İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un yarın Türkiye'de

İsrail’le yeni dönem başlıyor! 19 yıl sonra ilk, yapacağı ziyaret ile iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacak. Herzog'un tarihi ziyaretinde en önemli gündem maddesi, İsrail doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması projesi olacak.

08 Mart 2022 Salı 10:52
942 Okunma
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un yarın Türkiye'de

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın davetine icabetle 9-10 Mart tarihlerinde gerçekleşecek ziyaretle, ilişkilerin normalleşmesi yolunda çok önemli bir adım daha atılacak.

19 YIL SONRA İLK

İsrail'den Türkiye'ye cumhurbaşkanı düzeyinde son ziyareti Moşe Katsav 2003 yılında Ahmet Necdet Sezer'in cumhurbaşkanlığı döneminde gerçekleştirmişti.

Ankara, İsrail'den üst düzeyde en son konuğunu ise 2008'de ağırlamış, İsrail Başbakanı Ehud Olmert dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilmiş ve dönemin Başbakanı Erdoğan ile bir araya gelmişti. 2010 yılındaki Mavi Marmara saldırısıyla bozulan ilişkiler, aradan geçen sürede onarılmaya çalışılmış, ancak 2018 yılında ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararından sonra sorun yeniden alevlenmiş ve iki ülke karşılıklı olarak büyükelçilerini geri çağırmıştı. İsrail ile ilişkiler o tarihten bu yana maslahatgüzar seviyesinde yürütülüyor.

Ziyaret kapsamında yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirilirken, işbirliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. İkili ilişkilerin yanısıra güncel bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında fikir alışverişinde de bulunulacak.

Görüşmelerde gündemin en önemli maddesi Doğu Akdeniz'deki İsrail doğal gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması projesi olacak. Eşi Michal Herzog’un da eşlik edeceği ziyaret kapsamında İsrail Cumhurbaşkanı, İstanbul'da Musevi cemaatinin üyeleriyle de bir araya gelecek.

MİÇOTAKİS GELİYOR

Türkiye yıllardır sorun yaşadığı İsrail, Ermenistan, BAE gibi ülkelerle başlattığı normalleşme sürecine devam ederken çözüm odaklı adımlara bir yenisi daha ekleniyor. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 13 Mart'ta İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek.

İsrail'den BAE'ye cumhurbaşkanı düzeyinde ilk ziyaret - Yeni Şafak

Miçotakis, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının başlamasının ardından "Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmem lazım. Bu işgalden sonra yeni durum, Türkiye'yle görüşmemizi gerektiriyor" demişti. Edinilen bilgiye göre, Miçotakis, Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret edip, burada düzenlenecek ayine katılacak, ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile "çalışma yemeği" formatında bir araya gelecek. Görüşmede, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekatının yanı sıra ikili ilişkilerin ele alınması bekleniyor. Türkiye'ye Yunanistan'dan son çalışma ziyareti, 5 Şubat 2019'da dönemin Başbakanı Aleksis Çipras tarafından yapılmıştı. Geçen hafta da bu kez anamuhalefet lideri olarak İstanbul'a üç günlük bir ziyarette bulunan Çipras, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Rusya'nın Ukrayna operasyonu ve Yunanistan ile Türkiye ilişkileri odaklı bir görüşme yapmıştı.

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24