Yeteneklerin Şirketinizi Tercih Etmesi İçin Tavsiyeler - Engin Yıldırım

AVM&Karma Proje Genel Müdürü Engin Yıldırım'ın "Yeteneklerin Şirketinizi Tercih Etmesi İçin Tavsiyeler" başlıklık köşe yazısı sizlerle... Keyifli okumalar

27 Temmuz 2020 Pazartesi 15:11
683 Okunma
Yeteneklerin Şirketinizi Tercih Etmesi İçin Tavsiyeler - Engin Yıldırım

Günümüzde şirketler, her işi yapan çalışan değil, bir işi en iyi yapan çalışana ihtiyaç duyuyor. Bu doğrultuda yetenekli çalışanları bulmak için işe alım sistemini kurmak ve en etkin şekilde yönetmek gerekiyor. Açık pozisyonları en doğru niteliklere sahip ve şirket kültürüne en uygun adayı seçerek dolduran işe alım uzmanları ise başarılı oluyor.

1. Şirketinizin internet ortamındaki varlığına ve erişilebilir olmasına önem verin

İnternet ortamında var olmak ve erişilebilir olmak çağımızın bir gerekliliği. İnternet ve sosyal medya sayesinde kurumların büyük çoğunluğu bir tıkla ulaşılabilir durumda. Şirketinizin internet ortamındaki varlığını web siteniz ve sosyal medya kanallarınız ile güçlendirin. Kurumsal kimliğiniz ve kültürünüz ile sizin için çalışmanın avantajları gibi konuları paylaşın. Önemli olan, şirketinizin vizyonunun ve kültürünün çalışan adaylarının okuyup anlayabileceği şekilde ulaşılabilir olması.

Basit bir şekilde ifade edersek, web siteniz, sizin potansiyel yeteneklere yönelik vitrininizdir; Bu nedenle en iyi 'ürünlerinizin' tüm dünyanın görebileceği şekilde burada mevcut olduğundan emin olun.

2. Yarı yolda fikrinizi değiştirmeyin – tutarlı olun

Her iş pozisyonu için ihtiyaçlarınızı ve kriterlerinizi işe alım sürecinizin başlangıcında belirleyin. İş tanımında ve iş mülakatları esnasında bunları açıkça belirtin. Tutarlı olun, istihdam şartlarını ve kriterlerini işe alım süreci zarfında değiştirmeyin. Önemli olan, iş ilanında, adayların kimlerle çalışıyor olacakları, hangi konuda çalışacakları, hangi yazılımları kullanacakları, alacakları eğitimler ve kariyer ilerleme olanakları gibi konulara değinerek yetenekleri çekmeye yetecek kadar bilgi vermek.

3. Yeteneklerin sizi seçmesine yardımcı olun

Her şirketin rüyası en iyi yeteneklerin kapılarını çalarak onlarla birlikte çalışmak istemesidir. Bunu yapmak mümkün. Özgün şirket kültürünüz, sürdürülebilirlik taahhüdünüzün olması, güçlü sermaye yapınız, yeni projelerinizin olması, ilerleme fırsatları sunmanız ve esnek veya uzaktan çalışma seçenekleri sunmanız doğal olarak adayların şirketinizi cazip bulmasına yardımcı olur.  Ancak yeteneklerin bu bilgileri kendi başlarına bulabilmeleri gerekir – bunu da  iş ilanlarınız ya da web siteniz vasıtasıyla yapabilirler!

4. Çalışanlar İçin Önerdiğiniz Değerlerin iddialı olduğundan emin olun

Şirketiniz için çalışmanın avantajlarını kurumunuz dışında da duyurun. Çeşitlilik ve kapsayıcılık politikaları, çalışan memnuniyeti inisiyatifleri ve sosyal sorumluluk projelerinden oluşan bir EVP (Employee Value Proposition - Çalışanlar İçin Önerdiğiniz Değerler) tanımlayın. Şehrinizdeki ve sektörünüzdeki insanlar çalışılacak en iyi yerleri bilirler. Dolayısıyla çalışma şartlarınızı önemseyin ve bunları yüksek sesle dile getirin. Düzenlediğiniz çalışan eğlence ve buluşma etkinliklerinin fotoğraflarını sosyal medya kanallarınızdan paylaşın. Şirket bloğunuzda çalışanlarınıza olan bağlılığınızdan bahsedin. Yeni bir yetenek bulmak için çok çalışmak zorunda kalmanız yerine o yeteneğin size kendi ayakları ile geleceğini görebilirsiniz.

Tabii ki yetenekli adayı şirket bünyesine dahil etmeyi başardıktan sonra da iş bitmiyor. Artık önemli olan yüksek performanslı, yetenekli ve kurum kültürüne uygun bu çalışanları elde tutabilmek!

Şirketlerin başarısının ölçümlenmesi amacıyla yapılan anketlerde “Mutlu çalışanlar = Başarılı şirketler ” sonucun ortak nokta olduğunu gözlemliyoruz. Mutlu çalışanların aidiyet duygusu daha da yüksek oluyor. Bir şirkette mutlu çalışanların olması için sadece yüksek ücret vermek yeterli olmuyor. Her çalışanın iş, yaşam ve kariyer değerleri farklı olduğu gibi iş yerinden beklentileri de farklı olabilir. Bu iş yaşamı ve kariyer değerlerine; iş yerinde şeffaflık, gelişim fırsatlarının olması, değer verildiğini hissetmek, ekibin bir parçası olmak, kararlarda yer alabilmek gibi örnekler verebilir. Çalışanı elde tutmak için sadece ücret ve yan haklar konusuna odaklanarak diğer beklentileri göz ardı etmek büyük bir yanılgı. Şirketlerin bu noktada farklı beklentilere göre farklı çözümler üreterek çalışanlarını elde tutmak için çalışmalar yapması gerekiyor. Yani sadece maddi beklentileri karşılamak üzerine değil, yönetim ve çalışma ortamıyla ilgili çözümler üretmeye de odaklanması gerekiyor. Çalışanların iş tatmini yüksek olduğunda, genellikle daha üretken ve şirkete de daha bağlı oluyorlar.

Yetenekli çalışanları elde tutmanın öneminin anlaşıldığı günümüzde, şirketlerin mutlu ve bağlılığı yüksek çalışanları elde tutması için daha çok çaba göstermesi gerekiyor.

Bu minvalde size birkaç öneri:

  • Piyasa koşullarına uygun ve gündemi dikkate alan maaş ve yan haklar yönetiminde sistemleşin (prim, ikramiye, hediyeler vb.)
  • Objektif terfi ve performans sistemlerinin kurulmasını ve uygulanmasını sağlayın
  • Başarı ve yüksek performans için ödül ve motivasyon sistemlerini kurup, bu sistemlerin şirket içinde benimsenmesini sağlayın
  • Kariyer planlama sistemlerinin olmasını ve uygulanmasını sağlayın
  • Eğitim ve gelişim sistemlerinin kurulmasını sağlayın ve bu konulara düzenli bütçe ayırın
  • Yetenekli çalışanlarının gelişimlerini özel eğitimlerle destekleyin
  • Kurum içi iletişim sistemlerinin şeffaflık ilkesi dahilinde yönetilmesini sağlayın

Sonuç olarak;  

“Rekabetçi iş dünyasında hayatta kalabilmek için sadece faydalara odaklanmak yeterli değildir. En iyi işverenler, çalışanların kendilerini organizasyona ait hissettikleri ve olumlu iş deneyimine sahip olunan bir çalışma ortamı yaratanlardır”.

Başarılı şirketlerin geliştirdiği formül “müşterilere misafir, çalışanlara insan muamelesi yapmaktır!”

-Ekibinizi mutlu edin.Yanınızdakiler mutlu olursa uzaktakilerde gelecektir.

-Yöneticilerinizi yetkilendirin  Ekibinizden verimlilik, başarılı işler  bekliyorsanız gerçekten yetkilendirin. Maddi imza yetkisi dahil tüm yetkileri yazılı ve resmi olarak verin.  Sorumluluk veriyorsanız, yetkide vermelisiniz. Vermediğiniz yetkinin hesabını sormayın!

Sözün Özü: Ekibinize karşı sabırlı olun, destek verin, güven verin, kendilerini geliştirmelerine imkan verin, gelecek kaygısı yaşatmayın...Unutmayın şiketinizde ne kadar sık personel değişirse o işyeri o kadar az tercih edilecektir!

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24