Aşı olmadan yan etki hissettiler! Hangisi gerçek, hangisi değil?

COVID-19 aşılarının hafif yan etkileri olduğu biliniyor. Ancak son araştırmalar, bu yan etkilerin insanların düşündüğü kadar yaygın olmayabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, hissedilen yan etkilerin çoğunun aşıların kendisinden değil, 'nosebo etkisinden' kaynaklanabileceğini söylüyor. İşte detaylar...

31 Ocak 2022 Pazartesi 17:37
503 Okunma
Aşı olmadan yan etki hissettiler! Hangisi gerçek, hangisi değil?

Covid-19 dünya çapında 5 milyondan fazla ölüme sebep oldu. Aşılar ise pandemiyi bitirme yönündeki en büyük umudumuz. Ancak nüfusun önemli bir kısmı hala aşılamayı reddetme eğiliminde. Aşı tereddütlerinin nedenleri çeşitli ve karmaşık olsa da Covid-19 aşılarından kaynaklanan potansiyel olumsuz yan etkiler önemli bir faktör olarak görülüyor.

Ocak 2021’de yapılan küresel bir ankete göre, yanıt verenlerin yüzde 47’si Covid aşısından kaynaklanan yan etkiler konusunda endişeliydi. Bilim insanları, Jama Network Open dergisinde yayınlanan çalışmada, insanlara aşı yapılmadan önce olası sonuçlar hakkında bilgi verildiği için nosebo tepkileri olabileceğini söyledi.

Covid aşılarında yan etki listesi oldukça uzun… Bunların çoğu psikolojik olabilir mi?

ABD’de bilim insanları, Covid aşılarının 12 klinik denemesinden elde edilen verileri inceledi. Buna göre aşı sonrası insanların yaşadığı yaygın yan etkilerin üçte ikisinden fazlasının aşısının kendisinden ziyade plasebo etkisinin (farmakolojik olarak etkisiz bir ilacın telkine dayalı bir etki ortaya çıkarma hali) olumsuz bir versiyonuna bağlanabileceği iddia edildi. Nosebo etkisinin ilk dozdan sonra tüm yaygın reaksiyonların yaklaşık yüzde 76’sını ve ikinci dozdan sonra yaklaşık yüzde 52’sini oluşturduğunu buldular.

DHA

Son Güncelleme: 01.02.2022 12:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24