Boşanma davalarında genellikle karşılaştığımız en önemli ve en problemli husus müşterek çocuğun velayetidir. Ebeveynlerde bu husus da anlaşamamakta ve hakim tarafından müşterek çocuğun kimde kalacağına karar verilmektedir.

Hakimin karar verirken dikkat ettiği en önemli husus ‘’çocuğun üstün menfaatidir.’’ Hakim ortak çocuğun velayetinin kime verileceği hususunun tespitinde anne ve babanın yaşam tarzlarını, standartlarını, çocuğun gelişimi ve bakımı için uygun olup olmadıkları konularında değerlendirir.

Aynı zamanda uzman pedagogdan görüş alınır ve ayrıca çocuğun fikri de alınarak mahkemece velayete ilişkin değerlendirme yapılır.

Tarafımıza en çok sorulan sorulardan biri ‘’Eşim boşanma davasında kusurlu, çocuğun velayetini ben alabilir miyim? , Eşim beni aldattı, çocuğun velayetini ben alabilir miyim ?’’

Velayet hususunda karar verilirken boşanan eşlerin boşanmada kusurlu olup olmadıkları çok da önemli değildir. Sadece vesadece çocuğun menfaati ön planda tutulur. Hakim çocuğun eğitimi, bakımı ve yetiştirilmesi hususlarını göz önünde bulundurarak velayet hususunda karar verilir.

Eşim beni aldattı velayeti kesin ben alırım gibi söylemler aslında doğru bilinen yanlışlara birer örnektir. Boşanmaya sebep olan etkenler, velayetin belirlenmesi noktasında bir etken değildir diyebiliriz.

Müşterek çocuğun velayetini kaybetmek çocukla hiçbir şekilde kişisel ilişki kurulamayacağı anlamını taşımaz. Medeni kanuna göre hakim ebeveynlerin müşterek çocukla olan kişisel ilişkisini düzenler ve bir şahsi ilişki tesisi düzenler.Hakim ne zaman ve ne şekilde çocukla görüşüleceği üzerine karar verir.

Ancak verilecek bu kararın babalık- annelik duygularını tatmine elverişli olması, çocuk yönünden de anne- baba sevgisini tatmaya elverişli olması gerekir. Peki velayet nasıl sona erer? Bu husustan da çok kısa bahsedelim ;
Velayet hakkı çocuğun ergin olması, velayet hakkına sahip olan tarafın ölmesi, velayet hakkının kaldırılması, boşanma halinde velayet hakkının bırakılmaması durumlarında sona erer.

Boşanma davası sonucunda velayet kendisine verilmeyen taraf; değişen hayat koşulları sebebi ile çocuğun ihtiyaçlarında meydana gelen değişiklikler sonucu ya da velayet hakkının iyi kullanılmadığı hatta kötüye kullanıldığı gibi gerekçelerle velayet davası her zaman açabilirsiniz.Bu süreçte bir avukattan yardım almanızı öneririz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24