Dünya Kahve Gününüz Kutlu Olsun!

Dünya Kahve Örgütü tarafından "Dünya Kahve günü" olarak ilan edilen 1 ekim gününüz kutlu olsun!

01 Ekim 2021 Cuma 14:44
476 Okunma
Dünya Kahve Gününüz Kutlu Olsun!

Kahve nasıl elde edilir, neyin nesidir bu kahve?

Kahve 'coffea' cinsinde yer alan bir ağaç ve bu ağacın meyve çekirdeklerinin kavrulup öğütülmesi ile elde edilir. Kahvenin kökeninin nereden geldiğine ve nasıl keşfedildiğine dair birçok farklı hikaye ve efsane bulunuyor.

Kahveyle nasıl tanıştık?

Kahvenin topraklarımıza gelişiyle ilgili pek çok rivayet mevcut. Örneğin Kâtip Çelebi, 1543 yılında gemilerle İstanbul’a kahve geldiğini ve İstanbul ahalisinin kahveyle tanıştığını kaydediyor. 

Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırma Derneği’ne göre de Yemen Fatihi Özdemir Paşa’nın sefer dönüşü İstanbul’a bir miktar kahve getirdiği rivayet ediliyor. Tabii kahve İstanbul’da Arap uygulamalarından ayrışıp, kavrulma derecesi, pişirilmesi ve sunulmasıyla bugünkü Türk kahvesine dönüşüyor. 

Başka bir hikayede de kahvenin 1554 yılında Suriyeli iki girişimci tarafından İstanbul’a getirildiği söyleniyor.

Zamanı, mekânı, kaynağı hakkındaki bilgiler kesin olmasa da; kahvenin 1500'lü yıllarda Yemen’den yola çıktıktan sonra Cidde’ye, ardından Süveyş ve Mısır’a, oradan da gemilerle başta İstanbul olmak üzere İzmir, Selanik, Payas, Yafa, Akka, Trablusşam, Sayda ve Antalya gibi diğer Osmanlı şehirlerine de ulaştığı biliniyor. 

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI

40 yıllık hatrı bulunan Türk kahvesinin sağlığa faydaları saymakla bitmiyor.

Diyetisten Miray Bozdoğan'a göre içerisinde belirli oranla kafein, antioksidan ve niasin içeren Türk kahvesi Tip 2 diyabet, Parkinson gibi birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olurken, vücuttaki toksinlerin de atılmasını sağlıyor.

Türk kahvesi sade olarak tüketildiği zaman sıfır kaloridir ve ayrıca diyet yaparken de açlık hissini bastırır ve fazla kalori alımını engeller. Ayrıca metabolizmayı da hızlandırır.

Özellikle spor öncesi içilen bir fincan sade Türk kahvesi spordaki enerjinizi artırır ve odaklanmanızı sağlar böylece daha fazla kalori harcanmasını sağlayabilir.

Türk kahvesini diğer kahve çeşitlerine kıyasladığımızda düşük kafein oranına sahip olmasıyla da tercih etme nedenlerimizdendir. Sağlıklı beslenme programlarında süt ile yapılan Türk kahvesi diğer yüksek kalorili kremalı kahvelere göre hem sağlıklı hem de tok tutucu bir ara öğün olarak güzel bir alternatiftir.

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24