Dolar, Rekorunu Tazeliyor!

Dün TCMB'de yapılan toplantıdan sonra faiz kararını düşürmek için verilen karar beklenildiği üzere dolar kurunu kötü etkiledi.

24 Eylül 2021 Cuma 14:42
528 Okunma
Dolar, Rekorunu Tazeliyor!

TCMB politika faiz oranını yüzde 19'dan yüzde 18'e düşürdü. Merkez 6 ay sonra faizi değiştirirken karar metninde, "TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir." ifadeleri kullanıldı.

Piyasa beklentileri faizde değişiklik olmayacağı yönündeydi.

TCMB Para Politikası Kurulu(PPK) toplantısının ardından yapılan  açıklamaya göre, haftalık repo faizi yüzde 19'dan yüzde 18,0'e indi.

TCMB, önceki 5 toplantısında da beklentilere paralel olarak faizi sabit bırakmıştı.

Daha önce de haberlerimizde bahsettiğimiz gibi Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketinin sonuçlarında enflasyon beklentisi yıl sonu için yüzde 16,74, 12 ay sonrası için yüzde 12,94 iken 24 ay sonrası için yüzde 10,71 seviyesinde bulunuyor.

TCMB'nin enflasyon beklentisi ise 2021 yıl sonu için yüzde 14,1, 2022 yıl sonu için yüzde 7,8 seviyesinde bulunuyor.

TCMB'nin bir sonraki toplantısı 20 Ekim'de gerçekleştirilecek.

"MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ İNDİRİMİ SÜRPRİZ OLMAYACAK"

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile birlikte kredi faizlerinde indirimlerin gerçekleşeceğine değinen İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sefer Şener önümüzdeki aylarda faiz indirimlerinin sürpriz olmayacağını söyledi

Son dakika... Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

(Enflasyon hakkında) Temel sebep şu önceki hafta içinde Alman iş insanların katıldığı toplantıda Merkez Bankası Başkanı manşet enflasyondan 19,25'lik enflasyondan ziyade çekirdek enflasyon vurgusu yaptı. Çekirdek enflasyon zaten 3-4 puan altında. Merkez Bankası'nın manşet enflasyonla ilgili beklentisi 14,1 seviyesinde. Uluslararası kuruluşlara bakıyoruz. En yüksek olan 15,30'lar civarında. 150 baz puanlık bir marj var gördüğümüz kadarıyla. Merkez Bankası'nın yıl sonuna kadar 100 baz puan daha indirim yapması sürpriz olmayacak. Beklentiler ışığında söylüyoruz.

Bundan sonraki aşamada farklı yöne evrilirse enflasyon beklentisi Merkez Bankası ve uluslararası kuruluşların beklediği gibi aşağı yönlü devam ederse tekrar gündeme gelecektir. Yıl sonuna kadar 200 baz puan sürpriz olamayacak. Merkez Bankası bunu özellikle değerlendirmiş.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 25.09.2021 13:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.