Göktürk Dergi ve Gazetesi

Bilim İnsanlarından Kalp Yetmezliği ve Alzheimer'ı Yok Edecek Buluş

BİLİM

Son zamanlarda meydana gelen teknolojik ilerlemeler, insan hayatını derinden etkileyen bir takım gelişmelere yol açıyor. Teknolojik gelişmelerle bilim insanları tarafından ortaya çıkarılan yapay nöronlar, canlı bedeninin onarımı noktasında farklı alternatifler sunuyor.

Bilim insanları tarafından nöronlar üzerinde yapılan çalışmalar çerçevesinde; Alzheimer gibi tedavisi zor hastalıkların, tedavisinde farklı alternatifler üzerinde duruluyor. Bilim insanlarının üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalar gerçekleştirdiği ‘‘beyin çipleri’’ gelecekte Alzheimer tedavisinde kullanılabilir.

Bath Üniversitesi tarafından geliştirilen çip, beyinden bedenin geri kalanına elektrik sinyallerini ileten nöronları taklit ederek, bu nöronların bozulması ve ölmesi sonucunda ortaya çıkan hastalıkları tedavi edebilir.

Gerçek nöronların elektriksel özelliklerini detaylı biçimde taklit edebilen bu çipler; sinir sisteminin elektrik sinyallerine tepki verebilecek nitelikte. Beynin hafızada önemli rol oynayan kısmı ‘‘Hipokampus’’ ve nefes almayı kontrol eden kısmındaki hücreleri taklit eden bu çipler; kalp yetmezliği ve Alzheimer hastalığı gibi sorunların giderilmesine kapı aralıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.