Zor Zamanlarda Sağlam Durmak! - Engin Yıldırım

AVM&Karma Proje Genel Müdürü Engin Yıldırım'ın "Zor Zamanlarda Sağlam Durmak!" başlıklık köşe yazısı sizlerle... Keyifli okumalar

20 Temmuz 2020 Pazartesi 10:25
677 Okunma
Zor Zamanlarda Sağlam Durmak! - Engin Yıldırım

Çin’de başlayan ve kısa sürede dünyaya yayılan COVID-19 salgınının hayatlarımıza girmesiyle birlikte bizler de daha önce benzerini yaşamadığımız yeni bir döneme girdik ve daha önce hiç tecrübe etmediğimiz bir krizle karşı karşıya kaldık. Bu dönem hem kişisel hayatlarımızda hem de iş yapış şekillerimizde birçok değişikliği de beraberinde getirdi. Sürekli gelişmeleri takip etmeye, elimizden geldiğince önlem almaya, kendimizi ve sevdiklerimizi korumaya çalışıyor, tüm bunları yaparken de psikolojimizi güçlü tutarak sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz. 

  • 1-Covid 19 Pandemisinden sonra AVM’lerde Dijital dönüşüm başlıyor.

Bundan sonraki dönemde AVM’lerde fiziki mağazalar ile online alışverişin birleştiği noktalar artacak. Online ticaret teslim noktaları oluşacak. Temassız ödeme noktaları artacak. Artık ekonominin temel unsuru internet alışverişleri. Bu süreçte kargo firmaları ve büyük ölçekli e- ticaret yapan internet siteleri başı çekiyor. Bazı ürünlerde  satış patlamaları var. Örneğin saç boyası, salgın süresince yüzde bin 200 artmış durumda.

  • 2-Dijital dönüşüm'ün gerçekleştiği her şirket ivme kazanıyor. Artık müşteriyi memnun etmek ve müşteri sadakatini sağlamak için tüm ihtiyaçlarına hızlıca cevap vermek gerekiyor. 
  • 3-Pazar yerleri ve markalar arasında rekabet sürecek. Bu da daha çok markanın “e ticarete” yatırım yapmasına sebep olacak. Pazar yerleri etkisini daha da artıracak, bu durum sektöre yeni girenler için kolay tüketiciye ulaşma ve ürün satma yönünden avantaj sağlıyor.
  • 4-Müşteri deneyimi kişiselleştirilirken bunun en kolay yapılabildiği e-ticaret, markaların büyüme alanlarından biri olacak. Markalar müşterilerin site içindeki davranışlarına ve alıveriş geçmişine bakarak kişiye özel öneriler geliştirebiliyor ve bir sonraki ziyaretlerini ne zaman, hangi kanaldan, hangi ihtiyaçla yapacağını tahmin edilebilmesi e ticaretteki gezinmelerin alışverişe dönme oranını yükseltiyor. Online alışverişin daha da gelişen teknolojiye bağlı olarak artışa devam edeceğini söyleyebiliriz.
  • 5-En önemlisi  de dijital ticaret platformlarının, şirketlerin ana kanalı, omurgası haline geldiğini göreceğiz. Bu alana yapılan yatırımlar artacak; Şirketler, dijital ticaret kanallarını tüm kanalların merkezine koyacak.
  • 6-Müşteri odaklılığın, müşterinin öncelikle dijital yolculuğu üzerinden sorgulandığı, yeniden değerlendirildiği ve buna göre aksiyonlar alınan bir dönem bizi bekliyor. Fiziksel mağazalar, yeni nesil deneyim ve mikro-lojistik merkezlerine dönüşecek.
  • 7-Z jenerasyonuyla birlikte sosyal ticaretin yaygınlaşması e-ticareti büyütecek alanlardan biri olacak.
  • 8-Dünyada sınır ötesi e-ticaret pazarında büyük bir artış bekleniyor. Artık her şeyin talebe dayalı olduğu ve talepleri en hızlı karşılayanın makbul kabul edildiği bir dünyada, gelişmekte olan pazarlara bu hizmeti götürmek daha da değerli olacak. Gerekli altyapıya sahip şirketler e-ihracata geçiyor.
  • 9-Son yıllarda dünya devi lojistik şirketleri depo ve araç yatırımlarını e-ticarete göre şekillendiriyor. Bu da özellikle sınır ötesi e-ticaret için önemli engellerden birini ortadan kaldırarak daha da büyümeye yol açacak.

Gerçek liderlik sınavı kriz anlarında nasıl davrandığınızla ilgili 

Bu süreçte her birimizin koşulları ve ihtiyaçları farklı. Kimimiz evinde tek başına, kimimiz evinde hem çocuklarına bakmak hem de çalışmak durumunda. Kimimiz sevdikleri için endişeleniyor, kimimiz işsiz bu ortamda iş arayışında, kimimizin kaygıları ise kendisiyle ilgili. Hayat her zaman olduğu gibi şimdi de herkes için farklı yerden akıyor. Bu sebeple hepimizin sınavının farklı konulardan olacağını düşünüyorum.   

 Bu sınavları verebilmek için ise özümüze dönüp kendimizle derinden bir bağ kurmamız gerekiyor. Kendimize bugüne kadar hiç sormadığımız soruları soracağız belki ve daha önce farkına varmadığımız cevaplar bulacağız. İçinde bulunduğumuz bu dönem hangi şekilde ve ne tempoda çalışırsak çalışalım kendimize ayna tutmak için fırsatlar sunuyor. Bu fırsatları ıskalamayalım, bu zor günlerden gelişerek çıkmanın yolunu bulacağımıza inanıyorum.    

Belki de daha önce hiç karşılaşmadığımız bu süreçten güçlenerek çıkabilmek için olumlu tutumuzu korumamız, birbirimize destek olmamız ve iyimser bir yaklaşım sergilememiz gerekiyor. İyilik yapmak hepimizi iyileştirecek. Neler geçmedi ki, bu günler de geçecek ve hep birlikte yeni normal düzenimize geçiş yapacağız ve sevdiklerimize doya doya sarılacağız. 

Son Güncelleme: 22.07.2020 13:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24