Halit Kıvanç hayatını kaybetti

Türkiye'de bir döneme damga vuran usta sunucu ve gazeteci Halit Kıvanç hayatını kaybetti

26 Ekim 2022 Çarşamba 08:45
1311 Okunma
Halit Kıvanç hayatını kaybetti

Usta gazeteci ve sunucu Halit Kıvanç, 97 yaşında yaşamını yitirdi. Türkiye’nin en ünlü ve en uzun süre çalışmış sunucularından Halit Kıvanç, dünyanın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri olarak gösterilen Pele ile ilk röportaj yapan gazeteci olarak tarihe geçmişti.

Bir süredir sağlık sorunları yaşayan Halit Kıvanç’ın hayatını kaybettiğini oğlu Ümit Kıvanç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.

Ümit Kıvanç, paylaşımında “Halit Kıvanç’ı kaybettik. Bizimle birlikte sevenlerinin de başı sağ olsun. Cenaze 27'si perşembe, öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camiden kalkacak, aynı mezarlığa defnedilecek” ifadelerini kullandı.

TFF’DEN BAŞSAĞLIĞI MESAJI

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), 97 yaşında hayatını kaybeden Halit Kıvanç için başsağlığı mesajı yayımladı.

TFF’den yapılan açıklamada, “Türk spor yayıncılığının duayen ismi, usta spiker ve gazeteci Halit Kıvanç’ın vefat ettiğini derin bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz. Merhum Halit Kıvanç’a Allah’tan rahmet; ailesi, sevenleri ve Türk basınına başsağlığı dileriz” denildi.

Açıklamada, uzun yıllar boyunca maç anlatan ve programlar sunan Halit Kıvanç’ın Dünya Kupası ve olimpiyatlar başta olmak üzere birçok uluslararası organizasyonda görev aldığı ve Türk sporuna değerli katkılarda bulunduğu belirtildi.

HALİT KIVANÇ HAKKINDA

1925 doğumlu Halit Kıvanç, orta öğretimini Pertevniyal Lisesi’nde, yüksek öğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 3 ay kadar Siirt-Kozluk (Şimdi Batman’a bağlandı) ilçesinde hakimlik yaptı. Milliyet, Tercüman, Hürriyet, Güneş başta olmak üzere çeşitli gazete ve dergilerde yazar ve yönetici olarak üst düzey görevler aldı.

1953’te Alp Zirek ve Halit Talayer ile birlikte Türkiye’nin ilk günlük spor gazetesi Türkiye Spor’u çıkardı. Bir yıla yakın İngiliz yayın kuruluşu BBC’de çalıştı. Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığının gelişmesinde önemli katkıları olan Kıvanç, Türk televizyonculuğunda birçok “İlk”in adamı oldu. Olimpiyatlar ve büyük uluslararası karşılaşmalarda sunucu olarak görev aldı. FIFA Dünya Kupası’nı televizyondan sunan ilk Türk spikerdir. 10 FIFA Dünya Kupası finalini radyo ve televizyonda nakletti.

Uzun yıllar TRT’de kültür-sanat, müzik eğlence programları sunan Halit Kıvanç, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramları’nın da vazgeçilmez sunucusu oldu. Bayramlarda TRT Çocuk Şenliği’ni sunan Halit Kıvanç, geniş bir hayran kitlesine kavuştu. Harbiye Açıkhava Tiyatrosu ve İstanbul Spor ve Sergi Sarayı’nda çok sayıda konser ve özel etkinliğin sunuculuğunu üstlendi. Tek kanallı günlerin efsanevi sunucusu Halit Kıvanç, NTV Yayınlarından çıkan “Tele Safir” adlı kitabında Türk televizyonculuğunu kaleme aldı.

Sunuculukta 50. yılını 2005’te bir jübileyle kutlayan Kıvanç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TSYD ve diğer kuruluşların düzenlediği yarışmalarda 200’ün üzerinde ödül aldı. 1983 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası maçıyla maç spikerliğine veda etti. Yazar, spiker, sanat adamı olarak kabul edilen Halit Kıvanç, Türk halkına temiz bir Türkçe ile saygın ve eğitici çalışmaları ile hizmet vermesinden dolayı Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi tarafından kariyer dalında büyük ödüle layık görüldü.

Sözcü

Son Güncelleme: 26.10.2022 08:48
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24