Dezenfektan Kabinlerini Nasıl Olmalı?

Sakarya Üniversitesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Teker dezenfektan kabinlerinin hangi aşamada zararlı hangi aşamada faydalı olabileceği konusunda yaptıkları araştırma sonuçlarını bizle paylaştı.

21 Mayıs 2020 Perşembe 10:48
628 Okunma
Dezenfektan Kabinlerini Nasıl Olmalı?

Sakarya Üniversitesi Kimya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Teker dezenfektan kabinlerinin hangi aşamada zararlı hangi aşamada faydalı olabileceği konusunda yaptıkları araştırma sonuçlarını bizle paylaştı.

İdeal bir dezenfektan,etki spektrumu geniş olmal, mikroorganizmaya kolayca nüfuz etmeli,İnaktivasyona dirençli olmalı, toksik olmamalı,kullanıldığı yüzey veya nesnelere zararv ermemeli, dayanıklı olmalı, kolayca hazırlanabilmeli ve kullanılabilmelidir.

Yüksek düzey dezenfeksiyon için kullanılan kimyasal maddeler etkin olmalarına karşın canlılarda kullanım için sağlığa zararlıdır. Yüzeylerde etkin sterilizasyon yaparlar. Klordioksit 30-50 ppm düzeyinde kullanıldığında göze yüze ve cilde temas etmemek şartıyla kullanılabilir. Fakat tekstil yüzeylerde solmaya yol açabilir. Sağlık riski taşır.

Orta ve düşük düzey dezenfeksiyon için kullanılan kimyasallardan alkoller( etil alkol- izopropilalkol) virüsler de etkin dezenfektan özelliğine sahiptir. Yüz ve gözler korunarak kullanılabilir.Tekstil materyallerine herhangibir olumsuz etkisi yoktur.

Kuarterner amonyum bileşikleri de(benzalkonyumklörür) Fungusid, bakterisid ve virüsid olarak etkinliği vardır. Tekstil materyallerine de zarar vermemektedir. Gözler ve yüz kısmı korunmalıdır.

Yağalkollüetoksilat ve benzalkonyumklörür karışımı olan Sırafan isimli ürün, düşük konsantrasyonlarda kullanıldığında,iyi bir dezenfektan olarak kullanılabilir. Toksik değildirler. Tekstil materyallerinede zarar vermezler. Korozif etkileri yoktur.

Dezenfektan Kabinlerinde dezenfektanların 120 cm kadar yüksekliğe püskürtülecek şekilde ve kabin uzunluğunun 1 m olarak tasarlanması halinde yüz ve göz kısımları dezenfektandan etkilenmeyecektir. Ayrıca kimyasalların insanları etkileme süresi de azaltacaktır. Bu durumda tekstil materyallerini etkilemeyen dezenfektanların kullanımı uygun olacaktır.

Profesör Teker "Gerçek Mühendislik yada Bilim Adamı olmak, sadece bu yanlıştır ya da doğrudur demek değildir. İnsanlığa çözüm üretmek, süreci artısıyla eksisiyle sunmaktır. Sürecin faydalı olan aşamalarını izah etmek ve yönlendirmektir. Cep telefonu çok zararlı bir cihaz diyerek ortadan çekilen onlarca bilim adamı var. " ifadelerini kullandı.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 21.05.2020 11:05
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24