Göktürk Dergi ve Gazetesi

TCMB, Faiz Kararını Açıkladı... Euro 11,00; Dolar 9,45!

EKONOMİ

Merkez Bankası politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya indirdi. İndirim beklentinin çok üzerinde oldu. Banka, son iki toplantıda faizi toplamda 300 baz puan düşürdü. Kararın ardından dolar/TL 9,48'e, euro/TL 11,05'e yükseldi.

Merkez Bankası'nın yıl sonu faiz oranlarını daha önce sizlerle paylaşmıştık, TCMB faizi indirmeye bir süredir meyilli idi ve bir önceki toplantıda da faizi 100 puan düşürdü.

TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı bugün saat 14:00'da açıklandı, fakat toplantı sonuçlanmadan hemen önce dolarda yüksek oranda hareketlenmeler başlamıştı bile, toplantı sonucu verilen faiz kararının açıklanması sonucunda TL büyük oranda değer kaybetti. 

Toplantı bitiminde yapılan açıklamanın hemen ardından döviz kurları şu şekildeydi:

Euro 11,00

Dolar 9,48

Sterlin 13,00

Buradan sonra TCMB nasıl bir politika izleyecek? TCMB neden faizi düşürüyor?

Merkez Bankası'nın toplantı sonrası açıklaması şu şekildeydi:

"Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 18'den yüzde 16'ya indirilmesine karar vermiştir.

Küresel iktisadi faaliyette yılın ilk yarısında yaşanan toparlanmaya rağmen yakın dönemde açıklanan güven endeksleri, salgının etkisiyle gerilemeye başlamıştır. Aşılama oranlarındaki artışa rağmen salgında yeni varyantlar küresel iktisadi faaliyet üzerindeki aşağı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.

Küresel talepteki toparlanma, emtia fiyatlarındaki yüksek seyir, bazı sektörlerdeki arz kısıtları ve taşımacılık maliyetlerindeki artış uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının yükselmesine yol açmaktadır. Başlıca tarımsal emtia ihracatçısı ülkelerde yaşanan iklim koşullarının küresel gıda fiyatları üzerinde olumsuz yansımaları görülmektedir.

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmekle birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları enflasyondaki yükselişin talep kompozisyonundaki normalleşme, arz kısıtlarının hafiflemesi ve baz etkilerinin devreden çıkmasıyla birlikte büyük ölçüde geçici nitelikte olacağını değerlendirmektedir. Bu çerçevede, gelişmiş ülke merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını sürdürmekte, varlık alım programlarına devam etmektedir.

Yurtdışında eğitim almak isteyen, yurtdışına gitmek isteyen gençlerin işleri iyice zorlaşıyor!

Bir yandan da döviz arttıkça ithal ettiğimiz ürünlerin ve akaryakıtın fiyatlarının artacağını ve dövizin kesinlikle günlük hayatımızda aşırı büyük bir önemi olduğunu unutmayalım.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.