Op. Dr. Dilek Abul ile Çocuklarda Göz Sağlığı

Op Dr Dilek ABUL köşe yazılarıyla Göktürk Dergisi'nde. İlk yazısının konusu "Çocuklarda Göz Sağlığı" üzerine...

03 Haziran 2020 Çarşamba 15:48
1994 Okunma
Op. Dr. Dilek Abul ile Çocuklarda Göz Sağlığı

3 yılı aşan süredir Acıbadem Göktürk Tıp Merkezinde tam zamanlı göz hastalıkları uzmanı olarak hizmet veren Op.Dr. Dilek Abul'a çocuk nüfusunun fazla olduğu Göktürk sakinlerinin dikkatini çekecek bir konu olan çocuklarda göz muayenesi hakkında merak edilenleri sorduk. Kendisi de ilkokul çağında 2 çocuk annesi olan Dilek Hanım, hem anne hem de bir doktor olarak sorularımızı içtenlikle yanıtladı.

İlk göz muayenesi ne zaman yapılır? 

İlk göz muayenesi yeni doğan odasında deneyimli bir hemşire veya çocuk doktoru tarafından yapılır. Daha sonra göz hekimi tarafından yapılacak olan ayrıntılı göz muayenesi için en uygun zaman 6-18 ay arası dönemdir. Tabi bu dönem içinde ebeveynler özellikle yeni doğan döneminde başlayan göz  sulanma ve çapaklanma, sık göz kırpma, gözleri ovuşturma, doğum sonrası 3. aydan sonra devam eden göz kayması, kapak düşüklüğü  gibi normal dışı bir bulgu gördüklerinde mutlaka göz doktoruna başvurmalıdırlar.

Yeni teknolojik cihazlar sayesinde 1 metre mesafeden fotoğraf çekercesine 10 saniye gibi kısa bir sürede 6. ayını dolduran bebiş hastalarımıza kolaylıkla göz ölçümünü yapabilmekteyiz. Ailelerin bu konuda bilinçli olması, hastalıkların erken tanısı ve tedavisi açısından çok önemlidir. Ben günlük rutinimde özellikle bu aylardaki göz kontrolü günlerinin aşı gününe denk getirilmemesini ve muayenemin çocukların uykularını aldıkları keyifli oldukları saatlere denk getirilmesini özellikle öneriyorum ailelerime. Böylelikle, 'damlalı muayeneyi' gözlerinde büyütüp özellikle ilk bebekleri için endişelenen ebeveynlerimizi konforlu bir muayene sonrası gülücükle uğurluyorum.

İlk muayeneden sonra göz muayeneleri sıklığı nasıl olmalıdır? 

İlk göz muayenesinde;

  • Doğumsal göz yaşı kanal tıkanıklığı, 
  • Doğumsal katarakt, 
  • Göz kayması,
  • Gözlük takılması gerektiren kırıcılık kusurları, 
  • Göz tembelliği açısından değerlendirilip; her şeyin yolunda olduğu bebeklere daha sonra 3 ve 5 yaşında kontrol göz muayenesini; okul çağında hiç bir şikayeti olmayan çocuklarımıza ise yıllık rutin göz muayenesi öneriyorum.

Çocukluk çağında göz muayenesi neden bu kadar önemli? 

Erken tanı ile tedavisi mümkün olan ve ne yazık ki 9 yaşa kadar tedavi edilmediği taktirde biz göz hekimleri ve aileler olarak çaresiz kaldığımız " göz tembelliği " için göz muayenesi çok önemli bir konu. 2 gözü ile bakan çocuğun günlük hayatında, okul rutininde dile getirilmiş hiçbir şikayeti olmayabilir, siz çocuğunuzun uzağı da yakını da harika gördüğünü düşünüyor olabilirsiniz ama yaptığımız muayene ve damlalı ölçümler ile rutin muayenede tanı koyduğumuz sayısız vaka örneği var! O yüzden henüz hiç birşey için geç kalmadan şikayeti olmayan çocuklarınızı düzenli göz kontrolüne götürmeyi ihmal etmeyiniz sevgili ebeveynlerim.

Biraz bize göz tembelliğinden bahsedebilir misiniz Dilek hocam? 

Belli bir numaranın üzerindeki göz bozukluklarında çocuk yakını çok bulanık gördüğünden iyi ve net görmeyi öğrenemeyip gözü tembel kalabilir. Ayrıca iki göz arasındaki numara farkı fazla olduğunda, iyi gören göz kullanılıp daha yüksek numaralı olup daha az gören göz beyin tarafından kullanılmamayı tercih edileceğinden tembel kalabilmektedir. Doğumsal katarakt gibi görme aksını kapatan hastalıklar da yine ameliyatla tedavisi geç kalındığında sonuç ne kadar iyi olursa olsun ileri düzeyde göz tembelligi ile sonuçlanabilir. Yine göz tembelliği sebeplerinden göz kaymasında da kayan gözün görmeyi öğrenebilmesi için şaşılığın mümkün olduğunca hızlı bir şekilde gözlükle veya ameliyatla tedavi edilmesi gerekir. Göktürk halkı genel olarak çocuklarda rutin göz muayenesi gerekliliği konusunda bilinçli ve duyarlı olduklarından, ebeveynler üzerlerine düşenleri yapıyorlar.

Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi
Telefon:
0212 322 56 60 / 444 55 44
Mail: [email protected]
Instagram: opdrdilekabul

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 19.06.2020 14:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.