Art Deco ve Luxury Modern Stiller- Alkım Işık

06 Mayıs 2019 Pazartesi 15:24
2417 Okunma
Art Deco ve Luxury Modern Stiller- Alkım Işık

Merhaba sevgili Göktürk Dergisi okurları

Bu sayıdaki konumuz, Art Deco ve Luxury Modern Stiller olacak. Hadi başlayalım. J

Art deco ve luxury modern stiller; genellikle “klasik” olarak tabir ettiğimiz eski dönemlerin mobilya ve iç dizaynlarını çağrıştırır. Birbirine çağrışım yapan bu iki stilden art deco’ yu ayrı bir yerde tutarsak günümüze daha modernleşerek, yeni materyallerle ve daha dinamik formlarla şuanki halini almıştır.

Son zamanların klasik ve lüksü bir arada severler tarafından tercih edileni olsalar da; çoğunlukla ticari mekânlarda, özellikle 5 yıldız ve daha üst segment otellerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadırlar. İhtişamı, zenginliği ve lüksü temsil etmeleri otel mimarisinde tercih edilmelerinin başlıca sebebidir.

Art Deco Stil 1920’ lerde Paris’ te doğmuş ve diğer tarihe gömülmeye mahkum olmuş akımlara nazaran günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Modernizmin modaya dönüştürülmüş biçimini oluşturan Art Deco, tasarımları arasında elle yapılmış lüks eşyaların yanı sıra, seri üretim malları da bulunuyordu. Her iki durumda da amaç, refah ve incelmiş bir beğeni düzeyini simgeleyen, gelenekselin dışında ve şık bir estetik yaratmaktı.

Bu üslubun ayırt edici özellikleri, çoğu zaman akışkan bir çizgiselliğin egemen olduğu yalın ve saf biçimlerin, geometrik ya da doğal biçimlerden stilize edilmiş bezemelerin, olağanüstü çeşitlilikte ve çoğu zaman da pahalı malzemelerin kullanılmasıdır. Bunlar yeşim, gümüş, fildişi, obsidiyen, krom, necef gibi doğada bulunan maddeler olabildiği gibi, plastik ve özellikle bakalit, morötesi cam (vita-glass), betonarme gibi insan yapımı malzemeler de olabilir. Art Deco yapıtlarında seri üretime az rastlanır.

Genellikle koyu rengin hakim olduğu ortamlarda zümrüt, yakut, safir, altın gibi renklerin vurgulandığı mobilya ve aksesuarlarla bu dekorasyon stilini farketmemek imkansızdır. Materyal olarak kadife kumaş, pirinç, dayanıklı metal, mermer ve işlenmiş doğal ahşap bu stilde vazgeçilmezlerdendir.

Luxury Modern Stil Bu stil tamamen günümüz akımıdır. Bir tarihçesi yoktur. Klasik stillerdeki sevdiğimiz mermer, pirinç, deri gibi zengin ve doğal görünümlü metaryallerin günümüz minimalist sade çizgisiyle harmanlanması sonucu ortaya çıkmıştır. Klasik – modern tabiri kulağa çelişkili gelirken, luxury modern stil tam ifade edilmek isteneni vermektedir. Yani klasik tarzdaki göz yoran, abartılı, oymalı, varaklı, eskilerden kopamayan detayları aradan çıkartıp; modernliği, sadeliği ve zengin, kaliteli materyalleri bir arada istiyoruz. İşte bu stil de bu konuda tam anlamıyla derdimize derman oluyor.

Her iki tarz da birbirini çağrıştırsa da, art deco daki o bildik asla modası geçmeyen mobilyalardaki klasikleşmiş detaylarla luxury modern tarzdaki mobilyaların sade geometrik çizgisi birbirinden net şekilde ayrılıyor.

Genellikle restourant, mağaza, ofis, hotel gibi mekanlarda karşımıza çıkan bu iki stil bize konforu ve ihtişamı bir arada sunarak etkisi altına alıyor.

Alkım Işık

İç Mimar

@alkiminteriordesigner

Örnekler(konuyla ilgili resimlerin alt açıklamaları):

Clinimed – Beauty Clinic (luxury design - Alkım Işık)

Yemek Odası (luxury design - ArtDesign)

Wall lamps (luxury design)

Yatak odası 1-2 (luxury design)

Oturma odası (luxury design)

Banyo (art deco)

Oturma odası (art deco – artdesign)

Çalışma odası (art deco – visionnaire)

Berjer (art deco)

Restorant (art deco)

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.