Prastos'un Hikayesi Kurucusu Gülsüm Dalkıran'dan...

Marmara Adası, Antik Çağ’da Miletoslularca keşfi yapılmış Türkiye’nin en büyük ikinci adasıdır. Antik ismi Prokonnisos olan Marmara Adasının en güneyindeki köyümüz Prastos şimdiki ismi ile Gündoğdu, zeytin ağaçları ile çevrili ve temel geçim kaynağı zeytincilik olan bir köydür. Yerleşik nüfusun ortalaması ileri yaş grubundan oluşmaktadır. Prastos Organik olarak, bahçemizden toplayıp sofralarınıza kadar en doğal hali ile ulaştırmak istediğimiz zeytinyağımıza köyümüzün isminden ilham alarak köklerimizi yaşatmak istedik.

15 Aralık 2022 Perşembe 10:15
2404 Okunma
Prastos'un Hikayesi Kurucusu Gülsüm Dalkıran'dan...

Peki Prastos’u özel yapan nedir?

Prastos olarak bu yola çıkarken özellikle kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan emekçi kadınlarımıza ada sınırları içerisinde istihdam sağlamak ve topluma kazandırmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Yalnızca kendi bahçemizde bulunan zeytin ağaçlarımızdan elde ettiğimiz zeytinyağımızda hiçbir kimyasal kullanılmamaktadır. Özellikle Prastos Kadınları olarak bizler, bu konuda ekstra titizlikle çalışmaya devam etmekte ve bahçemizden sofralarınıza zeytinyağının en doğal halini sunmaya çalışmaktayız. Sadece onaylı ve sertifikalı doğal karışımı, toprağa ve ağaçlara vererek uyguladığımız besleme yöntemi ile zeytinyağlarımız doğallığından ödün vermemektedir.

Zeytin, mor renkten siyaha döndüğü zaman olgunlaşmış olur ve hasadı yapılmaya başlanır. Henüz olgunlaşmamış yeşil zeytinlerden elde edilen zeytinyağı türü erken hasat zeytinyağı olarak isimlendirilir. Erken hasat, Ekim-Kasım aylarında yapılmaktadır.

Zeytin sıkımı esnasında suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkım olarak adlandırılmaktadır. Zeytin meyvesinin içerdiği antioksidanların ve doğal meyve aromalarının zeytinyağında varlığını sürdürebilmesi için, zeytinleri topladıktan sonra, çok kısa bir süre içerisinde bekletmeden soğuk sıkım yöntemi olan taş değirmende çekirdekleri ile birlikte öğütülerek hasır çuvallarda ezilmektedir. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri fabrika tipi sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Bu yüzden soğuk sıkım zeytinyağı hem daha sağlıklı, hem de daha lezzetlidir.

Bilgi ve Sipariş için;

+90 (532) 612 03 65

www.prastos.com

@prastosorganik

Adres: Yenidoğan Mah. Ferhatpaşa Cad. Dalkıran Trikocular İş Merkezi No:14 İç Kapı No:244 Bayrampaşa/İstanbul

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 15.12.2022 10:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.