Göz Tembelliği Tedavi Edilebilir Mi? - Dilek Abul

Göz Doktoru Op. Dr. Dilek Abul "Göz Tembelliği Tedavi Edilebilir Mi??" başlıklı yazısı ile sizlerle...

22 Haziran 2020 Pazartesi 14:53
1314 Okunma
Göz Tembelliği Tedavi Edilebilir Mi? - Dilek Abul

Göz tembelliği ne yazık ki hem aile hem de çocuk için talihsiz bir durumdur. Erken tanı ile tedavisinin mümkün olduğu bu rahatsızlık için çocuklarda rutin göz muayenesi son derece önemlidir. Ileri derecede göz bozukluklarında çocuk, yakını çok bulanık görüp iyi ve net görmeyi öğrenemediğinden göz tembelliği gelişebilir. Ayrıca iki göz arasındaki numara farkı fazla olduğunda, iyi gören göz kullanılıp daha yüksek numaralı ve daha az gören gözün bulanık görüntüsü beyin tarafından kullanılmamayı tercih edildiğinden o göz tembel kalabilir. Doğumsal katarakt gibi görme aksını kapatan hastalıklar ve şaşılık da tedavisi geç kalındığında ileri düzeyde göz tembelligi ile sonuçlanabilir.

Ben çocuklarında göz tembelliği tespit ettiğim anne ve babalara durumu 9 yaş sonrasında gözlük de takılsa, kontakt lens kullanılsa da, ameliyat ile numaralardan kurtulunsa dahi bir gözün asla tam görememe durumu olarak izah ediyorum. Hasta olarak karşımda duran çocuğa ise "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?"diye soruyorum. Çocuğumuzun da durumun ciddiyetini anlaması ve tedavimize dahil olmasını sağlamak için "İleride eğer pilot olmak istersen bu nedenle maalesef olamayabilirsin. Ama dediklerimi yaparsan biz bu hastalığı beraber tedavi edebiliriz." diyorum.. Göz tembelliğinde ailenin işbirliği herşeyden önemlidir. 

Düzenli aralıklarla takip edilmesi, kapama tedavisini uygun sürede ve doğru yapıp yapmadığının kontrolü de çok önemlidir. Çünkü göz tembelliği ile mücadele çocuk, aile ve göz hekimi için uzun soluklu bir maratondur. Herkes üzerine düşeni yaptığında ise başlangıçta % 40 bile göremeyen gözün takiplerde görmesinin %100 e çıktığını görmek pediatrik oftalmoloji ile ilgili biz göz hekimleri için son derece mutluluk vericidir

Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi
Telefon:
0212 322 56 60 / 444 55 44
Mail: [email protected]
Instagram: opdrdilekabul

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 22.06.2020 15:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24