Planlama ve Strateji

AVM & Karma Proje Genel Müdürü Engin Yıldırım'ın "Planlama ve Strateji" başlıklı köşe yazısı sizlerle... Keyifli okumalar

28 Eylül 2020 Pazartesi 12:32
499 Okunma
Planlama ve Strateji

Bir bireye ya da bir şirkete en fazla zarar veren şey anlık yaşamaktır. Herkesin bir hedefi, bu hedefe ulaşmak için stratejisi olmalıdır. Stratejik düşünmek için öncelikle kendimizi iyi tanımalıyız ve gerçekten ne yapmak istediğimize karar vermeliyiz. Bundan 23 yıl önce alışveriş merkezi sektöründe çalışmaya başladığımda yani Türkiye’de alışveriş merkezlerinin yaygın olmadığı bir zamanda planlarımı bir alışveriş merkezini yönetmek olarak belirlemiştim.

Hedefe giden yolda stratejimi tek bir alanda iyi olmak, bilgi sahibi olmak değil de, diğer departmanların konularını da öğrenmek ve uygulamak üzere belirlemiştim. Bu nedenle farklı konseptlerdeki alışveriş merkezlerinde çalışırken, AVM yönetimine dair birçok konuyu öğrendim. Böylece ilk kez bir alışveriş merkezine genel müdür olduğumda ise konulara yabancılık çekmemiştim. Tabi esas hedef alışveriş merkezlerine ‘kiralama ve yönetim’ danışmanı olarak çalışmaktı. Kariyer planlamam neticesinde yerli-yabancı yatırımcılarla çeşitli konsept ve lokasyonlardaki projelerde deneyim kazandım. Şimdi ise edindiğim bu bilgi ve tecrübeyi alışveriş merkezlerine kiralama ve yönetim alanında danışmanlık hizmeti vererek değerlendiriyorum.

Bireyler stratejik düşünmezse ne yaparsa yapsın işlerin başarıyla sonuçlanması tesadüflere kalacaktır ve işlerin aksama ihtimali yüksektir. Şirketlerin, çalışanların herkesin kısa, orta ve uzun vadeli hedefler koyup, gerekli planları yapıp bu planları doğru bir şekilde uygulaması gerekmektedir. Stratejik düşünmek, analitik, sonuç odaklı, duyguların ötesinde bir bakış ortaya koymaktır. Stratejik düşünemeyenler, ne gibi problemlerle karşılaşacaklarını bilemeyip, gerekli çözümleri bulamayacaklardır. Her şirket, sürekli kendisini yenilemek ve rekabete karşı hazır olmak durumundadır. Durumu analiz etmek, gelecekte neler olabileceğini kestirmeye çalışmak ve değişik senaryolara karşı önlemler almak zorundadır!

Batıda şirketlerin yüzde 50’sinin Türkiye’de ise yüzde 20’sinin yönetim kurulunda bağımsız üye görev yapıyor. Yönetim kurulları, iç denetimi artırmak, skandalları önlemek ve verimliliği sağlamak için ‘bağımsız üye’lere yer veriyorlar. Şirket yönetim kurulunu oluşturmadan ya da var olan kurulda değişiklik yapmadan önce şu sorular sorulmalıdır:

a) Bizim stratejik anlamda başarmak istediğimiz nedir? En büyük zorluğumuz nerededir?

b) Bizim strateji yöneticimiz kimdir (var mıdır) ve şirkete kim yön verecek?

c) Gelecek yıl şirketimiz ne yöne gidecek ve karşılaşacağımız zorluklar neler olacak?

Yönetim kurullarının en önemli sorunlarından biri de kurul üyelerinin yeterince zaman ayıramamasıdır. Bu nedenle alışveriş merkezinin başına genel müdür veya alışveriş merkezi müdürü titrleri ile atanan profesyonele, sorumluluklarla birlikte hedeflerin tutturulması için ciddi yetkiler de verilmelidir.

Alışveriş merkezinin her aşamasında planlama yapılarak ilerlenmesi hayati önem taşır. Bu bölümde alışveriş merkezlerinde kullanılan plan örneklerinden bazılarına kısaca değineceğim.

Örnek 1) Hareket Planı

Açılış öncesinde hareket planına ihtiyaç vardır. Bu hareket planının başlıkları ise şunlardır: Kiralama, operasyon, teknik, mali ve idari işler ile genel işlerden oluşmaktadır.

Örnek 2) İşletme Planı (iç yönetmelik)

Alışveriş merkezinin çalışma koşullarının saptanması.

Alışveriş merkezinde yer alan işletmelerin faaliyetlerine ilişkin koşulların saptanması.

İşletme planının uygulanması ve müeyyidelerin belirlenmesi.

Örnek 3) İş Planı

1) Şirketin ve projelerin genel analizi 2) Şirketin öncelikli iş hedeflerinin belirlenmesi 3) Merkez yönetim yapısı 4) Swot analizi

İş planı stratejik bir plandır ve amacı ekipte kimlerin, ne zaman ve neler yapacağının planlanmasıdır.

Örnek 3) Geçen Yılın İş Planı (Değerlendirme)

1) Genel bilgiler 2) Nüfus ve ekonomik veriler 3) Kiralama

4) Gerçekleşen pazarlama faaliyetleri 5) Rekabet analizi 6) Ziyaretçi sayıları ve analizi 7) Taktikler

Örnek 4) Pazarlama Planı

A) Açılış Öncesi Etkinlikler (Teaser)

Açılış lansmanı. Burada amaç, açılışı bir araç olarak kullanarak imaj yaratmaya, hedef kitleyi merkeze çekmeye yönelik PR çalışmaları yapılmasıdır.

Açılış sonrasında yapılan etkinlikler ise yıllık pazarlama planı çerçevesinde özel gün ve haftalara bağlı kalarak veya kalmayarak organize edilen etkinliklerden oluşmaktadır. Bu pazarlama planı ise merkezin çıkardığı süreli yayınlar (dergi, gazete, bülten), görsel ve yazılı medyaya verilen ilanlar ve PR çalışmaları ile desteklenmektedir.

Örnek 5) Kriz Planı

Alışveriş merkezinde meydana gelecek kriz durumunda (yangın, sabotaj, bomba, terör, deprem, hırsızlık, yanlış çıkan bir haber vs.)

A) Kimin nasıl hareket edeceği, kişilerin görev ve sorumluluklarının yazıldığı;

B) Kimlerin basın, itfaiye vb. kurum ve kişilerle konuşması gerektiği;

C) Lüzum görüldüğü takdirde merkezin (ziyaretçi ve mağaza çalışanlarının) tahliyesinin nasıl gerçekleştirileceği;

D) Kriz durumunda kullanılacak malzemelerin (örn: yangın tüpü) nerede olduğunu da gösteren kat planlarının da yer aldığı plandır kriz planı.

İnşaAllah hiçbir zaman bu planı uygulamaya gerek kalmaz.

Son Güncelleme: 29.09.2020 10:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24