İstanbullular dikkat! 'Bugün başlıyor, maske yoksa havlu ıslatıp kapatın'

Kuzey Afrika'dan gelen çöl tozları Türkiye'ye bugün itibarıyla giriş yapacak. Cuma günü de etkisini gösterecek çöl tozları için İstanbul'da da dikkatli olunması gerekiyor. "Dışarı çıkmayın, mecbursanız da ağzınızı ve burnunuzu kapatın" diyen uzmanlar, özellikle Türkiye'nin batısını etkisi altına alacak çöl tozlarına karşı önlemleri sıraladı.

31 Mart 2022 Perşembe 09:03
757 Okunma
İstanbullular dikkat! 'Bugün başlıyor, maske yoksa havlu ıslatıp kapatın'

Meteoroloji uzmanları Türkiye'nin her sene bahar aylarında gerçekleşen ve bugünden itibaren Kuzey Afrika üzerinden gelecek çöl tozunun etkisi altına gireceğini belirtiyor. Afrika'dan gelen çöl tozunun özellikle Trakya başta olmak üzere batı kesimlerini etki altına alması bekleniyor. İstanbul için ise fırtına sebebiyle sarı uyarı verilmiş durumda. Yaşanacak çöl tozu taşınımıyla ilgili uzmanlar rüzgârın güney yönden kuvvetli (40-60 km/sa) ve zaman zaman fırtına (60-80 km/sa) şeklinde eseceği, çatı uçması, soba ve doğal gaz kaynaklı baca gazı zehirlenmeleri, ağaç ve direk devrilmesi, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzlukların meydana gelebileceği noktasında da uyarılarda bulundu. 

'TARIMSAL AÇIDAN YARARLI'

Çöl tozlarının Kuzey Afrika ve Arap Yarımadası olmak üzere iki farklı coğrafyadan taşındığı belirtiliyor. Çöl tozlarının nasıl oluştuğu ve Türkiye'ye nasıl geldiğiyle ilgili Prof. Dr. Orhan Şen, "Atmosferin 10 kilometre yukarısında jet stream denilen rüzgâr tünelleri var. Bu rüzgâr tünellerinin hızları 120-200 km'ye kadar çıkar. Bu mevsimde İzlanda üzerinden aşağı kadar iner, Afrika'ya kadar gelir. Afrika üzerinden kıvrılır Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu yani Türkiye üzerine döner. Bu rüzgâr tünelleri yukarı kadar çıkmış olan tozları getirir. Ondan sonra geldiği yerde de atmosferdeki düşey hareketler sayesinde yeryüzüne doğru yaklaşır. Topoğrafyadan dolayı takılmaya da uğramadığı için direkt gelir" diyerek cevap verdi.

Brezilya'da kıyamet filmini aratmayan kum fırtınası: Binalar ortadan  kayboldu - Son Dakika Dünya Haberleri | NTV Haber

ALEVLENMESİNE YOL AÇIYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu da bu çöl tozlarıyla bol miktarda mineral, aynı zamanda küçük canlılar, enfeksiyonik olan bazı bakteriler ve virüslerin taşınabildiğinin altını çizdi. "Bu nedenle solunum yolları için enfeksiyon hastalığı riski oluşturabiliyor" diyen Akkoyunlu, biraz daha büyük boyutlu canlıların veya bitki tohumları parçalarının yine üst solunum yolunda tahrişe yol açarak bronşlarda astımın tetiklenmesine ya da astıma benzer hastalıklara neden olabildiğini söyledi. KOAH, bronşit gibi hastalıklara sahip kişilerde hastalığın alevlenmesine neden olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Akkoyunlu, önemli uyarılarda bulundu.

'SADECE AKCİĞER HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT ETMEMELİ'

Çöl tozlarından korunmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Muhammed Emin Akkoyunlu, "Dışarı çıkmak zorundaysanız, toz tutucu FFP2 maskeler bu saydığım hastalar için oldukça değerli. Eğer FFP2 yoksa bildiğimiz cerrahi maskeleri iki kat olarak takmak da koruyucu bir bariyer sağlar. Bazen bu imkânlara da ulaşmak mümkün olmayabiliyor. O zaman ıslak bir peçete, ıslak bir havluyla ağzınızı, burnunuzu kapatabilirsiniz" ifadelerini kullandı. Akkoyunlu, "Sadece akciğer hastalığı olanlar değil kronik hastalığı olanlar, organ yetmezliği olanlar genel sağlık durumu ve bağışıklığı zayıf olan kişilerin de dikkat etmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.

'ÖLÜM VE HASTANEYE YATIŞLARDA ARTIŞ YAŞANIYOR'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Bayram da son yıllarda artan küresel ısınmanın getirdiği kuraklıkla beraber çölleşmede de ciddi bir artış olduğunun altını çizdi. Çöl tozu fırtınalarının sayısında da artış görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Bayram bu tozların sağlığı olumsuz etkileyebileceğini söyledi. Çöl tozlarının herhangi bir hastalığı olmayan insanlarda da nezle, burun akıntısı, boğaz ve baş ağrısı şikâyetleri meydana getirebileceğini belirtti. "Asıl sorun kronik hastalığı, özellikle kronik akciğer hastalığı olan insanlar" diyen Bayram, astım ve KOAH ve diğer hastalıkları olan insanların şikâyetlerinde artış olabileceğini vurguladı. Nefes darlığını artırabileceğini ve ciddi problemler yaratabileceğini vurgulayan Hasan Bayram, "Yapılan araştırmalarda çöl tozu fırtınalarının olduğu dönemlerde KOAH, astım gibi kronik akciğer hastalıklarından kaynaklı ölümlerde ve acil başvurularında artış olduğu tespit edildi" diyerek sözlerini noktaladı.

İnternet Medyası

Son Güncelleme: 31.03.2022 10:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24