AVİOFOBİ HOBİNİZ OLSUN

06 Mayıs 2019 Pazartesi 15:30
1078 Okunma
AVİOFOBİ HOBİNİZ OLSUN

Merhaba sevgili Göktürk Dergisi okurları, bu sayıda sizlerle ilk kez buluşuyorum. Yeni havalimanından yaptığım ilk uçuşta aklımdaydınız. Ben de ilk buluşmamızı uçuş keyfine dönüştürmek istedim…

Yaşam kalitenizi düşüren kaç korku olabilir ki… Keyfinizi kaçıran bir korkuya teslim olmaktan bahsediyorum.. Uçuş korkusu “aviofobi”… Korku, bizi tehlikelere karşı uyaran yaşamsal bir mekanizma olsa da hepimizde ayrı ayrı çalışır.

Uçuş korkusunun özellikleri normal korkulardan daha farklıdır. Korkunuz gayet belirgin, şiddetli ve hatta ısrarcı özelliklere sahiptir. Öğrenilmiş bir korku türüdür. Nedenleri mantıklı ve mantıksız birçok sebebe dayansa da içeriği kişiden kişiye değişebilir. Mutlaka bir uçak kazası yaşamanız gerekmez. Bunu bir filmde izlemiş, bir kitapta okumuş, başkasının kötü bir tecrübesini dinlemiş olabilirsiniz. Ancak artık her şey hafızanızda kayıtlıdır.

Amigdala hayatınızdaki her şeyi, ilk kez deneyimlediğiniz o anda, sorgusuz sualsiz tüm duygularınızla beraber kaydeder. Bu olumsuz kayıtlar uçmayı düşündüğünüzde, havaalanına geldiğinizde, uçağı gördüğünüzde basamak basamak endişeden anksiyeteye dönüşür. Bir başkası için keyif olan uçuş, sizin için korkunç bir hale gelmiştir. Hissettiğiniz korku, amigdalanızda savaş ya da kaç komutuna dönüşür.

Açıklaması bu kadar basit gibi görünse de aviofobi, kendi kendinize üstesinden gelebileceğiniz sıradan korkular sınıfında değildir. Hatta kişilik özelliklerinizde biraz mükemmeliyetçilik varsa, bazen kontrolü başkalarına bırakmakta zorlanıyorsanız fobiniz gayet güçlü hale gelebilir. Hava yolu ile seyahat hakkında okuyacağınız rahatlatıcı açıklamalı yazıların etkisi de kısa sürer.

İş hayatınıza, kariyerinize ve yaşam konforunuza set çeken bu korkudan kaçmak yerine onu keyifli bir hobiye dönüştürelim.

Uçuş korkunuzun durumunu beraber inceleyelim.

Havaalanına geldiğinizde, uçağı gördüğünüzde ve ya uçağa bindiğinizde aşağıdaki duygu ve durumlardan hangilerini yaşıyorsunuz? Yaşadığınız durum veya duyguya 1 ile 10 arasında bir puan verin.

Vazgeçmek için bahaneler bulmak

Sıcak / ateş basması

Yüzün kızarması

Ellerde terleme / titreme

Bacaklarda halsizlik / titreme

Durup kalmak / dizlerinin bağının çözülmesi

Çok kötü şeyler olacak hissi

Baş dönmesi / sersemlik

Kalp çarpıntısı

Nefes alamama

Sonucunuz 50 puan ve üzeriyse destek alma zamanınızın geldiğini belirtir.

Önce kendinize güvenin ve kararlı olun. Alacağınız destekteki adres ve yöntemi iyi araştırın. Her ne kadar ilaç, hipnoz, EMDR ve bilişsel davranışçı terapiden olumlu sonuç almış birçok insan olsa da hangisinin size uygun olduğunu seçmek kolay.

Ben her konuda deneyime önem verip, sonuç odaklı çalıştığım için, bu korkudan kurtulmanın yollarını deneyimlemiş birçok danışanın, en memnun kaldığı programı önereceğim. Adını dünya çapında bir marka haline getirmiş olan Türk Hava Yollarının 2 gün süren “uçuş korkusunu yenme programı”. Program hafta sonu iki gün olarak planlanıyor.

Uçuş ve uçaktan korkan, hatta sizin korkunuzdan daha farklı korkuları da olan (bir korku bir diğerini tetikleyebilmektedir uçuş korkusuna yükseklik korkusu da eşlik edebilir) katılımcılara özel bir eğitim veriliyor. Deneyimli bir pilot tüm olasılıkları ve uçağın kontrolünü anlatıyor. Teknik eğitmen tüm teknolojik gelişim ve sorabileceğiniz diğer her şey için sizinle beraber. Kabin eğitmeni pilotaj ve teknik açıklamalarını yaptıktan sonra psikiyatrist ve ya psikologla beraber uçuş korkunuzu yeniden değerlendiriyorsunuz.

Ertesi gün, tam kapsamlı bir simülatörde (mock-up) uçuşun her olasılığını uzman bir ekiple deneyimliyorsunuz. Türbülans artık korku olmaktan çıkıyor. Son olarak gerçek bir uçuşla program sonlanıyor. İstanbul – Ankara gidiş ve Ankara – İstanbul dönüş uçuşu da aynı gün gerçekleşiyor. ( https://akademi.thy.com )

Bir hafta sonunda fobiniz hobiye dönüşüyor. İster iş seyahati isterseniz yeni yerler görme isteğiyle yapacağınız yolculukta zaman kısalsın. Siz de uçmanın keyfini ve konforunu yaşayın.

Mutluluktan uçacağınız bir başka yazımda görüşmek üzere kendinize iyi bakın. Sevgilerimle.

Berrin ÇELİKEL
Psikolog

[email protected]
0531 552 50 04

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24