Sağlıklı büyüme ve gelişmesinde spor çok önemli bir katkı sağlar. Sadece fiziksel anlamda değil, aynı zamanda ruhsal, bilişsel, sosyal ve kişisel gelişiminde de spor, önemli bir rol oynar. Çağımızın en önemli sorunlarından biri haline gelen fiziksel aktivite azlığı, çocuklarda obezite, diyabet ve dikkat eksikliği gibi hastalıklara önemli oranda zemin hazırlamaktadır. Uzun süre tablet, televizyon ve bilgisayar karşısında zaman geçiren, spordan uzak duran ve açık alanlar yerine alışveriş merkezlerinde dolaşmayı tercih eden çocuklar, ileriki dönemin önemli kronik hastalıkları için aday haline gelirler.

Düzenli olarak spor yapan çocuklar yaşıtlarına göre birçok farklı özelliğe sahiptirler. Bireysel ya da takım oyunu sporlarından herhangi birini düzenli olarak yapan bu çocuklar, genellikle yetişkinlik dönemlerinde de spora devam ederler. Çocukluk döneminde yaptıkları sporun olumlu etkilerini hayat boyu yaşarlar. Takım halinde yapılan sporlarda çocuklar, paylaşmayı, grup halinde çalışabilmeyi, organize olabilmeyi, yardımlaşmayı, hırslarını kontrol edebilmeyi öğrenirken, bireysel olarak yapılan sporlarda ise çocuk, özgüvenini, sorumluluk almayı, karar verebilme gibi becerilerini geliştirir. Egzersizlerin aynı zamanda stresi azalttığı da bilimsel olarak bilinmektedir.

Çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar görülebiliyor. Egzersiz sağlığa iyi geldiğinden dolayı, sağlıklı bir çocuk dinlenmiş ve zihinsel olarak da uyanıktır.

Çocuğunuza spor yaptırmadan önce hangi aktivitelerden hoşlanıp hoşlanmadığını keşfedin. Bu şekilde çocuğunuzu sevmediği bir spora zorlamamış olursunuz. Mutlu olduğu bir sporla ilgilenen çocuğunuz, daha azimli ve başarılı olacaktır. Buna ek olarak, her çocuğun fiziksel gelişimi ve yeteneği farklılık gösterir, bu yüzden çocuğunuza spor seçerken bu gibi unsurları da göz önünde bulundurmanız çocuğunuz için doğru sporu seçmenize yardımcı olacaktır.

Takım halinde yapılan sporlarda çocuklar, paylaşmayı, grup halinde çalışabilmeyi, organize olabilmeyi, yardımlaşmayı, hırslarını kontrol edebilmeyi öğrenirken, bireysel olarak yapılan sporlarda ise çocuk, özgüvenini, sorumluluk almayı, karar verebilme gibi becerilerini geliştirir. Egzersizlerin aynı zamanda stresi azalttığı da bilimsel olarak bilinmektedir. Çocuklarda da tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlar görülebiliyor. Egzersiz sağlığa iyi geldiğinden dolayı, sağlıklı bir çocuk dinlenmiş ve zihinsel olarak da uyanıktır. Düzenli olarak orta derecede spor yapan çocukların matematik, okuma-yazma ve
ezber becerilerinin de geliştiği gözlenmiştir. Arkadaş grubu içinde çocukların sporla ön plana çıkması, akranları arasında da kabulünü arttırır. Akranlar arasındaki kabul ve statü de sporla ön plana çıkan bir şeydir. Bu yüzden bir çocuğun sporda ve birçok aktivitede iyi olması diğer çocuklar tarafından kabulünü kolaylaştıran bir şey olabiliyor. Çünkü spor soysa bir statüdür. Sporda iyi olan çocuklar genel olarak takım kaptanı ya da grup lideri olarak seçiliyorlar. Bu da diğer çocuklar tarafından oldukça rahat kabul görmesini sağlıyor. Sporda iyi olan çocukların genelde sosyal becerileri de gelişmiş oluyor.

Merve Uçan                                                                                                                                                                                                                                      Fitness Trainer                                                                                                                                                                                              

instagram/merveucantrainer

merveı[email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24