Özel Gereksinimli Çocukların Öğretmeni Farah Ayşe Şahin ile gerçekleştirdiğimiz röportaj sizlerle...

Farah Ayşe Hanım sizi biraz tanıyabilir miyiz?

Elbette, Ben Farah Ayşe Şahin. Üniversitede Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünden mezun olduktan sonra kariyerime özel gereksinimli çocuklarla çalışarak başladım. Bölümümü okurken kedimi geliştirmek adına çeşitli kurumlarda gözlemci olarak gönüllü çalışmalarda bulundum. Bu da mesleğimde kendimi daha çok geliştirmemi sağladı. 4 yıl Gelişim Bahçesi Çocuk Eğitim ve Danışmanlık Merkezinde çalıştıktan sonra kendi danışmanlık yerimi Gelişim Dünyası Çocuk Eğitim ve Danışmanlık Merkezini 2019 da kurdum. Çalışmalarımı meslektaşım ve aynı zamanda erkek kardeşim Ümit Şahin ile beraber sürdürmekteyim.

Çocuk Gelişimi ve özel çocuklar için danışmanlık yapmaya ne zaman karar verdiniz?

Aslında çocuklara olan düşkünlüğüm ile başladı, çocukken halamın çalıştığı rehabilitasyon merkezine sıklıkla giderdim ve çocuk gelişimi ve özel eğitim öğretmenlerinin yaptığı kutsal işe gıpta ettim. Çok sabır gerektiren ve sevilmeden yapılamayacak bir iş. Her gelişim basamağının ve her becerinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyorsun. Bir otizm spektrum bozukluğu olan çocuk gözlerinin içine bakmayı öğrendiğinde dünyalar senin oluyor.

Özel eğitime ne zaman başlanmalı?

Erken tanı ve erken eğitim çocuk için önemli bir ilke.. Çocuk eğitimini kile benzetirim. Kil yaşken şekil alır ve zaman geçtikçe katılaşır. Çocuk eğitimini bunun gibi düşünebiliriz. Zaman geçtikçe katılaşmadan eğitime başlanmalı…

Pandemi süreci özel gereksinimli çocukların eğitimini olumsuz olarak etkiledi mi?

Benim ekibim aynı zamanda kurum kimliği ile ev seanslarına gittiği için bu süreci çok zor atlatmadık. Gerekli tedbirleri alarak elbette elimizden geldiğince çalışmaları sürdürdük. Aşısız, nöbet riski olan çocuklarımızda ekstra hassasiyet göstererek gerektiğinde çalışmalara ara verdik.

Sadece özel gereksinimli çocuklarla mı çalışıyorsunuz? Hangi tanılarla çalışıyorsunuz?

  • Sağlıklı çocuklarda da gelişim takibi yapmaktayım.
  • Yaygın Gelişimsel Bozukluk (otizm spektrum bozukluğu, asperger sendromu)
  • Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite bozukluğu
  • Özgül öğrenme güçlülüğü
  • Davranış ve uyum problemleri (tik, parmak emme, tırnak yeme, saldırganlık, kaygı bozukluğu)
  • Üstün yetenekli ve Üstün Zekalı Çocuklar
  • Serebral palsy
  • Gelişim gerilikleri
  • Genetik Hastalığa bağlı gelişim gerilikleri
  • Down Sendromu

Aileler size nasıl ulaşabilir?

Gelişim Dünyası sayfamda iletişim numaram ve mail adresim [email protected] dan ulaşabilirler. Ayrıca çarşamba günleri Uzm. Dr Pınar Karedeniz Kliniğinde de değerlendirme alıyorum oradan da ulaşabilirler.