Mimarlık Bir Şifredir, Her Şeyin Farklı Bir Şifresi Vardır

Mimar ve İç Mimar Dr. Amirali Asbaghi ile başarısının sırrı ve gelecek hedefleri üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşi sizlerle...

06 Temmuz 2020 Pazartesi 15:38
1313 Okunma
Mimarlık Bir Şifredir, Her Şeyin Farklı Bir Şifresi Vardır

Ortadoğu’da bilinen ve Türkiye’de son dönemlerde adını sıkça duyduğumuz Amirali Asbaghi’yi tanıyalım. Türkiye’ye gelmeden önce Ortadoğu’da imzanızı taşıyan projeler ile Türkiye’de devam eden mimari proje hayatınızdan bahseder misiniz?

Türkiye’ye 2011-2012 yıllarında geldim. Bunun öncesinde Ortadoğu’da İran’ın en yüksek ve en büyük binası olan Milad Tower’da belirli yerlerini değiştirerek iç tasarımlarını yaptım. İran’da yaptığım işlerin dışında, Dubai’de birkaç sene önce kaybetiğimiz dünyaca ünlü Mimar Zaha Hadid ile aynı proje de çalışma fırsatı buldum. Ondan sonra da Dubai’de City Center’da birçok mağazanın iç tasarımını projelendirdim. İngiltere’de Oxford French Connection mağazasının iç tasarım ve dizayn çalışmalarında bulundum. İtalya’da 150 seçilmiş mimarın arasından ”En İyi Dizayn Konseptler “ kategorisinde ödül aldım. Türkiye’de 2017 senesinin sonlarına doğru “En İyi İç Mimar ” kategorisinde ödüle layık görüldüm. Türkiye’ye ilk geldiğim zamanlarda Taksim’de butik oteller, kafeler, lobiler gibi birçok bilinen yapıda restorasyon, mimarlık, iç mimarlık çalışmalarını gerçekleştirdiğim yolculuğumda, şimdilerde ise Türkiye’nin heryerinde otel ve konut projelerinde daha etkin rol almaktayım.

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?

Son dönemlerde mimari projelerde bilinen firmalarıyla birlikte ortaklaşa ilerle­yerek projelerinde uygun iç mimari tasa­rım, plan, konsept çalışmalar, 3 boyutlu görselleştirme hizmetleri, danışmanlık hizmetleri (malzeme,renk seçimleri vb..) ve uygulama hizmetleriyle projelerine hem değer kazandırıp hemde iş yüklerini üstlerinden alarak doğru sonuçlar ka­zandırmaya çalışmaktayım. İleri tarihlerde daha çok kitlelere ulaşıp hayatlarında kalıcı, olumlu bir etki bıraktığım projelerin altında imzamın olmasını hedefliyorum.

“ÜRETTİĞİM PROJELERDEKİ AMACIM KENDİ ÇİZGİMİ VE FARKIMI GÖSTEREBİLMEK”

Başarılı mimari projelerin olmazsa olmazları nelerdir sizce?

Bence başarılı bir proje için takım çalışması gerekiyor. Sahip olduğum ekibimin aynı frekans düzeyinde olmaları gerekiyor. Çünkü bunlardan biri olmazsa olmuyor. En önemlisi de mimarın projenin başından sonuna kadar, uygulaması dahil, işin başında olması gerektiğine inanıyorum. Mimar veya iç mimar yaptığı projeden koptuğu zaman başka yorumlar gelmeye başlıyor ve proje bütünlüğünü kaybediyor.

Peki, bu kadar tanınmanızı sağlayan mimari çizimlerdeki farklılıklarınız nelerdir?

İç mimarlık bir şifredir, her yerin farklı bir şifresi vardır. Ben her adımın, her yerin şifresini çözüyorum. Her mekanın kendine ait bir ruhu vardır. Çünkü her mekan kendisine ait farklı frekanslara sahiptir. Dizayn sadece renk değildir, mobilya değildir; dizayn psikolojik durumlarla bağlantılıdır. Dizayn bir hayattır.

Amirali Bey, siz mimarlığın şifresini nasıl çözdünüz?

Günümüz mimarlık anlayışının dı­şında farklı bir vizyona sahip olduğu­mu düşünüyorum. Çünkü ben şifreyi çözüyorum, mekanı biliyorum, mekanı hissediyorum, renkleri hissediyorum. Ben her rengin tadını biliyorum. Tasa­rımlarımda da, rengin gücüne inanıyo­rum. Çünkü, mekana ve zamana göre doğru rengi bulabilmek ve hissedebil­mek, bu işin püf noktasıdır.

“SEÇMEK, YETENEKTİR.”

Peki, tasarımlarınızda özel renkler kullanıyor musunuz?

Bu değişkenlik gösteriyor aslında. Çünkü o ana özel, koşula özel, insana özel renkler vardır hayatta... Aslında her seferinde kendi rengimi yaratıyorum.

YENİLENİYORUZ”

Bugünlerde yeni bir isimle işlerinize devam eden bir geçiş döneminizdesiniz. Bu duruma yenilenme süreci olarak adlandırabilir miyiz?

Hayat, her zaman olumlu yada olumsuz, değişim ve gelişim içeriside silkelendiğini düşünüyorum. Özellikle bu dönemlerde fazlasıyla hissetmekteyiz,maalesef ki.. Kendi açımdan ise hayatımda yaşadığım bu sürecin olumlu etkileriyle arındığımı hissediyorum.Kurucu ortağı olduğum şirketi kapatarak kendi ismimle ve ekibimle dinamik, yenilikçi tavrımızla işlerimize devam etmekteyiz. Bu etkiyle kabuk değiştirdiğim bir yenilenme dönemi olarak adlandırabiliriz.

Amirali Asbaghi - AA Stüdyo İç Mimarlık

Instagram: 

amiraliasbaghi

aa.studiodesign

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 07.07.2020 15:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.