Göktürk Dergi ve Gazetesi

İstanbul Seçimleri Tekrarlanacak!

GÜNDEM

YSK'nın kararıyla İstanbul Seçimleri tekrarlanacak!

Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüsü Ömer Çelik; dün gece yaptığı açıklamalarda "İstanbul gibi bir kentin yönetilmesinde bundan sonrasıyla alakalı daha berrak bir tablonun ortaya çıkması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Seçimlerde neler tekrar edilecek? 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'ndeki şartlar ve kurallar bu seçim için de geçerli olacak; seçmen listeleri aynı şekilde güncelleme yapılmadan kullanılacak. İstanbul'da ilçe seçimleri değil yalnızca Büyükşehir Belediyesi seçimleri yinelenecek. MHP lideri Bahçeli'de yaptığı son dakika açıklamasında; "Yüksek Seçim Kurulunun kararına saygı duyuyoruz, hayırlısı olsun." ifadelerini kullandı. İstanbul'da tekrar edilecek ve 23 Haziran 2019 Pazar günü yapılacak seçimler hakkındaki tüm detaylar!

YENİLENEN SEÇİMDE İLÇELER DE TEKRAR EDİLECEK Mİ?

YSK'nın kararına göre yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak. Yani yenilenen seçimlerde yalnızca İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanlık seçimleri tekrar edilecek.

ADAY LİSTESİ DEĞİŞECEK Mİ?

31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak. 31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.

AK PARTİ'DEN KRİTİK AÇIKLAMA: "GÖRÜŞME TRAFİĞİ YOK!"

Bir basın mensubunun, AK Parti ile HDP'nin görüşeceği iddialarını sorması üzerine Çelik, şöyle konuştu:

"Bir gündem yok. Bu sadece belirli çevreler tarafından ortaya çıkartılan bir gündem. Çözüm süreci Türkiye'nin içerisindeki silahlı teröristlerin, silahlarını bırakıp ülkeyi terk etmesi süreciydi. Bunun tam tersi bir süreç işlettiler. Hatırladığınız hendek ve çukur meselelerinde Türkiye, kararlı bir terörle mücadele ortaya koydu. Dünyanın her tarafından bu terörist örgütler bu şekilde davranırken, siyasi partiler daha çok siyasal katılımı ve demokratik meşruiyeti önemseyen bir tutum içerisinde olurlar.

Maalesef bahsettiğiniz parti çoğu kez terör örgütünden daha ileri birtakım söylemler kullanmıştır. Hatta demokrasiden, çoğulculuktan ve hukuktan bahsediyorlar ama her seferinde sadece terör örgütünün önünü açmaya çalışan, terör örgütünün eylemlerini meşrulaştırmaya çalışan, bu kadar cana kıymış olan bir örgütü, terör örgütü kabul etmemek gibisinden bir tutumu da ortaya koyan bir davranış sergiliyorlar. Dolayısıyla öyle bahsettiğiniz görüşme trafiği, mekanizması yoktur. Bu yorumları ben de okudum.

Terörle mücadele konusunda kararlı olduğumuzu ifade etmek isterim. Terörle mücadele konusunda sadece kararlı olmak değil, aynı zamanda siyaset alanında gerek söylem olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin üniter yapısına, gerekse güvenlik güçlerine karşı kullanılan ve terör propagandası olan birtakım davranışlarla da ciddi bir mücadele içerisinde olduğumuzu ve bu mücadeleyi sürdüreceğimizi ifade etmek isterim."

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararı hakkında, AP Haber Ajansına açıklama yaptı. İstanbul seçimlerinin yenilemesine ilişkin kararı memnuniyetle karşıladığını belirten Altun, "Verilen karar, AK Parti tarafından, 'seçmen kayıtlarının sistematik biçimde tahrif edilmesi, sandık kurullarının oluşturulmasına dair kanunların ihlali ve oy sayımında yapılan yolsuzluklar' gibi gerekçelerle yapılan başvurunun incelenmesi sonucunda ortaya çıkmıştır." değerlendirmesinde bulundu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.