Göktürk Dergi ve Gazetesi

Endüstriyel ve Rustik Stiller

GÖKTÜRK

İç Mimar Alkım Işık Körükçü dergimiz için "Endüstriyel ve Rustik Stiller" hakkında yazdı

Merhaba sevgili Göktürk Dergisi okurları, bu sayıda sizlerle ilk kez buluşuyorum. İç Mimar olarak köşe yazarlığımın da ilkini gerçekleştiriyorum. ‘’Mesleğimde konu olarak neleri ön plana çıkarmalıyım?’’ı düşündüm bir süre; ‘’Yaptığım işleri mi, günümüzün tercih edilen dekorasyon stillerini mi, almanızı tavsiye ediceğim dekoratif ürünleri mi?’’ derken... her sayı için bir stile dergide yer vermeye karar verdim. Hem sizlere bu stillerin geçmişlerinden, hem günümüzdeki yorumlamalarından, hem ilgili ürünlerden, hem de kendi yaptığım işlerden örnekler vererek paylaşımlarda bulunacağım.

Bu sayıda ilk olarak yer vermek istediğim konu, Endüstriyel ve Rustik Stiller olacak. Hadi başlayalım. J

Endüstriyel ve rustik stiller... Birbirlerine çağırışım yapan bu stiller özellikle son yıllarda sosyal mekânlarda daha sık karşımıza çıkmakta; iç mimarlar, mimarlar ve ilgili yatırımcılar tarafından tercih edilmektedir. Bunun nedeni daha sade, daha işlenmemiş ve daha sıcak ortamlar yaratmanın yanı sıra; abartıdan ve aşırı mükemmeliyetçilikten kaçınıp daha çıplak, daha yalın, daha özgür, daha salaş bir şekle bürünme çabasıdır.

Endüstriyel Stil dekorasyonda fabrika, depo gibi endüstriyel yapılardan ilham alınmıştır. Unsurların çoğunda bitmemişlik hissi vardır. Çıplak tuğla, beton, kanal işi, metal ve ahşap ile kurtarılmış veya geri dönüştürülmüş malzemeler tercih edilir. Mobilyalarda ise dayanıklı malzemeler yani demir, metal, deri ve masif ahşap kullanılır. Aydınlatmalarda eski ahşap, metal sarkıtlar ve su borusu efekti verilmiş farklı aplikler kullanılabilir. Endüstriyel tasarım temasına sahip ikonik bir ev, genellikle asma kat ya da çatı katlarıyla bir araya geldiğinde çok şık bir görünüme sahip olmaktadır.

Rustik Stil genellikle country stil ile karıştırılır. Çünkü her iki stil de kırsal yerleşim bölgelerindeki evlerden gelmektedir. Rustik stilin ‘country’den farkı daha doğal ve işlenmemiş malzemelerin kullanılmasıdır.

Rustik dekorasyonda el yapımı ürünler, rattan ya da hasır gibi doğal ürünlerden imal edilen objeler, natürel ve dokulu tekstil ürünleri sıkça kullanılır. Ham, işlenmemiş ahşap rustik stilin öne çıkan unsurudur. Klasik izler taşıyan desenli seramik ve karolar, dizaynlara Eski Çağ evleri görüntüsü kazandırmak için özellikle mutfak ve banyo dekorasyonlarında sıkça kullanılır. Otantik desenler, klasik seramik ve porselenler rustik dekorasyonun vazgeçilmez ögeleridir. Renk skalasına gelince; nötr renkler ve toprak tonları ile siyah – beyaz uyumu bu stilde en çok kullanılan renklerdir.

Rustik - Endüstriyel dekorasyon tarzı (rustik ve endüstriyelin birbiriyle dansı), kırsal hayatı akla getiren rustik doğal dekorasyonun korunarak endüstriyel dekorasyonun bitmemiş yapısı ile harmanlanmasıdır diyebiliriz. Bu stilde özellikle doğal parçalar metalle kullanılarak endüstriyel modern tarza doğallık katıyor ve evlerimizde kullanma imkanı sunuyor. Aslında rustik dekorasyonda ham ahşap kullanılarak endüstriyel detayların soğukluğu kırılıyor.

Restourant, mağaza, ofis,hotel, konut, sinema… gibi pek çok mekanda karşımıza çıkan bu iki stil çağımıza ve teknolojimize hem bir başkaldırıda bulunuyor hem de sayısız tasarım örnekleriyle bizi kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

Alkım Işık Körükçü

İç Mimar

alkim@alkiminteriordesign.com

www.alkiminteriordesign.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.