Klinik Psikolog Pelin Öztaş - Röpörtaj

Klinik Psikolog Pelin Öztaş ile Travma üzerine yaptığı çalışmalarda kullandığı yöntemler.

22 Ekim 2020 Perşembe 14:49
5526 Okunma
Klinik Psikolog Pelin Öztaş - Röpörtaj

Merhabalar Pelin Hanım. Pelin Öztaş kimdir biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba. 1982 Samsun doğumluyum. Üniversiteye kadar Samsun da yaşadım. 2004 yılında çok severek okuduğum Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldum. Bir süre Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde çalıştıktan sonra yüksek lisansımı tamamlamak üzere İstanbul’a geldim. 2008 yılında Doğuş Üniversitesinde yüksek lisansımı tamamladım. Sonrasında klinik deneyimim Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesinde ve bazı özel danışmanlık merkezlerinde klinik psikolog olarak devam etti. Şu anda İstanbul Anadolu yakasında bir ofisim var. Yetişkinlerle bireysel olarak çalışıyorum. Evliyim ve 2 çocuğum var. 

Mesleki olarak yaptığınız çalışmalardan ve odaklandığınız alanlardan bahseder misiniz?

Mesleğimin erken dönemlerinde çocuk ve ergenlerle çalıştığım oldu. Fakat uzun yıllardır sadece yetişkinlerle ve bireysel olarak çalışıyorum. Travmatik yaşam olayları ve bu yaşam olayları sonucu ortaya çıkan psikolojik yansımalarıyla çalışıyorum. Kaygı, depresyon, yas, fobiler, erken dönem travmatik yaşam olayları, değersizlik, yetersizlik, öfke, başarısızlık, ihmal, güvensizlik, bağlanma sorunları, performans sorunları, kilo problemi, taciz, tecavüz, kazalar, doğal felaketler sonucunda ortaya çıkan travmalar ve performans geliştirme, motivasyon sıklıkla çalıştığım alanlar diyebilirim.

Çalışmalarınızda hangi terapi ekollerinden faydalanıyorsunuz?

Avrupa onaylı akredite EMDR Terapistiyim ve EMDR Danışmanlık/Süpervizörlük sürecindeyim. Klinik çalışmalarımda ağırlıklı olarak EMDR Terapisi uygulamakla birlikte Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi ekollerine yönelik eğitim ve çalışmalarım bulunmakta.

Peki travma çalışırken sıklıkla kullandığınız Emdr Terapisi nedir bir anlatır mısınız?

mdr Terapisi travma sonrası stres belirtilerini azalttığı araştırmalar yoluyla kanıtlanmış, Dünya Sağlık rgütü başta olmak üzere bir çok sağlık kuruluşu tarafından kabul edilen etkili bir psikoterapi yaklaşımıdır. Açılımı Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşlemleme (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).

EMDR terapisinin iyileştirici etkileri kısa sürede kendini göstermeye başlar. Sıklığı danışanın ihtiyacına ve sürecine göre ayarlanabilmesi de bir avantaj. Ard arda seanslar yapılmasın

Hepimizin beyninde iyileşmeye yönelik bir mekanizma bulunur. Emdr buna bilgi işleme modeli diyor. Bilgi işleme sistemi yaşanan deneyimleri yararlı şeylerle entegre etmek ve geride bırakabilmek için var. Yani bir nevi deneyimin sindirilmesine yardımcı oluyor diyebiliriz. Ama bazen öyle anlar vardır ki rahatsızlık düzeyi çok yüksek olduğu için bilgi işleme sistemi bozulur ve deneyimin sindirilmesi gerçekleşemez. Bunlar işlemlenememiş anılar olarak kalırlar. Bu anılar aradan uzun zaman hatta yıllar geçmesine rağmen rahatsız ederler. Hani bazen deriz ya o gün bugün gibi aklımda diye. İşte öyle.

Emdr terapisinde kişinin şimdiki şikayeti geçmişteki işlenmemiş anılarının bir sonucu olarak görülür ve o anılar sürecin içerisinde tek tek çalışılır. Kişi için rahatsız edici olan anılar Emdr Terapisi ile çalışıldıktan sonra artık rahatsız etmemeye başlar. Aslında olan şey ise şudur: zamanında işlenmemiş anıyı Emdr ile çalışarak beynin zamanında yapmakta zorlandığı, yapamadığı işlemlemeyi yapmasına yardımcı olmak. Fakat kişinin şikayetinin geçmesi için sadece geçmiş anıları çalışmıyoruz. Aynı zamanda geçmiş problemin bugüne yansıyan kısımlarını ve gelecekte olası durumlarda başa çıkabilmesinin yollarını çalışıp terapiyi o zaman sonlandırıyoruz.

Pandemi döneminde danışanlarınızın şikayetlerinin özellikle yoğunlaştığı alanlar nelerdir?

Pandemi sürecinin kendisini kişi covid pozitif olsa da olmasa da başlı başına travmatik bir süreç olarak marttan itibaren sıklıkla çalıştım diyebilirim hala da bu yönde başvurular var. Pandemi öncesinde günlük yaşamında zaten zorlanan, kaygı düzeyi yüksek olan, kişisel kaynakları, destekleri yeterince iyi olmayan kişiler bu süreçte geçmiş yükleri de tetiklendiği için psikolojik olarak daha fazla zorlandılar. Bunun yanı sıra öfke problemi, ölüm kaygısı, belirsizlikleri tolere edememe, kontrolle ilgili meseleler, geçmişteki travmatik deneyimlerin tetiklenmesi, eş ile ilgili problemler, ev yaşamındaki sorumlulukların adil şekilde paylaşılmaması, ev işleri-iş ve aile arasındaki dengeyi sağlayamamak ve beraberinde gelen çaresizlik hisleri bu süreçte sıklıkla karşılaşılan problemler diyebilirim.

Danışanlarınıza özel olarak pandemi süreci ve sonrasındaki sürece adaptasyon noktasında sunduğunuz farklı yaklaşımlar var mı?

Evet var, adı RTEP (The Recent traumatic Episode Protokol). RTEP, Emdr Terapisinin travmatik olayın hemen ardına uygulanabilmesi amacıyla geliştirilmiş bir müdahale protokolüdür. Travma yaşayan kişinin motivasyonu, stabilizasyonu sağlandıktan sonra yaşanan travmatik deneyimin gerçekleştiği andan şimdiye kadarki sürecin öyküsü alınır ve rahatsız edici görüntüler RTEP protokolüyle çalışılır. Pandemi sürecinde de tıpkı diğer doğal afet, kaza, patlama vs gibi yakın zamanlı travmalar da olduğu gibi bu travmatik deneyimi danışanlarımla RTEP ile çalışıyorum.

Travmatik anıyı mümkün olan en yakın zamanda çalışmak kişinin ileride karşılaşabileceği travmaya bağlı psikolojik ve fizyolojik yansımaların önüne geçmesine yardımcı oluyor. Bu çalışmadan sonra kişi yaşadığı travma ile ilgili çok daha baş edebilir ve yaşadığı zorluğa dayanabilir hale geliyor. Bir yası var ise bu yası daha sağlıklı yaşayabilir hale geliyor.

Peki siz pandemi sürecini nasıl geçiriyorsunuz?

Bu süreçte seanslarımı çoğunlukla online olarak yürütüyorum. Gönüllülük çalışmaları ve online seansların dışındaki vaktimi ailem ile elimizden geldiğince birbirimize destek olarak geçiriyoruz. Uzun süre zaruri ihtiyaç dışında dışarı çıkmadığım için evde kendime vakit ayırarak kendime iyi gelmeye çalıştım. Online yazarlık eğitimlerine katıldım ve eğitimlerim hala devam ediyor. Bu dönem uzun süredir aklımda olan kitabımı yazmak için daha çok vakit ayırabildiğim bir dönem oldu. Boyaları renkleri her zaman çok severdim, bu süreçte daha çok temas ettim. Bitkileri çok severim, evdeki bitkilerimle toprakla fazla vakit geçirmeye çalışıyorum, bitkilerim ve ihtiyaçlarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmeye çalışıyorum. Bana iyi geliyor. Pandeminin başladığı dönemde mesle

Son olarak meslek hayatınız boyunca danışanlarınızda ilk görüşmelerde en sık duyduğunuz şikayetler nelerdir? Var mı böyle bir listeniz?

Tabi var. Şu şekilde listeleyebilirim. Hatta okuyanlar bu cümlelerin biri veya birkaçını kendilerine yakın hissediyor ve bu sıkıntılar günlük yaşamlarını etkiliyorsa profesyonel bir destek alma zamanı diye düşünebilirler.

•Öfkemi/kaygımı kontrol edemiyorum

•Ne yaparsam yapayım kendimi başarılı, yeterli ve değerli hissedemiyorum.

•Hayatın anlamı yok.

•Baş edemiyorum, en ufak bir şeyde öfkeleniyorum.

•Kendimi çok çaresiz hissediyorum.

•Hiçbir yere ait hissetmiyorum.

•Her şeyi erteliyorum.

•Kimseye bağlanamıyorum /ayrılamıyorum.

•Hiçbir yerde güvende hissedemiyorum

•Zamanımı yönetemiyorum

•Her şeyde kendimi suçluyorum.

•Kendime vakit ayıramıyorum.

•Kedi/köpek/uçak vs fobim var. Korkuyorum.

•Kendimi sevmiyorum/kendime güvenmiyorum.

•Yalnız hissediyorum.

•Bir türlü şeçim yapamıyorum.

•Kilo veremiyorum.

•Tüm kontrollerimi yaptırdım doktorlar bir şey yok dedi. Ama…

•Mükemmel olmalıyım.

•Hayır diyemiyorum

•Yakınlığın mümkün olmadığı ilişkiler seçiyorum.

•Annem e/babama benzeyen kişileri seçtiğimi fark ettim.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 22.10.2020 16:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24