Göktürk Dergi ve Gazetesi

28. Dönem Milletvekili Seçimleri için CHP'nin milletvekili aday listesi belli oldu!

GÜNDEM

14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için partiler, milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti. Bu doğrultuda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili aday listesi de merak edilenler arasında yerini aldı. İYİ Parti ile yapılan fermuar sistemi kapsamında, 16 ilde ortak aday çıkartılıyor. CHP listelerinde İYİ Parti, DEVA, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve TDP'den adaylar da yer alıyor. CHP milletvekili aday listesi il il ve tam liste olarak duyuruldu.

28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için partiler milletvekili aday listesini YSK'ya ulaştırdı. CHP'nin milletvekili aday listesi de günün en çok merak edilen haber başlıkları arasında bulunuyor. İYİ Parti ile yapılan fermuar sistemi kapsamında 16 ilde ortak aday çıkartılıyor. Bu 16 ilin 9’unda CHP listelerinden girilecek, diğer 7 ilde ise İYİ Parti listelerinden seçime girilecek. Öte yandan CHP’de 17 MYK üyesinden 6 isim de listede yer almadı. Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de CHP’nin Erzincan’dan birinci sıradan adayı oldu. Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Konya, Bursa, Adana, Diyarbakır, Trabzon, Ankara, İzmir ve İstanbul başta olmak üzere il il CHP milletvekili aday listesi netlik kazandı. Peki, CHP'nin milletvekili adayları kimler? İşte, 28. dönem milletvekili seçimleri için il il CHP milletvekili adayları tam liste...

CHP LİSTELERİNDE İYİ PARTİ, DEVA, GELECEK, SAADET VE TDP ADAYLARI

CHP heyeti, milletvekili aday listesini Yüksek Seçim Kurulu'na sundu. İYİ Parti ile yapılan fermuar sistemi kapsamında 16 ilde ortak aday çıkartılıyor. Bu 16 ilin 9’unda CHP listelerinden girilecek, diğer 7 ilde ise İYİ Parti listelerinden seçime girilecek. Öte yandan CHP’de 17 MYK üyesinden 6 isim de listede yer almadı. Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de CHP’nin Erzincan’dan birinci sıradan adayı oldu.

CHP’de 17 MYK üyesinden 6 isim de listede yer almadı. Bu isimler; Lale Karabıyık, Onursal Adıgüzel, Ahmet Akın Bülent Kuşoğlu, Muharrem Erkek, Selin Sayek Böke oldu.

HANGİ İLLERDE ORTAK ADAY ÇIKARTILDI?

İYİ Parti ile yapılan fermuar sistemi kapsamında 16 ilde ortak aday çıkartılıyor. Bu 16 ilin 9’unda CHP listelerinden girilecek, diğer 7 ilde ise İYİ Parti listelerinden seçime girilecek. CHP’nin İYİ Parti listesinden girdiği iller Gümüşhane, Bitlis, Aksaray, Yozgat, Bayburt, Muş, Çankırı olurken; İYİ Parti’nin CHP listelerinden girdiği iller ise Adıyaman, Çorum, Hakkari Erzincan, Rize, Van Batman, Bartın, Düzce oldu.

CHP listelerinde yer almayan önemli isimler; Levent Gök, Ünal Çeviköz, Mehmet Bekaroğlu, İbrahim Kaboğlu, Ali Haydar Hakverdi, Aykut Erdoğdu, Muharrem Erkek, Bülent Kuşoğlu oldu.

CHP listelerinde dikkat çeken isimler ise Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, İrem Yaman ve Senarist Onur Aydın. Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül de CHP’nin Erzincan’dan birinci sıradan adayı oldu.

KILIÇDAROĞLU'NUN YERİNE AKADEMİSYEN, BAYKAL'IN YERİNE TURİZMCİ

Millet İttifakı Cumhurbaşkan adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2018 yılında yapılan seçimlerde İzmir 2'nci Bölge 1'inci sıradan milletvekili seçilmişti. Cumhurbaşkanı adayı olan Kılıçdaroğlu'nun yerine İzmir 2'inci Bölge 1'inci sırada Akademisyen Gökçe Gökçen yer aldı.

Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden eski CHP Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili olan Deniz Baykal'ın yerinde ise Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır aday gösterildi.

İYİ PARTİ, DEVA, GELECEK, SAADET CHP LİSTESİNDE

Millet İttifakı’nın CHP’nin listesinde yer alan bazı aday isimleri ise şu şekilde:

DEVA Partisi: Elif Esen, Hasan Karal, Medeni Yılmaz, Mustafa Yeneroğlu, Evrim Rızvanoğlu, Sadullah Ergin, İdris Şahin, Sadullah Kısacık, Seda Kaya Ösen, Ahmet Yıldız, Ertuğrul Kaya, İrfan Karadutlu, Burhan Bahadır Özsoy, Selma Aliye Kavaf, Mehmet Emin Ekmen, Ahmet Tüysüz, Doğa Şanlıoğlu.

Gelecek Partisi: Fevzi Donat, Selim Temurci, Mesih Şahin, Doğan Demir, Mustafa Nedim Yamalı, Zülküf Arslan, Serap Çakır, Selçuk Özdağ, Abdullah Yeşil.

Demokrat Parti: Cemal Enginyurt, Haydar Altıntaş, Mehmet Salih Uzun.

Saadet Partisi: Mustafa Kaya, Bülent Kaya, Mesut Doğan, Birol Aydın, Abdullah Akın, Mehmet İslam, Necmettin Çalışkan, Mahmut Arıkan, Hasan Bitmez, Muhammed Yıldız, Ali Fethi Gürler.

İYİ Parti: İrem Yaman, Ahmet Ersagun Yücel, Berna Sukas, Onur Aydın (yazar-yönetmen-müzisyen-senarist), Köksal Toptan.

A TAKIMINDA 11 İSİM ADAY LİSTESİNDE

17 üyeli CHP MYK’da 6 isim milletvekili listesinde yer almazken 11 isim yeniden aday gösterildi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak Tekirdağ’dan, Genel Başkan Yardımcıları Veli Ağbaba Malatya’dan, Ali Öztunç Kahramanmaraş’tan, Bülent Tezcan Aydın’dan ,Oğuz Kaan Salıcı İstanbul birinci bölgede birinci sırada yer aldı. 6 MYK üyesi ise milletvekili aday listelerinde yer almadı. Bu isimlerden bazıları adaylık başvurusunda bulunmazken, bazı isimlerse başvuruda bulunduğu halde sonrasında adaylıktan feragat ettiklerini açıkladı. Selin Sayek Böke, Muharrem Erkek, Onursal Adıgüzel ,Ahmet Akın, Lale Karabıyık milletvekili aday listesinde yer almayan MYK üyeleri oldu. Kılıçdaroğlu’nun kurmay kadrosunda yer alan Grup Başkanvekilleri Engin Altay ve Özgür Özel de dahil edildiğinde A takımından toplam 13 isim yeniden aday gösterilmiş oldu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.