Hüsnü Ayık Özel Bakım Merkezi

Türkiye Omurilik Felçliler Derneği genel başkan yardımcısı Semra Çetinkaya ile omurilik felçli bireylerin yaşamlarına dair kısa bir röportaj gerçekleştirdik.

22 Ekim 2020 Perşembe 17:06
1081 Okunma
Hüsnü Ayık Özel Bakım Merkezi

Türkiye Omurilik Felçliler Derneği genel başkan yardımcısı Semra Çetinkaya ile omurilik felçli bireylerin yaşamlarına dair kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisi Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ne bağlı, Hüsnü Ayık Özel Bakım Merkezi hakkında bilmediğiniz ve merak
ettiğiniz tüm soruları cevapladı.

Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği’ni bize kısaca anlatır mısınız?

Merhaba. 1998 yılında Türkiye omurilik felçlileri derneğini kurduk. Derneğimiz kamu yararına hizmet veren bir dernektir. Başta omurilik felçlilerinin olmak üzere tıbbi, mesleki ve ekonomik sorunlarının çözülmesi ile ilgili birçok ulusal ve uluslararası projeleri eş zamanlı gerçekleştirmekteyiz. Aynı zamanda 81 ilde hizmet vermekteyiz.

Hüsnü Ayık Özel Bakım Merkezi nasıl kuruldu?

Bakım merkezimiz 13 yıl önce kuruldu. Hikâyesi şöyle; Derneği yeni kurduğumuzda bir telefon geldi. Telefonu ben açtım ve cevapladım. Cerrahpaşa Tıp Fakültesinden bir doktordu ve kendisi şunları söyledi. Siz omurilik felçlileri derneğisiniz şu anda hastanenin bahçesinde bir omurilik felçlisi bayanı eşi terk etti dedi. Kocası kadını seni tedavi ettireceğim gerekçesiyle İstanbul’a getirmiş ve burada yalnız bırakıp gitmiş. Şimdi biz daha küçük bir derneğiz, kimse bizi tanımıyor. Kadının ismi Nejla’ydı. Gidip kendisini aldım ancak benim evim ufaktı ve kendisini misafir etmekte çok zorlandım. Daha sonra kadın sığınma evlerini aradım, mor çatıyı aradım ama hiçbir yerde Nejla’nın kalabileceği erişime uygun bir bakım merkezi yoktu. Fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi hastanesinin başhekimiyle artık yakın dostluğumda oluşmuştu. Kendisini bir süre fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi hastanesi misafir etti.

Daha sonra bu bize bir ilham kaynağı oldu ve omurilik felçlilerinin bakımlarının sağlayabilecek bir merkez yapılması gerektiği fikrine vardık. Bunun için çok çabaladık. Derneğimizi tanıyan bir bağışçımız rahmetli Hüsnü Ayık Beyefendi, kendisinin Beylikdüzü Gürpınar'da bir arsası olduğunu ve bu arsayı bize bağışlayarak üzerine istediğimiz yapıyı yapabileceğini söyledi. Ve bu yapıyı yaparak bize teslim etti. Bundan sonrası için iç donanımını tamamlamak üzere büyük çabalar gösterdik.

Buraya nakit ihtiyacını nasıl karşılıyorsunuz?

Derneğimizin geliştirdiği projeler çerçevesinde elde ettiğimiz gelirlerle, bazı sanatçıların katılımıyla gerçekleştirdiğimiz gecelerden elde ettiğimiz paralarla, sanatsal faaliyetlerle, katıldığımız maratonlarla, toplumsal bağışlar ve internet bankacılığından elde ettiğimiz gelirlerle bunu başardık.

Tabii ki bu arada rahmetli Hüsnü Ayık Bey’e dualarımızı devamlı yolluyoruz. Bizce cennetin en güzel yerindedir.

Bakım merkezinde kaç kişi kalıyor?

Bakım merkezimiz 22 yataklıdır ve şu anda 18 arkadaşımızın burada bakımı yapılmaktadır. Bakım merkezimizde bir odamızı Türkiye’nin muhtelif yerlerinden İstanbul’a muayene ve ameliyat için gelecek olan engelliler için boş bekletiyoruz.

Hangi prosedürlerle bu kişileri seçiyorsunuz?

Daha önceden bilim kurulumuz tarafından istediğimiz evraklara bakılarak sosyal incelemesi yapılıyordu. İstanbul’da ise bizzat evlerine gidiliyordu. Şimdi kurum müdürümüz sosyal incelemesini yapıyor ve yönetim ile birlikte karar veriyor.

Bakım merkezinin giderlerini nasıl karşılıyorsunuz?

Bakım merkezimizde psikolog, fizyoterapist, aşçı, özel bakım elemanları dahil bütün personel şefkatli yaklaşımlarıyla sakinlerimize hizmet veriyor.
Buranın oldukça yüksek bir gideri var ve biz her ay bunu temin etmek zorundayız. Devletin sadece bize vermiş olduğu katkı burada kalan engellilerin evde bakım maaşlarının biz alıyoruz ama tabii ki bu çok yetersiz. Onun dışındaki bütün giderleri yine Derneğimizin projelerinden elde ettiğimiz gelirlerle ve toplumsal bağışlarla halletmeye çabalıyoruz.
Hepimizin bildiği gibi bu koronavirüs belası bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomiyi oldukça etkiledi. Dolayısıyla toplumsal bağışlar bir hayli düştü. Ama biz yine de yıkılmıyor, desteklerimize güveniyor ve onların ellerini bizim üzerimizden çekmeyeceğini umut ediyoruz. Ayrıca aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından da denetleniyoruz.

Türkiye’de nerelerde böyle bir bakım merkezi var?

Avrupa’da ve Türkiye’de bakım merkezimiz tek.

Hüsnü Ayık Özel Bakım Merkezi hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir?


Türkiye’de tek olan bakım merkezimizi kurduğumuzda her ilde sadece omurilik felçlerine hizmet veren bakım merkezi olmasını çok arzu ettik ancak hala tekiz.
Hayal ettiğimiz bir yer kurduk. Bu merkezde tekrar hayata bağlanan sakinlerimizde oldu. Mesela memurluk sınavını kazanan arkadaşlarımız oldu. Birbirine âşık olup evlenen arkadaşlarımız oldu. Onlar ayrıldılar onların yerine başka ihtiyaç sahibi sakinlerimiz oldu. Bende bir trafik kazası sonrasında omurilik felçlisi olmuş bu birey olarak söylüyorum ki, bakım merkezimiz benim için çok değerli.

Hesap adı: Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği

Banka adı: T.C Ziraat Bankası

Şube adı-kodu: Atrium - 1672

Hesap numarası: 11366055 - 5001

IBAN No: TR16 0001 0016 7211 3660 5550 01

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 22.10.2020 17:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.