Türksat 5A uydusu fırlatıldı!

Türkiye'nin yeni uydusu Türksat 5A, ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden Türkiye saatiyle 05:15'te uzaya başarıyla fırlatıldı

08 Ocak 2021 Cuma 08:36
966 Okunma
Türksat 5A uydusu fırlatıldı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen ve beraberindeki bürokratlar uydunun uzaya fırlatılışını Cape Canaveral Üssü'ndeki fırlatma merkezinde düzenlenen törenle canlı olarak izledi. Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun haziranda fırlatılmasının planlandığını açıklarken, Türksat 5A uydusundan ilk sinyalin alındığını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazla fotoğraf için galeriyi ziyaret edin.

Türkiye'nin 5'inci nesil uydusu Türksat 5A, Türkiye saatiyle 05:15'te ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral üssünden Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX firmasına ait Falcon 9 roketiyle hizmet vereceği yörüngeye fırlatıldı.

Türkiye saatiyle 04.28'de yapılacağı planlanan uydunun fırlatılışı, hava şartları nedeniyle yaklaşık 1 saat ertelenerek Türkiye saatiyle 05.15'te gerçekleşti.


30 YIL UZAYDA HİZMET VERECEK

İstasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek uydu, daha sonra "31 derece doğu" yörüngesine yerleşerek faaliyetlerine başlayacak.

Türksat AŞ ile Airbus D&S arasında 9 Kasım 2017'de imzalanan sözleşmenin ardından üretimine başlanan Türksat 5A uydusu, manevra ömrüyle yörüngedeki frekans ve yörünge haklarını 30 yıl boyunca güvence altına alacak. Uydunun kontrolü, Gölbaşı Uydu Yer İstasyonu'na devredilecek ve buradan gönderilecek komutlarla uydu yaklaşık bir ay boyunca performans testlerine tabi tutulacak.

Türksat 5B uzaya fırlatılacak! Geri sayım başladı

Uzayda uydu sahibi 30 ülkeden biri olan Türkiye'nin aktif uydu sayısı, haberleşme uydusu Türksat 5A'nın da fırlatılmasıyla 4 olacak.

12 KİLOVAT FAYDALI YÜK GÜCÜYLE HİZMETE GİRECEK

Türkiye'nin 5'inci nesil uydusu Türksat 5A'nın önceki jenerasyon uydularına göre kapasitesi yüzde 45, ömrü iki kat daha fazla olacak.

Şu anda hizmet veren haberleşme uydularını destekleyecek şekilde hizmet sunacak Türksat 5A, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Orta Batı Afrika, Güney Afrika, Akdeniz, Ege Denizi ve Karadeniz'i kapsayan bir coğrafyada 1728 Megahertz kapasiteyle televizyon yayıncılığı ve veri haberleşmesi hizmetleri sunacak.

Yeni "Ku" frekans bandına sahip bir uydu olan Türksat 5A, 12 kilovat faydalı yük gücüyle hizmete girecek.

Tamamen elektrikli itki sistemine sahip olan Türksat 5A'nın, 31 derece doğu yörüngesindeki konumuna ulaşmak için yapacağı yolculuğun yaklaşık 4 ay sürmesi ve bu yılın ikinci çeyreğinde hizmete başlaması hedefleniyor.

TÜRKSAT FİLOSUNUN EN GÜÇLÜ UYDUSU

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5A Uydusunun manevra ve hizmet ömrünün, diğer uydulara göre çok daha uzun olacağına değinerek, "Türksat filosunun en güçlü uydusu olacak 5A’daki diğer bir yenilik de ’elektrikli itki sistemi’dir. Kimyasal itki sistemine kıyasla daha az kütle oluşturan elektrikli itki sistemi sayesinde, uydumuza daha fazla haberleşme sistemi yükleme imkanı bulduk" açıklamasında bulunmuştu.

TÜRSAT 5B UYDUSUNUN HAZİRANDA FIRLATILMASI PLANLANIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun haziran ayında fırlatılmasının planlandığını bildirdi.

DHA

Son Güncelleme: 08.01.2021 08:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24