yurt içinde gram altın 7.265 TL seviyesinden açılış yaptı. Gün içi en yüksek 7.331 TL görülürken fiyat 7.320 TL bandında seyrediyor.
GÜMÜŞTE YUKARI YÖNLÜ SEYİR
Gümüş de küresel risk algısındaki artıştan destek buldu.
Ons gümüş 88 dolar seviyesinden başladığı günde 90 dolar sınırını test etti.
Gram gümüş ise 124 TL civarından açıldıktan sonra 127 TL seviyesine kadar yükseldi.
Uzman Yorumu
Analistler, Ortadoğu’da yaşanabilecek olası askeri gelişmelerin kısa vadede altın ve gümüş fiyatlarında dalgalanmayı artırabileceğini belirtiyor. Ancak piyasalarda yönün yalnızca jeopolitik risklere değil, aynı zamanda ABD para politikası ve küresel ticaret adımlarına bağlı olacağı ifade ediliyor.





